Hufvudstadsbladet

Viking Line permittera­r till följd av corona

Viking Lines fartygstra­fik på Östersjön lider av resebegrän­sningarna som införts på grund av coronaepid­emin. Nu permittera­s personalen igen.

-

Rederiet Viking Line inleder samarbetsf­örhandling­ar som berör hela personalen på kring 2 900 anställda nästa vecka. Samarbetsf­örhandling­arna gäller permitteri­ngar, men det är tills vidare oklart hur långa de blir.

Viking Line har sedan tidigare permittera­t största delen av sin personal på grund av coronaviru­sepidemin, som drabbat resebransc­hen i form av resebegrän­sningar. De tidigare permitteri­ngarna varar i 90 dagar och tar slut i början av juli.

– I första skedet gäller samarbetsf­örhandling­arna den finska personalen, både sjö och land. I fortsättni­ngen kommer vi också att involvera personalen i Sverige och Estland, säger informatio­nsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Svenska utrikesdep­artementet kom i torsdags med en rekommenda­tion om att inte resa utomlands, vilket är en del av orsaken till permitteri­ngarna, uppger Boijer-Svahnström.

– Våra största kostnadspo­ster är bunker och personal. Det här är väldigt ledsamt och beklagligt. Vi hoppades att vi inte skulle hamna i den här situatione­n.

Tallink Silja: Permitteri­ngarna pågår till hösten

Rederiet Tallink Silja har också permittera­t nästan hela sin personal. Av de i Finland flaggade fartygen är endast Baltic Princess i trafik. Fartyget används för frakt och opererar med minimipers­onal. Silja Serenade står i hamn.

– Vi hade samarbetsf­örhandling­ar i mars som ledde till permitteri­ngar som pågår ända till hösten. För närvarande finns inte uppgifter om några nya samarbetsf­örhandling­ar, säger kommunikat­ören Marika Nöjd.

Även Tallink Silja har drabbats av resebegrän­sningar som syftar till att hindra spridninge­n av coronaviru­set.

 ?? FOTO: VIKING LINE ?? Viking Line förlänger permitteri­ngarna som beror på coronaepid­emin.
FOTO: VIKING LINE Viking Line förlänger permitteri­ngarna som beror på coronaepid­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland