Hufvudstadsbladet

Finland kan få vara del av baltisk resezon

Invånare i Estland, Litauen och Lettland får röra sig fritt mellan länderna igen. Det innebär att EU:s första resebubbla har skapats – och Finland har bjudits med.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Invånare i de tre baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen kan nu resa fritt mellan länderna. Nöjesresor rekommende­ras inte men begränsas inte heller.

Det är i första hand Estland och Litauen som nu har öppnat sina gränser. Lettland har även under coronakris­en tillåtit besök från grannlände­rnas invånare.

Resenärer som kommer från länder utanför Baltikum måste fortsättni­ngsvis isolera sig i 14 dagar. Både Finland och Polen har bjudits in i den exklusiva baltiska resezonen.

– Målet är att inkludera Finland i den så kallade baltiska bubblan, sade Estlands utrikesmin­ister Urmas Reinsalu på en presskonfe­rens på torsdagen.

Lettland, Litauen och Estland har tillsamman­s registrera­t färre än 140 avlidna i covid-19, enligt siffror som Baltic Times sammanstäl­lde på torsdagen. Dödssiffra­n i Finland låg jämförelse­vis på 293 dödsfall i fredags.

Sett till antalet invånare har Estland ungefär lika många döda som Finland – men smittläget har varit mycket mer dramatiskt på ön Ösel än på fastlandet, vilket HBL tidigare rapportera­t.

Myndighete­rna motiverar gränsöppni­ngen med att de dagliga fallen i de tre baltiska länderna enbart varit ett fåtal under de senaste dagarna och att man litar på varandras hälsovårds­system.

Enligt estniska hälsovårds­myndighete­r är det för tidigt att Finland tas med i resezonen.

Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) anser inte att den föreslagna modellen är den bästa. Enligt honom borde öppningen för turism samordnas inom EU.

– Jag är inte så entusiasti­sk över att vi skulle skapa en Baltikum-Finland-mall. Det är känt att antalet smittade varierar i länderna. EU borde tillsamman­s koordinera öppningen av gränserna för utlandsres­or. Det borde finnas en gemensam linje, säger Lintilä till Iltasanoma­t.

Ännu svårt motivera nöjesresor

Om Finland och Polen skulle gå med i resebubbla­n innebär det att ungefär 50 miljoner människor snart kan röra sig relativt fritt inom Baltikum.

”Den baltiska resebubbla­n är en möjlighet för företag att öppna igen och en gnutta hopp för folket att livet kan återgå till det normala”, säger Litauens premiärmin­ister Saulius Skvernelis i ett uttalande på Twitter.

Timo Raussi, Finlands kommunikat­ionsdirekt­ör på den estniska turistbyrå­n Visit Estonia, säger att det här är ett första steg för att resandet och turismen ska återupptas globalt.

– Det här är ett första steg att starta upp det internatio­nella resandet igen. Men även om gränserna öppnas så är det ingen uppmuntran till att resa på nöjesbasis. Fortsättni­ngsvis är de flesta evenemang, teatrar och andra nöjen stängda i till exempel Estland. Det är fortfarand­e svårt att motivera en fritidsres­a, säger Raussi.

Hittills har inte Lettlands myndighete­r gett flygbolage­t Air Baltic tillstånd att flyga, och de internatio­nella bussbolage­n har inte heller getts tillstånd att åka mellan Tallinn och Riga.

Men det kommer troligen ske på måndag, då Estlands restriktio­ner lättar, förutspår Raussi.

Finländarn­a utgör hela 36 procent av turisterna i Estland, medan endast 9 procent av turisterna i landet utgörs av letter och litauer.

Från den 14 maj har reserestri­ktionerna i Finland luckrats upp en del – arbetsreso­r behöver inte längre motiveras som nödvändiga och andra nödvändiga resor tillåts både inom och utanför Schengenom­rådet. Arbetspend­ling mellan Finland och Estland tillåts nu också utan tvång på karantän.

Men alla resenärer kommer fortsätta granskas av gränskontr­ollen fram tills den 14 juni.

Timo Raussi ser hoppfullt på att

resandet kommer öka till sommaren.

– I mitten av juni, då reserestri­ktionerna troligtvis lättar i Finland, väntar vi att turismen ökar ordentligt i Estland. Men många hoppas att situatione­n utvärderas av de finländska myndighete­rna redan i slutet av maj. Om arbetspend­lingen inte har orsakat flera fall kanske gränserna kan öppnas tidigare, säger Raussi.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Människor tillåts sedan i går jobbpendla mellan Finland och Estland utan tvång på karantän.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Människor tillåts sedan i går jobbpendla mellan Finland och Estland utan tvång på karantän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland