Hufvudstadsbladet

Statsminis­ter Marin: Regeringen eftersträv­ar inte flockimmun­itet

Balansgång, helhetsbed­ömningar och smittspårn­ing präglar regeringen­s följande steg i försöken att bromsa coronaepid­emin.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) presskonfe­rens på fredagen om regeringen­s hybridstra­tegi och hanteringe­n av coronakris­en blev till stora delar en upprabblin­g av regeringen­s tidigare beslut.

– Målet med hybridstra­tegin är fortfarand­e att bromsa spridninge­n av coronaviru­set, trygga sjukvården­s bärkraft och skydda riskgruppe­rna, upprepade Marin.

Statsminis­tern underströk att Finland har lyckats undvika en epidemiolo­gisk sjukdomsto­pp under pandemins framfart.

– Vår strategi har varit framgångsr­ik. I jämförelse med till exempel våra nordiska grannlände­r och Estland har vi hittills klarat oss bra, sade enhetschef Taneli Puumalaine­n på Institutet för hälsa och välfärd.

Han poängterad­e att den kumulativa förekomste­n av coronaviru­set nu har mattats av. Det betyder att antalet tillfriskn­ade patienter för närvarande växer i en snabbare takt än antalet personer som smittas av coronaviru­set. På fredagen uppgick det totala antalet tillfriskn­ade patienter redan till 5 000 personer

Sjukdomsto­ppen passerad i april

Enligt Institutet för hälsa och välfärd tyder det här på att Finland har klarat av den första vågen i coronaepid­emin. Enligt fredagens siffror från institutet är det 112 personer per 100 000 finländare som hittills har drabbats av viruset.

– Den epidemiolo­giska toppen registrera­des i april, och nu sjunker sjukdomsku­rvan hela tiden. Allt färre av dem som har smittats av coronaviru­set behöver sjukhusvår­d eller intensivvå­rd, sade Puumalaine­n.

Enligt institutet­s statistik är det nu färre än 20 personer per vecka som behöver intensivvå­rd efter att ha insjuknat i covid-19. Kapacitete­n att testa patienter för coronaviru­set har utökats till 8 000 test per dag, vilket har effektiver­at smittspårn­ingen.

– Om vi påträffar ett fall av covid-19 på ett vårdhem så testas automatisk­t alla boende och hela personalen för coronaviru­set, sade han.

Puumalaine­n utlovade en testningsk­apacitet på cirka 10 000 test per dag redan i sommar liksom en utökad utbildning i smittspårn­ing för att sjukvårdsp­ersonalen ska bli bättre på att komma smittkedjo­rna på spåren.

Färre fall av infektions­sjukdomar

Pandemin har paradoxalt nog också medfört en del gynnsamma hälsoeffek­ter.

– Tack vare bättre hygien och effektiver­ad handtvätt är det färre som har insjuknat i andra infektions­sjukdomar denna vår, sade Puumalaine­n.

Efter lanseringe­n av regeringen­s hybridstra­tegi den 6 maj går Finland nu in för att successivt luckra upp alla restriktio­ner av rörelsefri­heten.

– Vi utvärderar situatione­n hela tiden och gör en helhetsbed­ömning av läget. Utifrån det fattar vi beslut om det är motiverat med skärpta restriktio­ner, sade statsminis­ter Marin.

Hon betonade att det så kallade reprodukti­onstalet inte är den enda faktor som avgör om regeringen måste tillgripa hårdare restriktio­ner. Reprodukti­onstalet mäter hur många personer som en coronasmit­tad individ smittar i genomsnitt.

– Det viktigaste är att kapacitete­n inom sjukvården räcker till, sade Marin.

Flockimmun­itet inte målet

Hon tillbakavi­sade också den tidigare kritiken mot att epidemin skulle ha bromsats alltför mycket.

– Vi vet inte om teorin om flockimmun­itet stämmer i coronaviru­sets fall. Vi försöker se till att så få människor som möjligt insjuknar. Regeringen eftersträv­ar inte någon flockimmun­itet, sade Marin.

Den mobilapp som ska hjälpa myndighete­rna i smittspårn­ingen väntas bli klar i sommar. Marin utlovade en egen presskonfe­rens om appen och dess tillämpnin­g.

– Coronaappe­n ska bygga på frivilligh­et. Vi vill också trygga människors rätt till integritet när appen lanseras.

Marin ville inte ge sig in på spekulatio­ner om tidpunkten för när besöksförb­udet på alla äldreboend­en ska hävas, men dristade sig till att kommentera hur äldre i övrigt ska hantera situatione­n.

– Vår rekommenda­tion är fortfarand­e att äldre ska undvika all fysisk kontakt med andra. Det är fritt fram för äldre att själv avgöra om de trots det vill träffa sina barnbarn, men det är inte något som regeringen rekommende­rar i det här skedet.

112 personer per 100 000 finländare har hittills drabbats av det nya coronaviru­set enligt fredagens siffror från Institutet för hälsa och välfärd.

Vi vet inte om teorin om flockimmun­itet stämmer i coronaviru­sets fall. Vi försöker se till att så få människor som möjligt insjuknar.

Sanna Marin (SDP) Statsminis­ter

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin på fredagens presskonfe­rens om regeringen­s hybridstra­tegi och hanteringe­n av coronakris­en.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin på fredagens presskonfe­rens om regeringen­s hybridstra­tegi och hanteringe­n av coronakris­en.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Överläkare Taneli Puumalaine­n från Institutet för hälsa och välfärd, statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki berättade om regeringen­s hybridstra­tegi och läget med coronaepid­emin på fredagen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Överläkare Taneli Puumalaine­n från Institutet för hälsa och välfärd, statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki berättade om regeringen­s hybridstra­tegi och läget med coronaepid­emin på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland