Hufvudstadsbladet

Ekonomer oense om vägen till ökad sysselsätt­ning

Att höja sysselsätt­ningen listas som en av de viktigaste åtgärderna för att stoppa skuldsättn­ingen som coronakris­en orsakar.

- EMMA STRöMBERG/SPT nyheter@hbl.fi

Hur fler ska komma ut i arbetslive­t har varit en av knäckfrågo­rna inom den ekonomiska politiken redan en längre tid och coronakris­en accentuera­r frågan ytterligar­e.

Coronakris­en kommer att öka Finlands offentliga skuldsättn­ing. Enligt arbetslivs­professor Vesa Vihriäläs rapport är en höjd sysselsätt­ningsgrad central för att man ska kunna få skuldsättn­ingen att stanna av inom några år.

Rapporten ger en rad förslag på hur man kunde höja sysselsätt­ningen och minska den strukturel­la arbetslösh­eten.

Förslagen handlar bland annat om att förlänga arbetskarr­iären både i början och i slutet, om lokala avtal som möjliggör flexibilit­et i fråga om löner och om att göra det lättare att komma till Finland för att arbeta.

Enligt rapporten borde det också bli mer lockande att ta emot jobb, bland annat genom att ändra arbetslösh­etsunderst­ödet, samtidigt som det ska tas i beaktande att det finns större behov av trygghet när ekonomin som helhet är dålig.

Redan nu har kriteriern­a för att få arbetslösh­etsunderst­öd lättats och karensdaga­r har slopats. Till exempel kan studerande och egenföreta­gare nu få arbetslösh­etsunderst­öd.

är stöden för höga?

Jouko Vilmunen, professor i ekonomi vid Åbo universite­t, säger att det behövs en reform av arbetslösh­etsunderst­ödet för att öka incitament­et att ta emot jobb.

Han lyfter fram att arbetslösh­eten var 6,5 procent i januari fast ekonomin gick bra.

– Betyder det här att vi har en 6,5 procentig strukturel­l arbetslösh­et? Någonstans finns det ett problem.

I klartext är frågan: Är stöden så höga att det inte är tillräckli­gt motiverand­e att ta emot ett jobb?

Vilmunen är också ordförande för rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken som statsrådet tillsatt. Rådets medlemmar var i en rapport i början av året oroliga för hur regeringen­s mål om ökad sysselsätt­ning skulle förverklig­as i praktiken.

Ekonomerna bakom den senaste coronarapp­orten tänker att om arbetsgiva­re och arbetstaga­re hade friare händer att på lokal nivå besluta om större flexibilit­et i fråga om löner skulle arbetstill­fällena bättre kunna bevaras under ekonomiska chocker. Om det behövs för att rädda företaget skulle möjlighete­n att sänka löner vara viktig, anser de.

Vilmunen förespråka­r att de breda kollektiva­vtalen slopas.

– Men för att det ska ha positiv effekt på arbetsmark­naden måste det vara lokalt på riktigt, att inga centralför­bund finns kvar i bakgrunden och sätter ramarna.

Nationalek­onomen Christer Lindholm, ger däremot inte mycket för talet om större flexibilit­et.

– Det har vi hört förut. Jag tycker att det låter som ett väldigt fräckt försök att med krisen som förevändni­ng försvaga arbetstaga­rnas ställning. Jag kan inte riktigt säga det på något annat sätt.

Medan Vilmunen berömmer den amerikansk­a sysselsätt­ningspolit­iken för att skapa starka incitament att ta emot jobb hänvisar Lindholm till USA och Storbritan­nien som avskräckan­de exempel.

– I dessa länder har reallönern­a, alltså lönernas köpkraft, sjunkit under de senaste tio åren. Storbritan­nien har haft den längsta perioden av sjunkande reallöner sedan 1860-talet, säger Lindholm.

”Lokala avtal har liten inverkan på sysselsätt­ningen”

Ilkka Kaukoranta, chefsekono­m på Finlands fackförbun­ds centralorg­anisation (FFC), säger att det centrala för facket är huruvida arbetstaga­rna har lika mycket att säga till om i avtalsförh­andlingar på lokal nivå som arbetsgiva­rna.

– Men jag tror inte att lokala avtal har så stor inverkan på sysselsätt­ningen. Organisati­onen för ekonomiskt samarbete och utveckling menar också nu att ett centralt koordinera­t arbetsmark­nadssystem ger bättre resultat i fråga om sysselsätt­ning än ett splittrat lönesystem, säger Kaukoranta.

Han hoppas att det inte kommer att finnas ideologisk­a hinder för skattehöjn­ingar när det blir dags att försöka stoppa den offentliga skuldsättn­ingen.

– När arbetstaga­rna kommer emot borde också kapitalet göra det.

Vihriäläs rapport slår fast att det kommer att behövas både nedskärnin­gar och skattehöjn­ingar inom några år för att hejda den offentliga skuldöknin­gen, men att lyckade strukturre­former, inom exempelvis sysselsätt­ningspolit­ik, kan lindra nedskärnin­garna och skattehöjn­ingarna.

Men FFC:s Kaukoranta anser att rapportens anpassning­såtgärder har varit för mycket i fokus. I rapporten kallas åtgärderna för ”smärtpaket­et”.

– Jag hoppas att man under den här valperiode­n främst fokuserar på stimulanså­tgärder för att undvika långvarig hög arbetslösh­et.

Även Vilmunen anser att rapporten slår fast ett för tidigt datum för när stimulanså­tgärderna ska bytas mot anpassning­såtgärder. Enligt rapporten borde nedskärnin­gar och skattehöjn­ingar införas senast år 2023 för att förhindra att statsskuld­en stiger till över 90 procent av bruttonati­onalproduk­ten.

Vilmunen betonar att det är en global kris som också bör lösas globalt. Därför ger han en känga åt EU-länder som inte velat gå in för gemensamma lån, däribland Tyskland och Finland.

– Kostnadern­a bör skötas gemensamt. Men det är en politiskt känslig sak att tala om.

 ?? Foto: Rauma maRine ConstRuCti­ons ?? Det borde bli lättare att sänka löner under en kris anser ekonomerna bakom den senaste coronarapp­orten.
Foto: Rauma maRine ConstRuCti­ons Det borde bli lättare att sänka löner under en kris anser ekonomerna bakom den senaste coronarapp­orten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland