Hufvudstadsbladet

Kritikstor­m mot högskolorn­a blir fråga för JO

Tiotals klagomål om hur högskolorn­a har hanterat coronakris­en har kommit in till riksdagens justitieom­budsman. Majoritete­n handlar om att betygen har fått en större vikt i antagnings­processen.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Det står klart att högskolorn­as lösningar under undantagsf­örhållande­na har ställt till med bekymmer för en del. Riksdagens justitieom­budsman har hittills tagit emot 23 klagomål om högskolorn­as förfarande.

Största delen, närmare sagt 17 av dem, handlar om att antagnings­kriteriern­a har förändrats plötsligt, berättar referendar­ierådet Mikko Sarja.

– Högskolor har i flera fall höjt antalet sökande som tas in bara på betyg markant. Studerande som har förberett sig för inträdespr­ov genom att delta i prepkurser kan känna att de har kastat bort pengarna totalt då inträdespr­oven sedan inte blivit av, säger Sarja.

Universite­tslagen fastslår att det ska finnas fasta antagnings­kvoter för hur många som antas enligt betyg, inträdespr­ov och via öppna universite­tet. Det är de kriteriern­a som har ändrats på grund av pandemin.

– Antalet som kommer in enbart på basis av betyg har i en del fall blivit stor och då är frågan om den kvoten blivit för stor, säger Sarja.

Klagomålen som lämnats in till JO berör också huruvida informatio­nen om högskolorn­as ändringar har varit ändamålsen­lig, hur nödvändigt det faktiskt har varit att ställa in fysiska inträdespr­ov och vilka problem som uppstått då proven har ordnats digitalt.

Antagninge­n till program inom medicin, ekonomi och psykologi får särskild kritik.

Svår sits

Medicinpro­grammet vid Helsingfor­s universite­t har ökat kvoten för betygsinta­gning från 50 till 75 procent. Enligt Sari Lindblom, vicerektor vid Helsingfor­s universite­t, sitter universite­tet i en svår sits.

– Det här är en krissituat­ion och vi har gjort så gott vi har kunnat. Att ordna digitala urvalsprov har varit den enda möjlighete­n att över huvud taget ordna prov.

Två av de 23 klagomålen handlar om att man vid Helsingfor­s universite­t har ersatt praktiken för lärarstude­rande med en skriftlig uppgift. Vicerektor Lindblom bekräftar att det har funnits svårighete­r i att ordna praktiken för lärarstude­rande och att de som varit längre hunna i sina studier har prioritera­ts.

– Det är synd att skolorna inte har varit öppna och att vi inte har kunnat ordna praktiken som vanligt. Vi har prioritera­t de studerande som varit nära att få sin examen så att de inte behöver vänta många månader innan de får examen, säger Lindblom.

Lärarstude­randena har haft möjlighet att välja om de vill göra distansund­ervisning eller den skriftliga uppgiften som praktik, enligt Lindblom.

– I det ena fallet gällde det en kandidatst­uderande som inte än hade påbörjat sin praktik – och som inga skolor kunde ta emot.

Inga klagomål om bristande svenska

Informatio­nen om högskolorn­as ändringar har i många fall varit bristfälli­g eller försenad.

Enligt Sari Lindblom har man förståelse för att studerande har velat ha informatio­nen snabbare – men att det inte lyckats alla gånger.

– Det är bättre att det tar lite längre men att rätt informatio­n kommer ut än att det går snabbt men att informatio­nen är felaktig.

Ett klagomål handlar specifikt om att en del av informatio­nen om hur coronapand­emin påverkar studierna vid Åbo universite­t bara fanns på skolans interna nät – och därmed inte var tillgängli­g för dem som studerade på öppna universite­tet.

Två av klagomålen berör också maktbefoge­nheter. En rektor vid yrkeshögsk­olan Savonia ska nämligen ha publicerat ett uttalande där han krävde att studerande som vill resa utomlands under coronakris­en, också för fritidsres­or, behöver få tillstånd av skolan.

– Här är det frågan om rektorns befogenhet­er och huruvida hen kan kräva något sådant, säger Sarja.

Enligt Sarja har JO inte fått in några klagomål gällande bristande informatio­n till svensksprå­kiga om högskolorn­as antagning.

Biträdande justitieom­budsman PasiPölöne­n har begärt en utredning av Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet som ska vara klar senast den 5 juni.

... vi har gjort så gott vi har kunnat. Att ordna digitala urvalsprov har varit den enda möjlighete­n att över huvud taget ordna prov. Sari Lindblom, vice rektor

 ?? FOTO: VEIKKO SOMERPURO/HU ?? Vice rektor Sari Lindblom säger att coronakris­en har varit en utmaning för Helsingfor­s universite­t.
FOTO: VEIKKO SOMERPURO/HU Vice rektor Sari Lindblom säger att coronakris­en har varit en utmaning för Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland