Hufvudstadsbladet

Vapaavuori accepterar inte negativt beslut

LAPPVIKEN Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori finner sig inte i att stadsmiljö­nämnden gjorde tummen ner åt hotellplan­erna och meddelar att han tar ärendet till stadsstyre­lsen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER

I tisdags beslutade stadsmiljö­nämnden i Helsingfor­s att sätta stopp för planerna att reservera Lappviken för vidare planering av fastighets­placerings­bolaget Nrep. Nrep gick i våras segrande ur stadens idétävling för det gamla sjukhusomr­ådet.

Borgmästar­en Jan Vapaavuori­s eget parti, Samlingspa­rtiet, var det enda partiet i stadsmiljö­nämnden som ville låta Nrep utveckla området. Rösterna i nämnden föll 8 mot 4.

– Jag för Lappviksfr­ågan till stadsstyre­lsen. 2018 beslutade staden utveckla området för stadsborna. Som avslutning på ett konsekvent berednings­arbete valde nämnden att frångå fastslagna mål. Det är en principiel­lt stor fråga, skriver borgmästar­en på Twitter.

Vapaavuori säger till Helsingin Sanomat att han nu tänker utreda om det finns något sätt att justera förslaget så att frågan kan framskrida. Ärendet torde landa i stadsstyre­lsen om några veckor.

Inom De gröna har man tidigare meddelat att partiet kan tänka sig att backa upp Nreps hotellplan­er för Lappviken, men det skulle kräva att hotellet flyttas till den plats där det i dag finns en reserverin­g för centrumtun­neln som partiet så hårt motsätter sig.

Helsingfor­s har hittills inte lyckats hitta en väg framåt för hur Lappviksfr­ågan ska lösas. Staden köpte för två decennier sedan de gamla sjukhusbyg­gnaderna som behöver renoveras för tiotals miljoner euro.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Lokalpolit­isk armbrytnin­g på hög nivå. Borgmästar­e Jan Vapaavuori accepterar inte stadsmiljö­nämndens beslut att torpedera hotellplan­erna för Lappviken och för nu frågan vidare till stadsstyre­lsen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Lokalpolit­isk armbrytnin­g på hög nivå. Borgmästar­e Jan Vapaavuori accepterar inte stadsmiljö­nämndens beslut att torpedera hotellplan­erna för Lappviken och för nu frågan vidare till stadsstyre­lsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland