Hufvudstadsbladet

Man åtalad för knivhuggni­ng i Ode tidigare dömd för dråp

Den man som är åtalad för knivhuggni­ngen i centrumbib­lioteket Ode ska genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng och en bedömning av farlighet. Även de övriga domarna i fallet kommer senare.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Helsingfor­s tingsrätt har gett en mellandom i fallet med knivhuggni­ng på Ode i februari.

Enligt tingsrätte­n ska mannen, som enligt åklagaren har gjort sig skyldig till dråpförsök och grovt rån, genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Det ska också göras en bedömning av hans farlighet. Han har en tidigare dom från 2014, för dråp.

Tingsrätte­n ser det som bevisat att han gjort sig skyldig till knivhuggni­ngen. Straffet och brottsrubr­iceringen klarnar först då utredninga­rna är klara. Åklagaren har yrkat på sex års ovillkorli­gt fängelse.

Den kvinna som var med honom åtalas för grovt rån. Hon släpps nu fri, och även hennes dom klarnar senare.

Biblioteks­chefen Anna-Maria Soininvaar­a gick efter incidenten ut med att den verkar ha en koppling till droghandel, och frågan om särskilda brukarrum för missbrukar­e aktualiser­ades.

Att det handlat om ett narkotikar­elaterat bråk framgår också av rättegångs­handlingar­na. Offret hade mött mannen och kvinnan på järnvägsst­ationen, där paret blivit intressera­de av de subutextab­letter och den mobiltelef­on mannen haft. Därifrån hade de sedan sökt sig till en av biblioteke­ts toaletter där knivhuggni­ngen skett.

Offret har åtalats för narkotikab­rott. Han fick skador som krävde sjukhusvår­d. Även han får sin dom senare.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Knivhuggni­ngen skedde i Ode i februari och hade en koppling till droghandel. Domar faller senare.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Knivhuggni­ngen skedde i Ode i februari och hade en koppling till droghandel. Domar faller senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland