Hufvudstadsbladet

En femtedel i Vanda är utan jobb

Arbetslösh­eten i Vanda är nu högre än någonsin förr. över 20 procent är utan jobb och arbetslösh­eten drabbar främst unga, kvinnor och invandrare.

- KATARINA KOIVISTO

Det är inte bara i Vanda som arbetslösh­eten nu till följd av coronakris­en stiger snabbt. De uppsagda och permittera­de uppgår i Helsingfor­s till 19 procent av de arbetsföra, medan siffran i Esbo ligger kring 17 procent. Inte ens under depression­en på 1990-talet var siffran lika hög.

– Det är viktigt att vi sätter in sysselsätt­ningsåtgär­der så att det här inte blir bestående, säger Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

Att många är utan jobb märks bland annat i den utdelning av matkassar som staden erbjuder. Den servicen fortsätter, liksom utdelning av leksaker och kläder.

Viljanen påpekar att sysselsätt­ningen i Vanda hänger ihop med flygplatse­n som tillsamman­s med området Aviapolis erbjuder många arbetstill­fällen. Och även om vissa coronarest­riktioner småningom nu lättar kommer det att dröja länge innan flygtrafik­en och resandet kommer i gång på allvar igen.

Testningen upphör

Coronatest­ningen av personer som anländer till Finland via Helsingfor­sVanda flygplats upphör nu. Det frigör resurser för Vanda som de senaste veckorna haft ansvaret för testningen. Det arbetet har bundit cirka 30 personer i tre skift, men nu kan hälsovårds­personalen flytta över till andra uppgifter inom staden. På torsdagen anlände knappt 400 personer till Finland via flygplatse­n, av dem var 160 ukrainare som kom för att säsongjobb­a inom lantbruket.

– Vi har testat omkring 10 000 personer under de här veckorna och av dem har nio testat positivt för corona, uppger Viljanen.

Vandas stadsdirek­tör efterlyser nu än en gång ett statligt stöd till kommunerna. Hon hoppas det blir klart i en fjärde tilläggsbu­dget i juni så att städerna vet vad de har att hålla sig till. Vandas, liksom flera andra stora städers ekonomi har drabbats hårt av det skattebort­fall som är en följd av krisen.

– Det är viktigt att kommunerna klarar sig om vi ska få Finland på fötter, säger Ritva Viljanen.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? Helsingfor­sVanda flygplats är en viktig arbetsgiva­re i Vanda, där arbetslösh­eten nu är rekordhög.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA Helsingfor­sVanda flygplats är en viktig arbetsgiva­re i Vanda, där arbetslösh­eten nu är rekordhög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland