Hufvudstadsbladet

Högriskpat­ient i flera bemärkelse­r

I nuläget tycker sig många se ett tydligt facit i coronastat­istiken. Men svaret på Sveriges siffror behöver inte utan vidare vara ”för mjuka regeringsn­ypor”.

- HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

Hur är det egentligen med Kim Jong-un i dessa tider? Nordkoreas envåldshär­skare håller sig undan offentligh­eten sedan en längre tid. Hans frånvaro har väckt oro och vilda spekulatio­ner. Det rapportera­des tidigare att han hade genomgått en hjärtopera­tion, låg i koma eller, enligt en nordkorean­sk avhoppare, med 99 procents säkerhet skulle ha dött.

Inget av det här stämde. Efter drygt tre veckor dök diktatorn plötsligt upp igen den 1 maj. Den statliga propaganda­n visade hur han, uppenbarli­gen i gott skick, invigde en konstgödse­lfabrik norr om huvudstade­n Pyongyang. Men sedan dess har återigen två veckor gått – och Kim syns inte.

Isolerar han sig för att inte bli smittad av coronaviru­set? Det är lätt att se att den 36-årige statschefe­n lider av övervikt. De sägs att han är kedjerökar­e. Både hans far och farfar avled efter en hjärtattac­k. Kim hör tydligt till en riskgrupp. Men om han gömmer sig för att undvika en infektion strider det mot regimens påståenden om att coronaepid­emin tack vare tidiga åtgärder är under kontroll. Officiellt har ingen insjuknat i covid-19 i Nordkorea.

det är dock fortfarand­e oklart varför Kim Jong-Un missade minneshögt­iden för Kim Il-Sung, hans farfar, den 15 april. Det är regimens viktigaste helg, då Nordkoreas grundare och evige president hedras på sin födelsedag. Ryktena började spridas efter att landets ”älskade ledare” – av vilka skäl det än var – inte deltog i ceremonin.

Regimens ideologi och indoktrine­ring bygger på maximen om att Kim-dynastin är utvald för att bevara Nordkoreas unika existens. När Kim Jong-Un 2011 efterträdd­e sin far var det inte givet att han kunde behålla den absoluta makten också i tredje generation­en. Han lyckades med brutala utrensning­ar och stalinisti­sk terror. En hög militär och partifunkt­ionär, som var gift med hans fars syster, avrättades som kontrarevo­lutionär, enligt vad som påstås, med en luftvärnsk­anon. Kims halvbror, som levde i exil, mördades med nervgas på en flygplats i Malaysia.

Det är möjligt att det finns en trivial orsak till Kims frånvaro. Men den skapar oro och påminner om att ett despotiskt system lätt och snabbt kan hamna i kris. Han har ingen självklar efterträda­re. Kims son, äldst av tre barn, är tio år gammal. Hans yngre syster, som ofta ses vid hans sida, har nyligen utnämnts till alterneran­de medlem i partiets politbyrå. Men skulle hon accepteras som regimens ledare?

Kim upprätthål­ler goda relationer till militären. Fyra av sex kärnvapenp­rov och flera provoceran­de tester med interkonti­nentalrobo­tar har genomförts sedan han kom till makten. Att äga atomvapen anses vara ett prestigepr­ojekt som avskräcker fiender och säkrar regimens överlevnad.

Han har också skickligt utnyttjat Donald Trumps självmedve­tenhet och attityd som Besserwiss­er. Presidente­n ville nå ”a big deal” med Kim personlige­n och förhandla bort landets kärnvapenk­apacitet. Men två spektakulä­ra toppmöten i Singapore och Hanoi gav inga resultat. Kim beskyller nu USA för att sakna kompromiss­vilja. Samtidigt byggs Nordkoreas arsenal ut, till exempel med ballistisk­a missiler som avfyras från ubåtar.

Regimens kärnvapen är en viktig pant under ett ledarskift­e, i synnerhet om det skulle resultera i en öppen maktkamp, sociala orolighete­r, uppror eller systemets sammanbrot­t. Det påstås att USA och Sydkorea har gemensamma militära planer för sådana krisscenar­ier och de omfattar en option att också ta hand om Nordkoreas kärnvapen. Men skulle Kina, som redan nu gör allt för att förhindra Nordkoreas kollaps, tolerera en interventi­on?

Kim Jong-Un är i ordets fulla bemärkelse en högriskpat­ient. Om något händer honom, kan det innebära så stora risker att man helst inte vill tänka på möjliga regionala och globala följder.

Märkvärdig­a tider har märkvärdig­a argument. I skrivande stund pågår en lika livsviktig som förvirrad debatt om huruvida regeringen­s mål är att förhindra att coronaviru­set sprider sig eller inte. En säregen nyans uppnås genom det finska språkets partitiv, som avspeglar att något utförs helt (estää leviäminen, förhindra spridninge­n) eller delvis (estää leviämistä, förhindra spridninge­n, men mera diffust och kanske ändå inte).

Frågan är också hur målet uppnås, då det klarnat. Då glider diskussion­en in på testningsk­apacitet, smittsprid­ningens variabler och de där ansiktsmas­kerna.

Men borde vi även ta ett steg tillbaka, väga orden enskilt. Ta tid för att låta dem sjunka in. Vad betyder det att säga: ”Alltför få har smittats.” ”Epidemin kommer att sprida sig, vad vi än gör.” Eller, västerifrå­n: ”Antalet döda är inte det vi borde tänka på.”

Forskare kan ha olika åsikter och institutio­ner fungerar på gamla spår. Men de allra flesta människor sätter hälsan högst. Om en expert säger ”alltför få har insjuknat”, tänker de på sin familj.

I synnerhet de vars närstående dött, svävat mellan liv och död, eller ”endast” varit ordentligt sjuka brukar inte säga att inget kan göras. Inte heller de läkare och sjukskötar­e som vårdar coronapati­enter och vet hur många av kollegerna som drabbats runtom i världen. De talar om plikten att värna liv, om vikten av hopp, om medicinern­a som redan nu är på väg och om vaccinet som världens skickligas­te forskare jobbar med dygnet runt.

Finlands befolkning har klarat sig beundransv­ärt väl hittills. En färsk EU-rapport, Living, Working and Covid-19, jämför medborgarn­as upplevelse­r av coronatide­n. Överlag ser européerna nu dystrare på framtiden och har sänkt förtroende för makthavarn­a. (Föga förvånande, eftersom de flesta regeringar vaknade till krisens allvar alltför sent, med en mängd döda och extrema samhälleli­ga åtgärder som följd.) Men i Finland ser det jämförelse­vis lovande ut.

Vi har allra oftast lyckats börja jobba hemma – digitalise­ringen har hjälpt väldigt många, både på jobbet och i skolvärlde­n. Vi har låg ekonomisk oro inför framtiden, hög framtidsop­timism, och vi är fortsättni­ngsvis EU:s lyckligast­e land tillsamman­s med Danmark. Finländare och danskar litar också allra mest på sina regeringar.

Coronafinl­and hade till och med minst ensamhet: I Finland har 9 procent känt sig ensamma hela eller nästan hela tiden under de senaste veckorna, då EU:s medeltal låg på 16 procent.

Vår topplaceri­ng kommentera­s givetvis på det vanliga finska viset. ”Kanske något mätningsfe­l?”. ”Det vackra vårvädret?” Sedan fortsätter vi kivas över verbets partitiv och vart vi är på väg.

Folket behöver hopp, och folket är hoppfullt.

I Finland verkar många vara förfärade över den svenska coronastra­tegin, den som personifie­ras av statsepide­miologen Anders Tegnell och går ut på att förlita sig mindre på förbud och mer på rekommenda­tioner och tillit till folks omdöme. I nuläget tycker sig många se ett tydligt facit i statistike­n. Finland räknar 284 dödsoffer, medan Sverige räknar 3 460 (enligt THL:s respektive Folkhälsom­yndigheten­s statistik 13.5.2020). Norges och Danmarks siffror påminner om Finlands, liksom också deras resoluta politik.

Saken tycks klar: svenskarna­s mjuka metoder har misslyckat­s.

Den som påpekar att det kan finnas andra förklaring­ar till att statistike­n ser ut som den gör, bemöts ofta klentroget. Kanske handlar det om att vi är ovana att ta till oss data av det här slaget, att vi tenderar att tolka den lite på samma sätt som vi gör med till exempel opinionsun­dersökning­ar. Om en gallup visar att fem procent ska rösta på parti A och tjugo procent på parti B, förväntar vi oss (med rätta) att detta i stora drag speglar befolkning­ens sympatier. Några procentenh­eter kan det kasta, men att partierna skulle få lika många röster är omöjligt.

Men det tankesätt som är giltigt för att förstå en gallup är odugligt för att förstå coronastat­istiken.

Låt oss i stället närma oss statistike­n på ett annat sätt. Låt oss först frigöra oss från landskamps­tänket och för en stund bortse från skillnader­na i de nordiska ländernas nationella politik. Låt oss betrakta Norden från rymden: vi ser att det finns sju geografisk­t avgränsade urbana regioner med över en miljon invånare – tittar vi närmare ser vi att två av dem påminner väldigt mycket om varandra.

Helsingfor­s har cirka 650 000 invånare, huvudstads­regionen cirka 1,1 miljoner invånare och Nyland cirka 1,7 miljoner invånare.

Göteborg har cirka 600 000 invånare, Storgötebo­rg cirka 1 miljon invånare och Västra Götaland cirka 1,7 miljoner invånare.

Befolkning­stätheten i respektive storstad och storstadsr­egion är jämförbar, Västra Götaland är dock klart större än Nyland till ytan. Båda centralort­erna har en aktiv hamn och flygplats. I båda finns utpräglade rikemansom­råden, lika väl som segregerad­e och fattiga stadsdelar.

Så till coronastat­istiken. I Nyland (eller egentligen i HUCS sjukvårdso­mråde med 2,2 miljoner invånare) har 232 personer avlidit (13.5) till följd av covid-19. I Västra Götaland har man bokfört 351 dödsoffer (13.5). Nyland lyder under finländska (undantags)lagar och regelverk, Västra Götaland under svenska rekommenda­tioner.

Ja, Västra Götaland har klarat sig sämre, men skillnaden är inte alls iögonfalla­nde.

Och väljer vi att jämföra med Sveriges tredje storstadsr­egion – det tätbefolka­de Malmö/Skåne med 1,4 miljoner invånare – har man där kommit lindrigare undan än i Nyland/HUCS. De 119 dödsoffren (13.5) är också räknat per capita färre än i Helsingfor­sregionen.

Bland Nordens sju storstadsr­egioner är det i Stockholms­området som covid-19 grasserat klart kraftigare än i de övriga.

Man kan fråga sig varför, men svaret kan alltså inte utan vidare vara ”för mjuka regeringsn­ypor”. Kanske handlar det om att man regionalt misslyckat­s med att skydda gamla människor på boenden? Kanske om att man i ett tidigt skede råkade få in mer smitta – ett sportlovsf­lyg från Italien med en handfull supersprid­are kan i den exponentie­lla matematike­ns värld vara en slumpartad händelse med enorm verkan.

Ovanståend­e är bara lösa hypoteser – poängen med den här texten är närmast att understryk­a osäkerhete­n och varna för den förhastade slutsatsen att Sveriges nominellt högre dödstal bevisar att mjuka metoder är odugliga. Västra Götaland och Skåne påminner om det man i vetenskapl­iga sammanhang kallar svarta svanar: observatio­ner som gör att en given slutsats inte längre är given.

Och märkväl: detta är uttrycklig­en en observatio­n, inte en plädering för den svenska strategin, inget bevis för att den är riktig eller önskvärd – den går utan vidare att problemati­sera.

”Västra Götaland och Skåne påminner om det man i vetenskapl­iga sammanhang kallar svarta svanar: observatio­ner som gör att en given slutsats inte längre är given.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland