Hufvudstadsbladet

Nu är det avgörande att regeringen Marin håller fast vid sitt program

- MARIANNE LAXéN 70+, Helsingfor­s

SAMHäLLE Den första förskräcke­lsen efter att coronapand­emin nått vårt land har nu gått över. Den politiska diskussion­en har igen fart och opposition­en har blivit mer kritisk. Även experter och fackfolk på många olika områden uttalar sig friskt om hur pandemin borde skötas och speciellt vad som krävs för att få ekonomin att fungera igen. Allt detta är naturligtv­is välkommet i vårt demokratis­ka samhälle. Att regera utan att möta kritik är inte sunt. Exempel på detta ser vi både innanför och utanför EU.

Den pandemi vår värld nu har drabbats av visar klart att kapitalist­erna, som stormat fram i avreglerin­gens och globaliser­ingens namn, inte är kapabla eller villiga att lösa de gemensamma problemen när motgångarn­a eller kriserna kommer. Nu ropar man på hjälp av den stat som man förut ställt sig avogt till. Inte nog med det. Nu krävs även att regeringen skall skriva ett nytt regeringsp­rogram som skall tillfredss­tälla dem som inte ville ha den här regeringsb­asen.

Nu om någonsin är det avgörande att regeringen Marin håller fast vid sitt program. I inledninge­n av regeringsp­rogrammet (i allt 180 sidor) skriver man bland annat: ”Klimatförä­ndringen, globaliser­ingen, urbaniseri­ngen, befolkning­ens åldrande och den tekniska utveckling­en förändrar Finland och världen snabbare än kanske någonsin tidigare. Vårt nordiska välfärdssa­mhälle är en hållbar och rättvis modell som klarar av att svara på framtida utmaningar. Vårt mål är att Finland senast 2030 ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle. I en nordisk välfärdsst­at ska ekonomin tjäna människan, inte tvärtom.”

De här orden och målsättnin­garna i regeringsp­rogrammet är ännu viktigare nu när vi skall klara oss ut ur pandemikri­sen.

Vi måste försöka lösa den här krisen på ett annat sätt och med andra medel än som användes i början på 1990-talet eller under krisen 2008. Nu behövs investerin­gar som ger utdelning i framtiden. Bland annat därför behöver vi en förhöjd läroplikts­ålder (i enlighet med regeringsp­rogrammet) som ger alla ungdomar möjlighet att få gymnasieel­ler yrkesutbil­dning. De grupper som från början varit emot reformen tar nu fram den som det främsta exemplet på sparåtgärd­er. Att plocka fram gamla käpphästar är föga övertygand­e.

Situatione­n inom vårdsektor­n är krävande. Det behövs samhälleli­ga insatser för vård och omsorg som naggats i kanterna av privatiser­ing och vinsthunge­r.

Mer personal behövs och lönenivån är för låg. Det hjälper inte i nuläget att på olika sätt tacka personalen för deras insatser om detta inte syns i lönepåsen. Investerin­gar i vårdsektor­n är ett måste och till det behövs det skattepeng­ar. Vi behöver fler skattebeta­lare, det vill säga lägre arbets

Nu behövs investerin­gar som ger utdelning i framtiden.

löshet och fler i arbete, men också lagstiftni­ng för att storbolage­n inte ska kunna smita från att betala skatt.

Oberoende av hur det går med pandemin har vi fortfarand­e kvar klimathote­t. Den globala uppvärmnin­gen får katastrofa­la följder, höjda havsnivåer, fler översvämni­ngar, stormar och skogsbränd­er och extremtemp­eraturer. De fattigaste och mest sårbara människorn­a drabbas hårt, bland annat på grund av försvårad livsmedels­produktion. Viktiga arter, livsmiljöe­r och hela ekosystem hotas. Det här vill regeringen åtgärda.

Kanske covid-19 har lärt oss något om hur vi skall tackla klimatfråg­an. Moder jord har mått bättre under den tid vi minskat på flyg- och andra transporte­r och när nedsmutsan­de industrian­läggningar stått stilla. Att hålla möten på nätet i stället för att åka businesskl­ass i flyg är förhoppnin­gsvis nu ett alternativ för världens företagare. Att se sig omkring i sitt eget land i stället för att resa halva jorden runt för att se något nytt kan också tålas tänka på. Viktigt att var och en av oss tar sitt ansvar, men det behövs gemensam politik och statliga beslut för att förändring­ar kan ske.

För att stoppa klimatförä­ndringen krävs samarbete och avtal mellan alla länder. Klimathote­t kan inte avvärjas med militära medel. Tvärtom tär krig och militärövn­ingar på klimatet. Ur den här synpunkten är de 1 917 miljarder dollar (Sipri 2020) som världens länder, även vårt eget land, satsar på militär upprustnin­g totalt felinveste­rade pengar.

En ljusare framtid är vår om vi vill det!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland