Hufvudstadsbladet

Inför inte läsårsavgi­fter!

- FRIDA SIGFRIDS förbundsor­dförande Svensk Ungdom

HöGSKOLEST­UDIER Debatten om läsårsavgi­fter för högskolest­uderande har gått het de senaste veckorna. De som talar för läsårsavgi­fter ser dem som garanti för högskolorn­as fortsatta finansieri­ng och ett sätt att få studerande snabbare ut på arbetsmark­naden. Samtidigt hävdas det att högskoleut­bildade kommer att få en högre lön, med vilken de lätt kan betala avgiften efter studierna.

De senaste regeringar­na

har infört åtgärder för att få unga snabbare ut på arbetsmark­naden. En av åtgärderna var att begränsa studiestöd­et – både antalet månader och den månatliga summan – och öka andelen studielån som studerande kan lyfta. Samtidigt är den enskilt största orsaken till att studier fördröjs att studerande jobbar vid sidan om för att få ekonomin att gå ihop. Av universite­tsstuderan­de jobbade 56 och av yrkeshögsk­olestudera­nde 59 procent vid sidan om studierna, enligt statistikc­entralens utbildning­sstatistik 2018. Läsårsavgi­fter är ingen sporrande

faktor för studerande som redan i dag har svårt att få vardagseko­nomin att gå ihop. I värsta fall kan de fördröja studierna.

Om studerande ska betala läsårsavgi­fter under studietide­n blir högskolest­udier inte lika tillgängli­ga och studerande från mindre bemedlade familjer drabbas hårdast. Om läsårsavgi­fterna i stället betalas då man kommit ut på arbetsmark­naden drabbar det dem med lägre lön. En högskoleut­bildning ger inga garantier på en hög lön inom alla branscher och därmed skulle läsårsavgi­fter göra situatione­n ojämlik och orättvis.

Regeringen­s mål är att hälften av alla unga vuxna ska ha en högskoleut­bildning 2030. Att införa läsårsavgi­fter skulle inte gynna målsättnin­gen, tvärtom förhindra att den uppnås. Finland behöver satsa på utbildning som är tillgängli­g för alla, oavsett socioekono­misk bakgrund. Den avgiftsfri­a utbildning­en utgör grunden för ett välmående och konkurrens­kraftigt Finland.

CORONAKRIS­EN Det har nu under dessa coronatide­r skrivits och talats en hel del om de personer över 70 år som isoleras på boenden under sina sista år. En grupp som dock verkar vara nästan helt bortglömd är de som bor hemma med en närstående­vårdare.

Jag medger gärna att inte heller jag haft en tanke på dem innan jag nyligen genom bekanta kom i kontakt med ett sådant par. Också bland dessa finns naturligtv­is många olika slags människor med problem av olika slag. De jag i första hand tänker på är äldre par, där den ena kanske har en demenssjuk­dom och den andra kanske ”bara” är allmänt gammal och skröplig. Den friska kämpar för att ta hand om den demenssjuk­a för att inte kanske tvingas flytta till olika boenden.

Under ”normala” tider får man viss avlastning genom yngre släktingar, dagverksam­het, intervallv­ård, fysioterap­i med mera. Nu har dock det mesta av detta lagts på is. Hur länge ska närstående­vårdarna orka? Någonting borde ”man” kunna göra. Jag har inga förslag att komma med eftersom jag inte vet särskilt mycket om denna grupp, blev dock förskräckt då jag kom att uppmärksam­ma problemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland