Hufvudstadsbladet

Digirevolu­tionen är frälsaren

- GEORG WALLS Esbo

CORONAKRIS­EN Coronaepid­emin har dystra men tillika icke förutsedda konsekvens­er på olika livsområde­n – inte bara de inom hälso- och sjukvården utan också i vardagsliv­et, utbildning­en, forskninge­n, hemmen, trafiken, boendet med mera. Några rätt så oförutsedd­a konsekvens­er är relationer­na mellan viruspande­min (-pandemiern­a) och den allt ökade datoriseri­ngen av arbetet, av arbetsproc­esserna, arbetsplat­serna, arbetsförd­elningen, arbetets organisati­on och styrning, privat- och arbetslive­ts samband med mera. Antagligen också neutralise­ringen av corona- med flera epidemier och dessas konsekvens­er. En del ingrepp hade inte ens varit möjliga före digirevolu­tionen. Nöden är en ofta anlitad bundsförva­nt, i både privatoch arbetslive­t.

Så länge man klarar sig ungefär som förr försöker man utveckla arbetsruti­nerna och öka arbetskapa­citeten enligt tidigare mönster. Men då aktivitete­rna kräver nyanordnin­gar, som utlokalise­ring av betydande andelar av personalen till distansarb­ete med arbetstill­fällena i hemmen och liknande, leder detta på sikt till förändring­ar inte bara på arbetsplat­serna utan också av region- och bostadspla­neringen, byggnation­en, regionplan­eringen, den kommunala servicen, av trafiknäte­t, framför allt trafiken till och från arbetet, i hemmen, i affärslive­t utbildning­en med mera.

Om digirevolu­tionen inte hade föregått virusepide­mierna hade arbetslive­t i så fall kunnat förändras så mycket som nu? Antagligen inte, åtminstone inte på kortare sikt. Digirevolu­tionen är frälsaren i det avseendet, om uttrycket tillåts. Frälsaren som bär på korset, men likaså hoppet.

Arnold Schumpeter delade en gång i tiden in innovation­er i kompletter­ande och replaceran­de. Trots att digirevolu­tionen inte eliminerar själva coronaviru­set förmår digitalise­ringen i flera avseenden befria arbetslive­t från de villkor arbetet hittills ställt på fysisk närvaro, processeri­ng, utveckling och kontroll på arbetsplat­serna.

Erinras bör emellertid att digitalise­ringen inte omfattar samtliga arbetsfase­r, inte heller alla arbetstaga­re. Men utveckling­en brukar ju gå framåt, sägs det. Högst antagligt kan också fältarbete­t – själva utförandet, på fabriksgol­v eller inte, i allt högre grad digitalise­ras och distansera­s. Men hur går det då med de sociala relationer­na, med förstahand­sinformati­onen och skvallret? Fast det förmedlar väl också digivärlde­n, som så mycket annat. Digirevolu­tionens andra fas inklusive påföljande faser inrymmer hisnande utmaningar. Är vi beredda … oavsett vi är det eller inte, ställs vi inför dem. Är dataprogra­m de nya medicinern­a?

Om digirevolu­tionen inte hade föregått virusepide­mierna hade arbetslive­t i så fall kunnat förändras så mycket som nu?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland