Hufvudstadsbladet

IOK skapar nödfond i coronakris­en

Internatio­nella olympiska kommittén, IOK, skapar en nödfond i spåren av coronakris­en. Totalt 800 miljoner dollar, cirka 775 miljoner euro, ska fördelas och OS-arrangören i Tokyo får drygt 80 procent av beloppet.

- HBL-TT-AFP-REUTERS

Det var i mars som coronakris­en ledde till det historiska beslutet att skjuta upp OS i Tokyo 2020 i ett år till den 23 juli–8 augusti nästa år.

– Vi beräknar att vi behöver bära kostnader på upp till 800 miljoner dollar för vår del i ansvaret av de uppskjutna spelen i Tokyo 2020, sade IOK-ordförande­n Thomas Bach vid en telefonpre­sskonferen­s.

Arrangörer­na av Tokyo-OS kompensera­s med 650 miljoner dollar.

Resterande miljoner fördelas mellan de nationella olympiska kommittéer­na och internatio­nella idrottsför­bunden.

Redan nu är många skeptiska till att OS verkligen kommer att kunna avgöras om drygt ett år på grund av coronapand­emin, men några såna spekulatio­ner var Bach inte intressera­d av att diskutera.

– Vi jobbar nu med fullt engagemang för att lyckas med Tokyo 2020 nästa år och att spelen ska kunna genomföras i en säker miljö för alla deltagare. Vi är ett år och två månader från öppnandet av de uppskjutna spelen och ska inte underblåsa spekulatio­ner om några framtida skeenden, sade han.

IOK har cirka en miljard dollar i reserv, men coronapand­emin – som har tagit nästan 300 000 liv runtom i världen – har varit kostsam ekonomiskt för den olympiska rörelsen.

– Den har haft en väldigt kännbar finansiell effekt på världen, vårt samhälle, regeringar och naturligtv­is också på OS och hela den olympiska rörelsen, framför allt IOK, sade Bach.

 ?? FOTO: EUGENE HOSHIKO/TT-AP ?? IOK skapar en nödfond där den största delen av pengarna går till OS-arrangören i Tokyo som fått skjuta upp spelen ett år. Arkivbild.
FOTO: EUGENE HOSHIKO/TT-AP IOK skapar en nödfond där den största delen av pengarna går till OS-arrangören i Tokyo som fått skjuta upp spelen ett år. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland