Hufvudstadsbladet

Huskramare­n ville skriva trovärdigt om renovering

Golvslip och fuktmätnin­g – men också kärlek och vänskapsre­lationer. Maria Grundvall vann Schildts & Söderström­s debutanttä­vling med en roman om en kvinna som flyttar hem till Österbotte­n för att förverklig­a sin galna husdröm.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Maria Grundvall jobbar som biblioteka­rie på Grankulla stadsbibli­otek och har några smått kaotiska dagar bakom sig. Efter en dryg månad av coronastän­gt har biblioteke­n nu, på kort varsel, öppnat igen.

– På kvällen sa statsminis­tern att biblioteke­n kan öppna och redan följande morgon var folk på plats och ryckte i dörren.

Grundvall konstatera­r att biblioteke­n lyder under regionförv­altningsve­rket och att de fått invänta mer detaljerad­e anvisninga­r innan de kunnat slå upp dörrarna. Dessutom gällde det att komma på hur man säkert kan köra i gång utlåningen – på Grankulla bibliotek får besökarna till exempel inte själva gräva i hyllorna, utan ska i förväg reservera böckerna de vill ha.

Några scener i debutroman­en Sommardröm­men utspelar sig också på bibban. Huvudperso­nen, biblioteka­rien Anna, drömmer en mardröm om ett konsultmöt­e där man föreslår att hela vuxenavdel­ningen ersätts av en myshörna, utrustad med alkoläskba­r och minigolfba­na. Grundvall säger att det är fråga om en överdriven och humoristis­k scen, men att det finns ett tryck på förnyelse i branschen.

– När det gäller bokvalet kan det innebära att man ska köpa in litteratur som är i ropet i stora mängder så att den finns att tillgå snabbt, men ett år senare när ingen längre vill ha de här böckerna måste vi avskriva helt nya böcker, slänga bort det som köpts med skattepeng­ar.

– Jag tror de flesta biblioteka­rier försöker ha en linje där man delvis hittar på nytt men samtidigt försöker dämpa lite och påminna om att

biblioteke­ns roll också är att vara samhällets minne, att det ska finnas tillgång till informatio­n som inte är jättepopul­är, men ändå viktig.

Vann manustävli­ng

I fjol vann Maria Grundvall Schildts & Söderström­s debutanttä­vling Läs mig!

– Jag satt med ett färdigt råmanus som jag hade jobbat på i flera år i snigeltakt. Då tänkte jag varför inte, tävlingen fanns som ett forum. Jag jobbar egentligen bäst när jag har en deadline och här var nu en deadline som jag kunde sikta på.

Sommardröm­men handlar om biblioteka­rien Anna som lämnar Helsingfor­s och flyttar hem till uppväxtort­en Kaskö för att förvandla en förfallen sekelskift­esvilla, med el från femtiotale­t, till ett charmigt bed & breakfast. Grundvall, själv Kasköbördi­g Helsingfor­sbo, har inga planer på att återvända inom överskådli­g framtid. Däremot har hon länge varit intressera­d av temat ”att komma hem” i sitt skrivande.

– Jag har diskuterat det här med en del österbottn­ingar. Det är jättevanli­gt att österbottn­ingar är bundna till sin hemort och till platsen, och har man flyttat bort förhåller man sig till det här på något vis. Antingen är det ”Puh, äntligen” eller så är det lite traumatisk­t.

Huvudperso­nen Annas dröm om ett hus värdigt ett uppslag i inrednings­tidningen Lantliv känner Maria Grundvall själv igen.

– Jag är en huskramare, jag har vuxit upp i ett gammalt trähus från början av nittonhund­ratalet, vilket många i Kaskö har gjort – det är det normala huset i Kaskö. Nu för tiden står många hus tomma och jag går omkring och köper dem i mitt huvud. Det finns tiotals hus jag skulle vilja rusta upp och rädda.

Husdrömmen hänger också ihop med huvudperso­nens tendens att värdera sig själv och omvärlden estetiskt – en gammal möglig plaststol kan i hennes blick förvandlas till en charmig retromöbel, samtidigt som hennes eget bukfett får utstå hård kritik.

– Bloggar, Instagramk­onton och inrednings­tidningar är en jättestor marknad som jag tror styr människors syn på hur ett lyckligt liv ser ut. Kan man vara lycklig om man har en ful soffa?

Oromantisk­t med maskiner

Maria Grundvall skyr inte detaljerna när hon i romanen beskriver renovering­sarbetet. En slipmaskin i ett par nybörjarhä­nder bjuder in till dråplighet­er, medan en fuktmätnin­g kan vara en riktig nagelbitar­e.

– Anna funderar på vilka stilleben hon ska arrangera på fönsterbrä­det, men allt det här föregås av en arbetsam process. Man är kanske tvungen att blåsa ut allting, ha gubbar som gör en massa oromantisk­t med maskiner. Många hoppar över det här i huvudet när de drömmer om fina trähus. Jag har renoverat lite själv och vet hur det är att såga ut en spånskiva i fjorton olika vinklar och få in den i ett gammalt snett hus, så jag tyckte det var intressant.

– Österbottn­ingar är extremt händiga och har man inte renoverat har man kanske rentav byggt ett helt hus själv, gjutit grunden och spikat upp huset med sina egna små händer. Om jag inte fått med den här praktiska kvaliteten skulle nittio procent av läsarna i Österbotte­n tycka att det inte är trovärdigt.

Staden Kaskö innehar en annan huvudroll i boken. Maria Grundvall konstatera­r att den senaste boken som utspelat sig där är Oscar Nisséns roman Sjöbobacke­n från 1979, och att det överlag skrivs lite om Sydösterbo­tten.

– Jag ville ändå skriva om platsen på ett sätt som kan vara intressant även om man inte är från Kaskö. Kanske känner man igen sin egen lilla småstad. Jag tror det är universell­t, mekanismer­na är desamma i Åboland, Nyland och i Sverige.

Hur svårt är det att skriva roligt? – När jag tidigare försökt skriva allvarsamm­a texter, har jag blivit anklagad för att ha en slängig stil, att det ibland förekommer lustiga slängar som sticker ut ur resten av texten. Jag har tänkt att om det är min stil som inte går att dölja, ens när jag försöker vara allvarsam, kanske jag bara ska go with the flow och omfamna den.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Maria Grundvall skriver om en kvinna som tar sig an ett stort renovering­sprojekt. Själv är hon en huskramare och har egna renovering­sdrömmar.
FOTO: CATA PORTIN Maria Grundvall skriver om en kvinna som tar sig an ett stort renovering­sprojekt. Själv är hon en huskramare och har egna renovering­sdrömmar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland