Hufvudstadsbladet

Monika Fagerholm får Selma Lagerlöf-priset

Författare­n Monika Fagerholm är årets mottagare av Selma Lagerlöfs litteratur­pris: – Jag har vetat om det sen februari, men är fortfarand­e till mig, säger hon till HBL.

- FREDRIK SONCK

Monika Fagerholm tilldelas priset ”för ett författars­kap som med virtuos stämföring skildrar individer och grupper som strävar efter mening i en tillvaro som inte tillåter några stabila sammanhang, en värld med olyckan hängande i luften”.

– Det känns jättebra. Jag har vetat om det sen februari, men är fortfarand­e till mig.

Selma Lagerlöf-priset brukar tilldelas verkligt etablerade och erkända författare. Eller vad sägs om Lars Norén, Sara Stridsberg, Kerstin Ekman, P.O. Enquist och Birgitta Trotzig? Eller Tove Jansson och Georg Henrik von Wright för att nämna de två tidigare finlandssv­enska pristagarn­a.

Priset ges till författars­kap i ”Selma Lagerlöfs anda”.

– Vi kan nog säga att Selma Lagerlöf är Nordens främsta prosaoch romanförfa­ttare i modern tid. Att få vara med i den tårtan är inte så tokigt.

Vilken är din personliga relation till Selma Lagerlöf?

– Jag har läst henne mycket under olika tider i livet och har många favoriter. På sistone har jag läst om Kejsarn av Portugalli­en, en av mina favoritrom­aner. Anna-Karin Palm fick fram det bra i sin biografi på hösten: hur Selma Lagerlöf i många år oförtrutet arbetade med att hitta ett eget uttryck som skulle möjliggöra det hon ville göra.

Enligt Fagerholm ligger mycket av hennes storhet i förmågan att skriva extremt konkret.

– Ta till exempel Kejsarn av Portugalli­en som handlar om kärleken som en stor galenskap. Jag tänker på hur mycket vi strör omkring oss de här orden ”att kärleken är galenskap”; ”att kärleken är stor”. Hon visar hur förfärligt det är, och kan vara. Och samtidigt: hur det i förfärligh­eten finns skönhet. Den kärleken som finns här är inte ett öde vi önskar någon – och samtidigt är det den vi vill ha.

– Det här kunde man skriva 20 sidor filosofi om, men hon gestaltar det, konkret. Och det är grunden i allt skrivande ... Där ser jag någon liten parallell mellan oss.

Selma Lagerlöf-priset uppgår till knappt 10 000 euro och delas ut i svenska Sunne i augusti.

 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ?? Monika Fagerholm.
■
FOTO: JESSICA GOW/TT Monika Fagerholm. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland