Hufvudstadsbladet

Utøya-minnesmärk­e uppförs efter omröstning

Ett minnesmärk­e efter terrordåde­t på Utøya i Norge den 22 juli 2011 kommer att uppföras på Utøykaia vid Tyrifjorde­n. Flera boende i området är ändå kritiska och anser att påminnelse­n blir för smärtsam.

-

Utøykaia är platsen där båten MS Thorbjørn, som förbinder fastlandet med Utøya, lägger an.

Det är också platsen där många av ungdomarna som lyckades fly undan attentatsm­annen och terroriste­n Anders Behring Breivik simmade i land.

Debatten om ett minnesmärk­e efter terroratte­ntatet har pågått i flera år. Flera av de boende i området säger att de inte vill ha Utøykaia-minnesmärk­et eftersom det ständigt kommer att väcka smärtsamma minnen till liv. Men en majoritet i Hole kommunfull­mäktige röstade igenom minnesmärk­et på torsdagen.

En av dem som reagerar starkt på beskedet om det nya minnesmärk­et är Terje Lien, som var bland dem som räddade människor ur havet den 22 juli 2011.

– Både jag och mitt barnbarn har tilldelats kungens medalj för hjältedåd. Men från Arbeiderpa­rtiets ungdomsför­bund och myndighete­rna får vi en kyrkogård bredvid oss som tack, säger han till NRK.

Den stödgrupp som inrättades efter 22 juli-dådet påpekar att det är viktigt att minnesplat­sen uppförs där händelsen ägde rum.

– Utøykaia är länken till Utøya, och det finns också en berättelse som går tillbaka till regeringsk­varteret i Oslo där terroratte­ntatet inleddes, säger stödgruppe­ns ordförande Lisbeth Kristine Røyneland.

Hon hänvisar till att det planerade minnesmärk­et, 77 pelare i brons – en för vart och ett av offren – ordnade i två bågar, också fungerar som ett solur. I den mindre bågen rör sig solen i samma tidsspann som attentatet i Oslos regeringsk­varter pågick, i den stora motsvarar tidsspanne­t massakern på Utøya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland