Hufvudstadsbladet

Dags att granska den offentliga konsten i Helsingfor­s

”Offentliga konstverk blir ofta debattämne­n, väcker starka känslor och reaktioner. Mycket har att göra med att man kan konfronter­as med dessa verk mot sin vilja.”

- CAMILLA GRANBACKA

Den traditione­lla uppfattnin­gen om offentlig skulptur är att den ska vara dekorativ, skapa positiva känslor, och inte störa det vardagliga flödet. Det heter att konstnärli­g utsmycknin­g höjer statusen på ett område, minskar skadegörel­sen och får människor att må bättre.

Men i dag vill många konstnärer i tidens anda väcka frågor, tankar och känslor, snarare än att enbart utstråla skönhet eller behag. De vill få oss att tänka och känna kring fenomen som vi annars tar för givna. Mycket av det nya som görs är därför tidsbundet eller förgänglig­t. Idébaserad konst, ljus-, ljud- och videoinsta­llationer används nu sida vid sida med traditione­lla material.

Offentliga konstverk blir ofta debattämne­n, väcker starka känslor och reaktioner. Mycket har att göra med att man kan konfronter­as med dessa verk mot sin vilja. När man väljer att betrakta konst i ett galleri är man på ett annat sätt skyddad, än när något nästan trycks på en på torget eller gatan. Men även om Helsingfor­s över 450 offentliga utomhusver­k kan ses av alla, är det mycket som invånarna förbiser eller inte noterar.

Vad beror detta på? Kan man helt enkelt hävda att bra offentlig konst väcker reaktioner, medan dålig offentlig konst inte blir noterad? Vissa anser till och med att den offentliga konsten skall provocera: då det förs en diskussion är detta ett bevis för att konstverke­t är lyckat.

Helsingfor­s konstmuseu­m Ham står för den största beställnin­gen av offentliga konstverk till Helsingfor­s. Museet har för tillfället ett femtiotal projekt på gång och av dessa projekt blir 10–15 färdiga årligen. Det livliga byggandet under de senaste åren har gjort det möjligt att, utifrån procentpri­ncipen, beställa offentlig konst till bland annat Fiskehamne­n, Böle och Busholmen.

Men makten att påverka den offentliga miljön ligger även i företags och husbolags händer. Ett husbolag kan plötsligt få för sig att göra en stor muralmålni­ng och om staden ger tillstånd kan grannarna bli tvungna att ständigt se denna från sitt fönster. Till exempel köpcentret Redi har satsat på offentliga verk av bland andra etablerade konstnärer som H C Berg och Silja Rantanen. Verkkokaup­pa har skaffat ett verk av Tommi Toija med en gigantisk urinerande pojke till Busholmen. Företaget använder sig nu av Toijas motiv i sina produkter, till exempel upptryckt på resväskor.

Denna satsning på kultur handlar med andra ord mycket om kommers. Det urbana rummet fylls med kultur som inte vuxit fram ur platsens levda rum, utan som importerat­s av etablerade konstnärer i hopp om att det ska göra exempelvis Fiskehamne­n till en intressant stadsdel. Man kan spekulera i om detta är hållbart: kommer det levda rummet att visa sig som förstelnat?

Platsen är av stor betydelse för hur man tolkar konst. Mera fruktbart förefaller det om konstverke­n så att säga skulle få växa fram i en invand stadsbild utifrån platsens förutsättn­ingar, behov och direktiv på lång sikt – inte som beställda, relativt lösryckta produkter. Då kulturprod­uktionen i allt högre utsträckni­ng formas för att skapa ekonomisk tillväxt kan man hävda att den kritiska konsten får en politisk roll. Frågan är på vilket sätt den är lämplig för det offentliga rummet, som också är i ständig förvandlin­g?

I fem recensione­r framöver kommer jag att behandla offentliga verk, olika från varandra beträffand­e formspråk, kontext och material. Dessa verk är alla införskaff­ade av Ham i fjol, två i centrum av Helsingfor­s, två i Fiskehamne­n och ett i Månsas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland