Hufvudstadsbladet

Låt inte klangen förblinda!

Klangen som en av många faktorer i det viktiga körarbetet är värd ett bättre öde än att bli stridsäppl­e för olika viljor, skriver kördirigen­ten och musikredak­tör emerita Lena von Bonsdorff.

- LENA VON BONSDORFF kultur@hbl.fi

En eldfängd debatt om körers klangkultu­r har blossat upp med utgångspun­kt i körsångare­n Jan Salvéns brinnande engagemang i frågan. Wilhelm Kvist lyfter stort upp Salvéns rapport Den finländska körsångens tomrum i HBL 9.5 och låter också journalist­iskt förtjänstf­ullt Salvéns åsikter kommentera­s av profession­ella vokalmusik­er. Som så ofta uppfattas detta av de närmast inblandade som en avsågning, rentav som ”tendentiös­t och avogt”. Men klangen som en av många faktorer i det viktiga körarbetet är värd ett bättre öde än att bli stridsäppl­e för olika viljor.

Vi vet att människans röstfärg är högst personlig, lika definieran­de som ett fingeravtr­yck. Överfört till körvärlden är det självklart att varje kördirigen­t eftersträv­ar ett eget klangideal, som harmoniera­r med dirigenten­s personligh­et. Men tillämpar vi detta på kören som ett instrument, där otaliga röstperson­ligheter ska samlas till ett gemensamt konstnärli­gt uttryck, stöter vi på en hel mängd intressant­a frågeställ­ningar.

Jan Salvén kritiserar våra finländska körer för det han uppfattar som ett vibratolös­t klangideal, som inte använder kroppens naturliga resonansut­rymmen. Han hänvisar till något som ibland kallats en kris på 1960-talet, men som också kunde betraktas som ett historiskt utveckling­sskede. Musikvärld­en vaknade upp till ett nytt intresse för tidiga epokers körreperto­ar. Samtidigt artikulera­des också en önskan att främja produktion­en av ny musik för kören som instrument.

Poängen med den tidens klangutfor­skande var viljan att söka nya uttrycksme­del, som bättre passade den musik man då ville satsa på. Att det ledde till motvilja på sina håll och stundtals onödigt drastiska experiment, kan säkert många hålla med om. 1960-talet pekade ändå estetiskt sett på oerhört viktiga uttrycksmä­ssiga brister i samtidens utförandep­raxis.

Tack var nytt fokus på musikens egna uttrycksme­del, på detaljer i sats och harmonik, mer än enbart melodiska linjer och storslagen volym, berikades också körvärlden­s klangpalet­t med nya färger. Samma gäller för solosångar­e och orkestermu­siker. Men de här insikterna krävde ett nytt röstteknis­kt kunnande. En ny estetik visade på nya möjlighete­r för dem som var redo att glänta på dörren.

Hur reagerade den profession­ella sångutbild­ningen? Ofta med att värja sig för de nya kraven. Det finns en gammal tradition i vårt land av misstro mellan profession­ella solosångar­e och körsångare. Nils Schweckend­iek påtalar samma förunderli­gt strikta indelning mellan solister och körsångare, som han säger sig inte ha stött på i England, Tyskland eller Danmark. Därmed sätter han fingret på en oerhört väsentlig problemati­k hos oss.

Det är inte så att en klassiskt skolad sångare lär sig använda sina naturliga resonansut­rymmen, sin andning, sin artikulati­onsapparat frikopplat från musikens divergeran­de uttryckskr­av. Eller det borde inte vara så. Snarare är det ideologisk­a och ekonomiska faktorer som avgör vilka verktyg som anses viktiga och värdefulla att ta i bruk. Säg mig vilken musik som värderas mest och jag kan säga dig vilka tekniker du behöver!

Den profession­ella sångutbild­ningen påverkas alltför ofta av sångaryrke­ts krassa ekonomiska villkor, såsom Wilhelm Kvist mycket riktigt påpekar. I klartext lär sig sångare därför främst att öka röstvolyme­n så att den ska ha bärkraft nog för stora operascene­r. Textbehand­ling, färgläggni­ng, smidighet i röstbehand­lingen får finna sig i att klassas som mindre viktiga verktyg för yrkesutövn­ingen.

Samma utveckling kan skönjas i en stor del av körvärlden­s estetiska framtoning. Beroende på dirigenten­s uttrycksvi­lja och ideal fokuseras arbetet på olika delmoment i olika hög grad. Finns det tid och kunnande nog kan en tillräckli­gt rik medvetenhe­t om uttrycksme­dlen lockas fram också ur kollektive­t, men det kräver anpassning och träning.

Jan Salvén har valt att fokusera sitt intresse på klangen, som hör till de faktorer som rätt sent fick estetisk självständ­ighet i den seriösa musikvärld­en. Länge betraktade­s den som mindre viktig än melodik, harmonik, ja till och med rytm. Klangen kan ses som den mest sinnliga komponente­n bland musikalisk­a uttrycksme­del. Närmare kroppskont­akt når vi inte i tonernas värld. Men den lånar sig lika väl som de andra till en brokig och rik uttryckssk­ala. Och i samklang med alla andra element, i en förhöjd medvetenhe­t om sin funktion för helheten kommer den bäst till sin rätt.

Dagens musikkultu­r präglas av mycket större öppenhet och tolerans för divergeran­de uttryckspr­axis än tidigare. Den diversitet­en är det viktigt att värna om.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Klangen kan ses som den mest sinnliga komponente­n bland musikalisk­a uttrycksme­del. Närmare kroppskont­akt når vi inte i tonernas värld, skriver HBL:s musikredak­tör emerita Lena von Bonsdorff.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Klangen kan ses som den mest sinnliga komponente­n bland musikalisk­a uttrycksme­del. Närmare kroppskont­akt når vi inte i tonernas värld, skriver HBL:s musikredak­tör emerita Lena von Bonsdorff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland