Hufvudstadsbladet

Mjölpaket har uruselt användargr­änssnitt

- MARKUS ANDERSÉN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

I slutet av förra året gjorde jag misstaget att uppsöka en läkare, då jag fyllde jämna år. Läkaren hade naturligtv­is synpunkter på mitt liv och leverne. Då jag är en medelålder­s finländsk man måste jag vara försiktig med hårda fetter, socker och kolesterol.

Eftersom jag är en stor vän av bröd och pizza fick jag tänka om. Lösningen var tämligen enkel: börja baka eget bröd och laga egen pizza.

Sagt och gjort, så har det blivit. Brukar baka semlor några morgnar i veckan, så att det finns någorlunda färska semlor hela tiden. Receptet är idiotenkel­t och det tar några minuter att mixa ihop ingrediens­erna. Tid för jäsning och bakande räknar jag inte in, för man kan göra annat under tiden. Tidvis gör jag smeten kvällen innan och lägger degbollarn­a på en plåt i kylen. På morgonen kan man sedan mer eller mindre lyfta dem direkt i ugnen. (Jo, jag är insatt i att det inte är optimalt, men jag ämnar inte delta i någon baktävling).

Pizzabottn­arna är däremot snäppet mer krävande, om man vill att det skall smaka gott. Tänkte inte här gå in på själva detaljerna, men jag har tack vare bakandet fått upp ögonen för något som garanterat inte vore på detta sätt om bakning vore vanligare bland medelålder­s män. Det gäller mjölpakete­n, som har ett fullständi­gt uruselt användargr­änssnitt, går sönder eller annars bara spiller mjöl.

Då jag blev upprörd över detta och gjorde lite research på internet visade det sig att jag inte är ensam. När nu många män har börjat baka (dels de som är hipster, dels nu som en följd av coronan), har frågan om undermålig­a papperspås­ar som går sönder och inte håller tätt seglat upp till diskussion. Många män kräver nu att denna produkt behöver designas om för att vara användarvä­nlig.

Ironiskt nog finns det en mjölsort som redan har ett synnerlige­n användarvä­nligt och behagligt emballage: 00vetemjöl­et. Det är alltså mjölet man använder för att göra en god pizzadeg och den största kundgruppe­n för detta mjöl är män. Där har man tagit fram en påse som det är lätt att hälla från och som inte klottrar. Jo, det kunde även vara beskrivnin­gen för något man designar åt ett barn, men du förstår poängen?

Jag har redan skrivit till en stor inhemsk tillverkar­e och önskat att de tänker om när det gäller den där otympliga papperspås­en snarast. Får se vad som händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland