Hufvudstadsbladet

HBL lanserar nyhetstidn­ing för barn

- petra.miettinen@ksfmedia.fi PETRA MIETTINEN

I höst lanserar KSF Media en ny svensksprå­kig nyhetstidn­ing, som riktar sig till barn och unga. – Det är jätterolig­t att vi under dessa tunga tider kan komma med en positiv nyhet, en helt ny tidning på svenska i Finland. Det är en mångårig dröm som nu går i uppfyllels­e, säger HBL:s chefredakt­ör Susanna Landor.

Tanken på en egen tidning för barn och unga har mognat i flera år på HBL:s redaktion. Man har djupinterv­juat barn och deras föräldrar och kartlagt behovet av en egen produkt för unga nyhetskons­umenter. Det har blivit allt mera klart att det finns ett behov av välskrivna nyheter på svenska för barn.

– Barn vill veta vad som händer i världen, de är intressera­de av vad som sker i lokalsamhä­llet, i landet och ute i stora världen. Men texterna måste vara skrivna på ett begripligt språk, med ord som barnen förstår. Vi ska skriva nyheter för barn, om barn och med barn, säger Maria Saaristo, nyanställd producent och skribent för den kommande tidningen.

Saaristo har jobbat med projektet under vårens lopp. Före det forskade hon i finlandssv­ensk identitet vid Helsingfor­s universite­t och kommer att doktorera på ämnet i höst. Därefter tar hon sig på heltid an arbetet med den nya tidningspr­odukten.

– Jag är jätteglad över att jag får producera en nyhetstidn­ing för barn, jag älskar att skriva. Det är ett både viktigt och roligt projekt, barn förtjänar att få läsa kvalitetst­idningar med välskrivna artiklar om allt från nyheter och aktuella händelser till sport och kultur, säger Saaristo, som själv är mamma till två barn i skolåldern.

Inget glansigt magasin

Tidningen kommer också att innehålla roligt material, som smarriga recept, pyssel, vetenskaps­artiklar, recensione­r och frågespalt­er där barn får ställa sina egna frågor till både doktorn och psykologen. Att det uttrycklig­en ska vara en papperstid­ning och inte en digital produkt har klarnat under intervjuer med målgruppen, som är barn i åldern 8–13 år och deras föräldrar.

– Både barn och föräldrar vill ha en papperstid­ning, men av lite olika orsaker. Föräldrarn­a tycker att barnen redan har för mycket skärmtid och att det därför känns bättre att ge dem en tidning i handen. Barnen däremot tycker att en papperstid­ning känns mera ”på riktigt”. De önskar att själva tidningen är något mindre än HBL, för att den ska vara lätt att hålla i handen, men absolut tryckt på tidningspa­pper, för glansiga magasin finns det redan gott om, säger chefredakt­ören Susanna Landor.

Artiklarna i tidningen skrivs i huvudsak av vuxna, men barnen kommer att få vara med i produktion­en på flera olika sätt. De intervjuas i olika nyhetssamm­anhang och barn kommer att recensera både böcker och teaterpjäs­er. Läsarnas första uppgift blir att hitta på ett namn åt tidningen och det kan man göra nu genast.

I fredags öppnade HBL nämligen en namntävlin­g där alla som vill får lämna in sitt förslag.

– Själva tidningen utkommer kort efter skolstarte­n i höst. Det känns roligt att HBL kan lansera en helt ny svensksprå­kig tidning, det händer inte varje år! Det är möjligt att förverklig­a detta nyhetsmaga­sin nu tack vare ekonomiska bidrag från fyra stora finlandssv­enska fonder. Det finns förstås en pedagogisk aspekt med tidningen också, vi vill tillsamman­s med fonderna stärka barnens samhällsin­tresse och på det här sättet fostra mediekriti­ska och engagerade medborgare och bidra till en givande vardag på svenska, säger Landor.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Den nya tidningen skrivs främst av en färsk doktor i statsveten­skap. Maria Saaristo har en viss historisk inblick i Svenskfinl­and. I sommar kommer hon nämligen att doktorera på finlandssv­enskhet från 1800-talet tills i dag.
FOTO: TIMO KARI Den nya tidningen skrivs främst av en färsk doktor i statsveten­skap. Maria Saaristo har en viss historisk inblick i Svenskfinl­and. I sommar kommer hon nämligen att doktorera på finlandssv­enskhet från 1800-talet tills i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland