Hufvudstadsbladet

Terapeut om ungas psykiska ohälsa: Lätta på restriktio­nerna

- TEXT: BILLE SIRéN

Först: entusiasme­n. Tekniken funkar, alla ryms med! Därefter: ångesten. Det här kan pågå fram till jul. För ungdomsver­kstaden Sveps har flytten till internet fungerat smärtfritt. På pappret. Men handledarn­a är oroade, främst för dem som inte är med. Och terapeuten Jouni Pölönen varnar för att ungas psykiska ohälsa får dramatiska konsekvens­er ännu långt efter epidemin.

Vad händer om man inte sover?

Det testade 17-åriga amerikanen Randy Gardner 1965. Han vakade i hela elva dygn. Dag ett var inga problem. Dag två kunde han inte skärpa blicken eller känna igen föremål med händerna. Dag tre tappade han humöret. Och när elfte dagen kom, kunde Gardner inte koncentrer­a sig alls. Han hade problem med minnet, blev paranoid och fick hallucinat­ioner.

Det framgår av en Ted-talk från 2015, som handlar om hur viktig sömnen är för att vi ska må bra.

Det här – och mycket annat – får de unga som är med i ungdomsver­kstaden Sveps veta en fredag tidigt i april. De får också veta att hela två av tre unga i USA sover för lite.

– Vilka tankar väcker videon? frågar Camilla Westerholm.

Hon är socialarbe­tare och sedan 16 år tillbaka handledare för gruppen Nonstop – för ungdomar i åldern 16–28 år som saknar jobb och studieplat­s.

Hon, liksom alla andra, sitter framför sin webbkamera medan Sveps lokal på Georgsgata­n samlar damm.

Med jämna mellanrum flimrar nyfikna barn förbi hennes webbkamera.

En cirkel med ett namn dyker upp i rutan. Rasmus, 24, skrattar. Han vill inte uppträda med sitt fullständi­ga namn i artikeln.

– Det kanske låter konstigt, men jag sover egentligen mer nu än tidigare, säger han och syftar på isoleringe­n.

Han får beröm. Det är sällan fel att sova mycket.

I dag är ett femtontal unga med på Sveps internethä­ng. De får i uppgift av Camilla Westerholm och den andra ledaren, Susanna Grönroos, att tillsamman­s klottra ned sådant de tror försämrar sömnen.

Ett kalkylblad öppnas, och småningom trillar anteckning­ar in. Alla skriver var för sig. ”Regn eller åska.” ”Bad bad things. Koffein. Alkohol. Passivitet under dagen. Stress. För varmt. Oljud.” ”Stress, emt kanske no rusmedel.” ”Övertänker. Vara på telefonen jätte sent.”

”Stress. Psykisk ohälsa. Sjukdomar som ger smärta. Mediciner.”

Någon tecknar en gubbe som snarkar. Det kanske föreställe­r Rasmus.

Rasmus drömmer om ett vanligt liv

Morgonpass­et är över och vi som deltar äter lunch. Fast Camilla Westerholm hinner inte äta själv. Hon värmer bara spenatplät­tar åt sina barn.

Fredagsfik­at har den här veckan en extra festlig touch: vi gör ett virtuellt escape room med Hogwartste­ma. Det handlar om att tillsamman­s lösa problem, mest matematisk­a sådana, och att ta sig ut ur ett föreställt rum.

En av dem som knäcker många koder är Rasmus.

Han har varit med i Sveps tidigare, för ett och ett halvt år sedan. När han började studera lämnade han gruppen. Men studierna gick inget vidare, så i december hoppade han av och hade inget att göra på dagarna.

– Jag är inte särskilt bra på att hitta på vad jag ska göra. Jag tog väl mest promenader då.

 ??  ??
 ?? Åberg
Foto: KristoFFer ?? Två månader var skolorna stängda. Tiden var lång nog att skapa psykiska problem bland unga vuxna som samhället kommer få brottas med länge, menar samtalster­apeuten Jouni Pölönen.
Åberg Foto: KristoFFer Två månader var skolorna stängda. Tiden var lång nog att skapa psykiska problem bland unga vuxna som samhället kommer få brottas med länge, menar samtalster­apeuten Jouni Pölönen.
 ?? tallqvist
Foto: NiKlas ?? ■
Tariku Ahlfors sänker tonen. Hans viktigaste verktyg, kroppssprå­ket, har blåst bort under coronastor­men. – Vi ser inte hur de unga mår. Det är väldigt jobbigt.
tallqvist Foto: NiKlas ■ Tariku Ahlfors sänker tonen. Hans viktigaste verktyg, kroppssprå­ket, har blåst bort under coronastor­men. – Vi ser inte hur de unga mår. Det är väldigt jobbigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland