Orpo: Regeringen utnyttjar inte företagens potential
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo är nöjd med att regeringens linje är att stoppa smittspridningen, men efterlyser rekommendationer om munskydd, tydliga besked om testningsstrategin och mer samarbete med företagen.
Oppositionspartiet Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo anser att statsministerns budskap på fredagen – att regeringen inte eftersträvar spridning och flockimmunitet utan att stoppa smittspridningen – är bra.
– Samlingspartiets linje är att smittokoefficienten – det antal personer varje smittad i snitt för vidare viruset till – ska ligga under ett, för då krymper spridningen, säger Orpo.
I fredags sade också Markku Tervahauta, direktören vid Institutet för hälsa och välfärd THL, att han stöder strävandet att stoppa viruset helt.
Men efter frågestunden i torsdags, då oppositionen frågade om regeringen ville kväsa viruset eller inte, frågar sig Orpo varför statsministern inte förtydligade detta då.
– Statsministern svarade att hon skulle berätta mer på presskonferensen följande dag. Det anser jag är att nedvärdera riksdagen och parlamentarismen, säger Orpo.
Statsminister Sanna Marin (SDP) svarade på Twitter på lördagen att påståendet är fel.
”Vi har svarat på ledamöternas frågor på frågetimmen. Strategin har hela tiden varit att stoppa spridningen, trygga vårdens resurser och skydda riskgrupper”, skrev Marin.
Linjetal under nätmöte
Petteri Orpo höll sitt linjetal under Samlingspartiets partifullmäktige på lördagen, ett möte som arrangerades via nätet.
Samlingspartiet stöder också strategin att testa, spåra, isolera och vårda, men Orpo anser att det ännu inte råder tillräcklig klarhet om hur testningskapaciteten utnyttjas till fullo, och efterlyser också en rekommendation om munskydd.
– På folkspråk bör man berätta tydligt vem som kan testas och vart man ska gå. För att få hela testningskapaciteten i bruk måste man systematiskt testa alla som arbetar med riskgrupper. Bara så kan man få fast också de symtomfria spridarna, säger Orpo.
Samlingspartiet har tidigare föreslagit att vika 200 miljoner för mer testning. Landets testningskapacitet ligger kring 8 000 per dag och målet är 10 000, men i praktiken har antalet tester som använts per dag varit betydligt lägre.
Ett dilemma med att testa symtomfria är att man inte vet om personen precis insjuknat eller precis tillfrisknat. Vad går ert alternativ ut på? – Det behövs för det första en låg tröskel för testning, och de människor som arbetar nära riskgrupper ska testas regelbundet. Även om man då inte genast får ett tydligt testsvar så hjälper regelbunden uppfölj
Finland är ett så litet land att alla krafter behövs. Staten, kommuner, städer, organisationer och företag. Det är på många sätt en skadlig arrogans om man inte samarbetar med den privata sektorn av ideologiska skäl. Petteri Orpo
ning. Och för de vanliga medborgarna måste det sägas tydligt hur man ska göra. ”Pentti i Pudasjärvi” kan knappast i dag svara på hur eller var man får ett coronatest, säger Orpo.
”Samarbeta med privata sektorn”
För att få en större täckning vill han också att företagen och arbetsgivarna ska tas med i testningsstrategin och för att skaffa skyddsutrustning. Företagen har också ett stort intresse att skydda arbetstagare, säger Orpo.
– Finland är ett så litet land att alla krafter behövs. Staten, kommuner, städer, organisationer och företag. Det är på många sätt en skadlig arrogans om man inte samarbetar med den privata sektorn av ideologiska skäl, sade Orpo i sitt tal till partifullmäktige.
Han anser att man borde gå ut med en stark rekommendation om munskydd och när de har effekt, till exempel i mataffärer eller kollektivtrafik. Om den inhemska produktionen fås upp behöver de inte bli dyra, bedömer han, och kastar också fram att engångsskydd kunde delas ut i affärer för att locka folk som annars är osäkra.
– Men om det är någon som ändå inte har råd, får regeringen se på om det kan stödjas via utkomststödet. Det ska inte hänga på om man har råd eller inte, säger Orpo till pressen efter linjetalet.
Ett problem med att bara luckra upp begränsningar är att de inte hjälper om människor inte känner sig trygga, säger Orpo.
– Också restaurangföretagare signalerar att de inte vågar öppna om de inte är säkra på att människor kommer.
Samlingspartiet föreslår att restauranger kunde börja öppna gradvis med regionala variationer beroende på smittläget. En begränsning i öppethållningen till klockan 24 anser partiet att skulle räcka. Partiet föreslår också att tillåta utförsäljning av vin från restauranger.
Riksdagsledamot Pauli Kiuru (Saml) har gjort ett skriftligt spörsmål om mer flexibilitet också i publiktillställningar, så att idrottsevenemang kunde ha fler än 500 personer ifall andra säkerhetsåtgärder, som avstånd, efterföljs.