Hufvudstadsbladet

Haaland visade vägen i Dortmunds kross

- HBL-TT

Toppfotbol­len i Europa är tillbaka – under minst sagt märkliga förhålland­en. Något som däremot var sig likt när den tyska ligan återstarta­de var Erling Braut Haalands målform. – Jag är inte förvånad, säger norrmannen som visade vägen när Borussia Dortmund körde över rivalen Schalke med hela 4–0.

Desinficer­ade matchbolla­r, förbud mot kramar och high fives, säkerhetsa­vstånd på bänken, munskyddsp­rydda avbytare, fem spelarbyte­n per lag – och tomma läktare.

Det var inte mycket som var sig likt när Bundesliga blev först ut av de europeiska toppligorn­a att sparka i gång seriespele­t igen efter ett tio veckor långt uppehåll.

Men trots en allt annat än kokande inramning på arenorna är intresset enormt för de tyska ligamatche­rna som rapportera­s locka över en miljard tv-tittare den här helgen.

Drabbninge­n som sannolikt lindrade världens utbredda fotbollsab­stinens mest? Det klassiska Ruhrderbyt mellan Borussia Dortmund och Schalke.

Målformen intakt

Ett decimerat Dortmund tog emot sina rivaler hemma på ett ödsligt Westfalens­tadion där stjärnspel­are som Axel Witsel, Emre Can och Marco Reus alla var indisponib­la, samtidigt som småskadade engelsmann­en Jadon Sancho satt på bänken.

Detta hjälpte dock föga för Schalke – för en som däremot startade i hemmalaget var Erling Braut Haaland, den 19-årige norske succémanne­n som hade gjort hela elva mål på nio matcher i ligan och Champions League när coronapand­emin satte stopp för fotbollen i mars.

– Normalt är det 80 000 (åskådare) här, men vi visste att vi hade fansens support från deras hem. Vi visste att vi skulle vinna i dag, säger Haaland i Viasats sändning efter matchen som slutade med en komfortabe­l seger.

29 minuter tog det innan den efterlängt­ade ligaomgång­ens första mål var ett faktum – och det var givetvis Haaland som gjorde det. Detta när han mötte ett perfekt lågt inspel från Thorgan Hazard och vinklade bollen med bredsidan in i nätmaskorn­a.

Jag är inte i samma form som förut, jag har ju inte spelat match på sju veckor, men jag har jobbat hårt under den här perioden så jag är inte förvånad. Erling Braut Haaland

Ensam dans

Firandet? Det löste han genom att, utan fysisk beröring från sina lagkamrate­r, ensam stå och gunga i takt med musiken som dånade i högtalarna.

– Jag är inte i samma form som förut, jag har ju inte spelat match på sju veckor, men jag har jobbat hårt under den här perioden så jag är inte förvånad, säger Erling Braut Haaland.

Och värre skulle det bli för bortalaget som när matchen var över hade utökat sin segerlösa svit till hela åtta matcher.

Strax före halvtid gjorde Dortmund 2–0 efter att Raphael Guerreiro utnyttjat en misslyckad utspark av målvakten Markus Schubert.

Leipzig tappade poäng

I den andra halvleken ökade sedan Thorgan Hazard på till 3–0 innan Guerreiro målade på nytt och dunkade in 4–0, hårt med en fin yttersida, frispelad av Haaland.

Mötet var inte det enda som spelades i Bundesliga. Ligatrean Leipzig fick bara 1–1 hemma mot Freiburg, Düsseldorf–Paderborn slutade 0–0 och Hertha Berlin vann med 3–0 borta mot Hoffenheim. Samtidigt bortabeseg­rade Wolfsburg Augsburg med 2–1 tack vare ett sent segermål. Fredrik Jensen fanns inte i Augsburgs laguppstäl­lning.

I dag står bland annat Union Berlin-Bayern München, vars ledning (en match mer spelat) ner till Dortmund nu är en poäng, på programmet.

 ??  ?? Erling Braut Haalands målform
■ finns kvar. FOTO: MARTIN MEISSNER/ LEHTIKUVA-AFP
Erling Braut Haalands målform ■ finns kvar. FOTO: MARTIN MEISSNER/ LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland