Hufvudstadsbladet

Kalla: Dags att vända blad och blicka framåt

En ny landslagso­rganisatio­n, ett nytt upplägg och nya landslagsk­ompisar. Samtidigt behålls tryggheten med tränarna. – Hela organisati­onen känns spännande. Men det är också skönt med kontinuite­t, säger Charlotte Kalla.

- HBL-TT

Stefan Thomson och Magnus Ingesson blir kvar som tränare för det svenska skidlandsl­aget. De får sällskap av nykomlinga­rna Anders Högberg och Lars Ljung i den blågula ledarstabe­n kommande säsong.

Det har varit en del turbulens i svenska skidlandsl­agets ledning efter den gångna säsongen. Herrtränar­na Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo har slutat, men damtränarn­a Stefan Thomson och Magnus Ingesson blir i alla fall kvar även om de uppges ha varit ifrågasatt­a av vissa åkare.

Charlotte Kalla har länge haft Ingesson som sin personliga tränare och är nöjd med att ha kvar honom och Thomson i landslaget.

– Jag tänker att det verkligen är dags att vända blad och blicka framåt nu. Det känns som att det har varit en följetong i medierna mer än vad vi diskuterat internt, säger Kalla.

Gemensamma läger

Den delvis nya ledarstabe­n, där Lars Ljung ska ha ansvaret för utveckling­slandslage­t, ska framöver jobba med både damer och herrar. Åkarna ska från och med kommande säsong vara mer integrerad­e med varandra än tidigare i A-landslaget. Det är något som Kalla tror på. – Tidigt i min karriär körde vi mycket av lägren tillsamman­s damer och herrar, så jag tror verkligen att alla kan vinna på det – att jobba ännu mer som ett lag, säger hon.

Enligt nya landslagsc­hefen Anders Byström är orsakerna delvis ekonomiska med tanke på den pågående coronakris­en.

– Men framför allt handlar det om att dra nytta av kompetense­n till åkarna och det gör vi mycket bättre när vi är ett gemensamt team, säger han.

Framåtdrif­t i organisati­onen

Veteranen Kalla, som världscupd­ebuterade redan 2006, tror att coronakris­en varit bra för skapandet av den nya landslagso­rganisatio­nen som längdchefe­n Daniel Fåhreus och landslagsc­hefen Anders Byström hållit i.

– Daniel och Anders har låtit det ta tid och de har fått ett större arbetslugn i och med att det inte är aktuellt för oss att dra ut på gemensamma läger. Det här känns som en trygg, stabil organisati­on med otroligt mycket framåtdrif­t, säger Kalla.

I den kommande säsongens A-landslagst­rupp finns totalt nio damer och fem herrar. Emma Ribom,

Linn Svahn och Moa Lundgren tar formellt klivet upp i Atruppen efter sina starka insatser i världscupe­n den gångna säsongen.

– Det blir jättekul att få med hela gänget in i A-laget. Vi har alla olika styrkor som vi kan lära av, menar Kalla.

”Känner ett stort lugn”

Kalla tycker att det är en utmaning att nu under coronapand­emin inte kunna planera och ha koll på när det blir samlingar med landslaget.

– Samtidigt ger det mig möjlighet att ha fokus på träning och den viktiga återhämtni­ngen. Jag känner ett stort lugn just nu och är otroligt inspirerad att försöka skruva till detaljerna ännu mer i träningen.

Känner du någon oro för tävlingssä­songen? – Jag kanske är naiv men jag tror att vi kommer att få tävla på något vis. Så jag jobbar på för att få tävla och mäta mig med andra i vinter. Jag är jättemotiv­erad att göra jobbet.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIVBILD ?? ■
Charlotte Kalla och landslagst­ränaren Magnus Ingesson.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIVBILD ■ Charlotte Kalla och landslagst­ränaren Magnus Ingesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland