Hufvudstadsbladet

Spänning som smakar, luktar och känns

Stina Jackson imponerar med ännu ett mord i Norrland. I Ödesmark nystar Sveriges nya krimdrottn­ing i såriga och komplexa frågor om föräldrask­ap och arv.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

ROMAN

Stina Jackson

Ödesmark Albert Bonniers förlag 2020

Stina Jacksons kriminalro­maner befolkas av lukter och kroppar. Av mörk skog och ruttna hus. Av renar, hundar, motorvägar, bensinmack­ar och bilar uppvärmda av förarnas andedräkte­r. Av en hel del sex – mest fult, men någon gång även fint sådant.

Succédebut­en Silverväge­n från 2018 bjöd på både ett rörande pappaportr­ätt och en mustig sidohistor­ia om prepperfam­iljen Brandt som förbereder sig inför domedagen med inte bara harmlösa syltburkar och konserver i bunkarna (aktuellt i coronatide­r!).

Den nya romanen Ödesmark utspelar sig i trakten kring Arvidsjaur i Lappland i en glesbygd där en by kan bestå av enbart fem bebodda hus och där skogen både kan vara ett hot och en trygghet.

Återigen rör det sig om en kriminalro­man utöver det vanliga, kanske just för att den har större ambitioner än att bygga cliffhange­rs, även om sådana förstås finns. Språket är sinnligt och energiskt och Jacksons iakttagels­er av både natur och människa är träffsäkra. Berättelse­n väljer frejdigt de ord den behöver för att ta sig framåt, och bara någon enstaka gång känns bilderna konstruera­de.

Mord i hjortronla­ndet

Sorgsna Liv knegar på i bensinmack­en. Varje dag skjutsas och hämtas hon, en medelålder­smamma, av sin åttioåriga pappa, byaorginal­et Vidar. Han är rik som ett troll, men så snål att han inte unnar sig pålägg till frukostmac­kan. I sitt ruckel i byn Ödesmark har han ett mytomspunn­et kassaskåp som sväller av vinsterna från lukrativa skogsaffär­er. Under sin uppväxt försöker Liv ta sig bort från hemmet i främmande bilar, tillsamman­s med vargar som pappan enträget jagar bort.

När Vidar en gryning tas av daga mitt i hjortronri­set vänds tillvaron i byn Ödesmark upp och ner, och mer spännande än frågan om vem som tryckt på avtryckare­n, är dottern Livs ambivalent­a reaktion. Bit för bit byggs familjens historia ut i ett gastkraman­de pussel.

Monster-dna

Stina Jackson bygger upp en spänning som sätter sig i magen, som gör läsaren på helspänn och mån om att inte gå miste om nyanserna. Jackson opererar nämligen med det osagda, det halvt sagda och det sagda, och låter läsaren navigera däremellan. Sanningen finns där hela tiden, både gömd och blottad, man vill bara inte ta den till sig förrän det är absolut nödvändigt.

Personerna är fulla av motsägelse­r och psykologis­kt trovärdiga.

Komplext gestaltas den skrynklige, linimentlu­ktande och kloförsedd­e Vidar liksom de övriga personerna­s livsbanor där både klass och slump spelar roll.

Kärnan i romanen är föräldrask­apet, hur det inte går att sägas upp. Inte trots misstankar om att bebisen bär på monster-dna eller vetskapen om att avkomman är en skurk. Jackson visar hur våld och skam går i arv, och framför allt hur svårt det är den andra vägen – att göra sig fri från en förälder.

Parallellt följer vi Liam Lilja, den ene av byns två ökända busbröder. En sympatisk småkrimine­ll som inte riktigt lyckas sluta med pillren, cannabisod­lingen eller med att ställa upp för sin ännu hopplösare brorsa, trots att han helhjärtat vill ändra livsstil för dottern Vanjas skull. ”Allt som var hans färgade av sig, all hans skam och alla hans misslyckan­den satte sig på henne”.

Föregångar­en Silverväge­n påminde med sin intrig med en mor och dotter som lämnar staden för landsbygde­n, explicit om Kerstin Ekmans mästerverk Händelser vid vatten. Ödesmark fortsätter på sätt och vis i en ekmansk anda med en berättelse som rymmer så mycket mer än en mordgåta.

Närpolisen Hassan, som förekommer i båda romanerna, hör till få inslag som påminner om kriminalro­manens genrekonve­ntioner. Med sitt vänliga leende och sin svaghet för fikabröd, känns han som en karaktär skapt för den dag Stina Jacksons böcker blir tv-serier, men han är också omöjlig att inte gilla. En fräsch och hederlig uppenbarel­se mitt i allt sunk.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Kriminalro­manen Ödesmark utspelar sig i trakten kring Arvidsjaur.
FOTO: MOSTPHOTOS Kriminalro­manen Ödesmark utspelar sig i trakten kring Arvidsjaur.
 ?? FOTO: STEFAN TELL/PRESSBILD ?? Stina Jackson gestaltar både natur och människor träffsäker­t.
FOTO: STEFAN TELL/PRESSBILD Stina Jackson gestaltar både natur och människor träffsäker­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland