Hufvudstadsbladet

Högerextre­m aktivism i Vanda

Högerextre­ma aktörer försöker rekrytera unga i Vanda. – Vår uppgift är att skydda ungdomarna, säger Pekka Mäkelä, chef för ungdomsarb­ete i staden.

- ANNA SVARTSTRöM

Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen har uttryckt oro över ökande rekryterin­gsförsök från högerextre­mt håll under en av sina presskonfe­renser under coronakris­en.

Liknande uppgifter förekommer också i Inrikesmin­isteriets rapport över våldsbejak­ande radikalise­ring. Enligt den har polisen i Östra Nyland, som Vanda hör till i polisens organisati­on, ”identifier­at en ökning av högerextre­mt tänkesätt” både bland unga och fullvuxna. Det ska också förekomma rekryterin­g, som vuxna eller unga nära dem står för.

Pekka Mäkelä, som är chef för ungdomsarb­etet i Vanda, bekräftar att man har lagt märke till fenomenet. Om det har ökat under våren är enligt honom ändå svårt att med säkerhet säga.

Vanda har ökat det uppsökande ungdomsarb­etet betydligt under coronakris­en. Mötena, som ungdomsarb­etarna bokför, har ökat tiofalt. Det betyder att det finns fler ögon ute som ser vad som händer, säger Mäkelä.

Där ungdomar samlas rör det sig enligt honom alltid tvivelakti­ga personer, och nu också sådana som verkar ha högerextre­m ideologi.

Personalen brukar enligt Mäkelä säga till att de unga ska lämnas i fred och rapportera till polisen.

– Tonåringar är ofta osäkra på sig själva och söker sin plats, så rekryterin­gsförsök från olika håll är verkligen inget jag kan acceptera.

På Vandapolis­en uppger kriminalöv­erkommissa­rie Varpu Saapunki vid den förebyggan­de verksamhet­en att polisen har fått kännedom om enskilda fall.

Saapunki uppmanar dem som märker högerextre­m verksamhet att rapportera om det till polisen.

”Avsikten med polisens förebyggan­de verksamhet är att förhindra extremism och all slags motsättnin­gar. Det är viktigt för oss att få informatio­n när sådant förekommer och speciellt vad gäller unga försöker vi diskutera med den unga och vårdnadsha­varna”, svarar hon HBL per e-post.

Bland annat MTV har rapportera­t om att den nazistiska rörelsen Kohti vapautta, mot friheten, har lagt propaganda­blad i postlådor i olika delar av landet. På Kohti vapauttas sajt visar man också bilder från ”aktivism”, bland annat har flygblad delats ut i Fredriksha­mn och klistermär­ken satts upp på olika håll i Helsingfor­s, enligt sajten.

Centralkri­minalpolis­en misstänker att Kohti vapautta har fortsatt förbjudna Nordiska motståndsr­örelsens verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland