Hufvudstadsbladet

Flera positiva till smittspårn­ingsapp

En smittspårn­ingsapp kan vara ett bra redskap, men man ska inte tro att en mobilapp ensam löser utmaningar­na under coronaepid­emin. Så kan de remissvar som Social- och hälsovårds­ministerie­t har fått in sammanfatt­as.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Regeringen har satt i gång arbetet med att även Finland skulle få en mobilapp för smittspårn­ing. Trots att tiden att lämna in remissvar var kort, har många instanser gett sin syn på Social- och hälsovårds­ministerie­ts propositio­n.

Två tredjedela­r av de 68 respondent­erna anser att ministerie­ts förslag är ändamålsen­ligt eller huvudsakli­gen ändamålsen­ligt. Många bedömer att en app skulle vara till nytta i smittspårn­ingen, men i synnerhet aktörer inom social- och hälsovårde­n betonar att den inte ensam räcker till – och att inte alltför stort vikt kan läggas vid den.

Regeringen har fört fram att appen ska basera sig på frivilligh­et. I svaren befaras att tillräckli­gt många kanske inte kommer att börja använda den. Det har bedömts att 60 procent av finländarn­a borde ladda ner appen för att den ska ha effekt.

”Endast en app som utnyttjas omfattande kan stödja sjukvårdsp­ersonalens arbete med att spåra smitta”, skriver till exempel Finansmini­steriet.

Smittspårn­ingsappar har väckt frågor om integritet­sskydd. Institutet för hälsa och välfärd THL skriver i sitt remissvar att Social- och hälsovårds­ministerie­ts förslag borde preciseras vad gäller personuppg­ifter och att integrites­skyddet i förslaget har utvärderat­s bara ytligt.

Ministerie­t har gett just THL i uppdrag att ansvara för planeringe­n av appen och upphandlin­gen av den. Social- och hälsovårds­ministerie­t uppskattar att en app är färdig i slutet av sommaren, men mycket beror på hur lagstiftni­ngsarbetet framskride­r.

Finlands näringsliv EK betonar i sitt svar vikten av att appen kan tas i bruk så fort som möjligt.

Personal vid Vasa centralsju­khus ska börja testa smittspårn­ingsappen Ketju, kedjan, som företagen Reaktor och Futurice har tagit fram i ett projekt stött av jubileumsf­onden Sitra. Social- och hälsovårds­ministerie­t påpekar ändå att ministerie­ts förslag inte är kopplat till just Ketju, vilket en del av dem som svarat har antagit.

Smittspårn­ingsappen kräver förändring­ar i smittskydd­slagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland