Hufvudstadsbladet

Israels nya regering vill annektera

Israels nya regering svors in i går. Den leds av de tidigare bittra fienderna Likudledar­en Benjamin Netanyahu och Benny Gantz från Blåvita alliansen. Planerna på att annektera delar av Västbanken kvarstår, enligt Netanyahu.

- TT-AFP-REUTERS

Enligt uppgörelse­n ska Benjamin Netanyahu vara premiärmin­ister i 18 månader. Sedan tas posten över av Benny Gantz under lika lång tid.

Överenskom­melsen slöts i april efter över ett år av politiskt dödläge med tre val som slutat utan en tydlig maktfördel­ning. Coronakris­en tvingade partierna till en kompromiss.

Den nya regeringen kommer att bestå av 36 statsråd, ett rekordstor­t antal, vilket speglar de senaste veckornas invecklade förhandlin­gar som befäst Netanyahus rykte som politisk överlevare.

Snart inför rätta

Den 70-årige högerpolit­ikern är landets meste ledare. Han kom till makten 1996 och har suttit som premiärmin­ister i tre raka mandatperi­oder sedan 2009.

Nästa vecka, den 24 maj, inleds rättegånge­n mot honom. Han står anklagad för mutbrott, trolöshet och bedrägeri. Den korruption­sanfrätte Netanyahu, som förnekar brott, hoppas att som premiärmin­ister kunna undvika att avgå även om han skulle bli fälld.

Efter en förtroende­omröstning i parlamente­t, knesset, om samlingsre­geringen svors alla ministrar och viceminist­rar in.

– Den största politiska krisen i Israels historia är över, sade Gantz i knesset.

Israels nya regering blir den 35:e sedan staten bildades 1948. Högsta prioritet blir att bekämpa coronaviru­set och räta upp ekonomin som sänkts på grund av pandemin.

Dubbla anspråk

Under sin presentati­on av regeringen sade Netanyahu att israelisk suveränite­t bör gälla över bosättning­ar på Västbanken.

– Det är dags att tillämpa israelisk lag och skriva ett annat glorifiera­t kapitel i sionismens historia.

Han har tidigare aviserat den 1 juli som startpunkt för regeringen­s överläggni­ngar i den känsliga frågan. Men det finns inget officiellt slutdatum för när regeringen ska godkänna en faktisk annekterin­g av landområde­n som Israel erövrade i sexdagarsk­riget 1967.

Netanyahus plan är att utvidga israelisk suveränite­t till judiska bosättning­ar på ockuperad palestinsk mark och Jordandale­n på Västbanken. Detta är områden som palestinie­rna gör anspråk på i en framtida statsbildn­ing.

– Det här är territorie­r där den judiska nationen föddes och växte upp, sade Netanyahu i går.

På Västbanken bor nära tre miljoner palestinie­r och cirka 400 000 israeler i bosättning­ar som enligt internatio­nell rätt betraktas som olagliga.

Går Israel vidare med annekterin­gsplanerna kommer omvärlden att reagera kraftigt och spänningar­na att öka på Västbanken.

Före helgen höll EU ett utrikesmin­istermöte, där ett huvudtema var fredsproce­ssen i Mellanöste­rn

Enligt EU:s utrikesche­f Josep Borrell ska ”hela vår diplomatis­ka kapacitet” sättas in för att avråda den nya regeringen från annekterin­gar.

Trumps linje

I slutet av januari lade USA:s president Donald Trump fram sin plan för fred mellan israeler och palestinie­r.

Den erkänner Jerusalem som Israels odelade huvudstad och ger klartecken till Israel att annektera Jordandale­n och bosättning­ar på

ockuperad palestinsk mark. Den palestinsk­a sidan har fullständi­gt förkastat Trumps initiativ.

EU:s utrikesmin­istrar vill se en tvåstatslö­sning. Men vissa EU-länder förordar en hårdare linje mot Israel. Andra manar till försiktigh­et och dialog, och framhåller vikten för EU av att ha Israel som partner i Mellanöste­rn.

 ?? FOTO: SEBASTIAN SCHEINER/TT-AP ?? De forna fienderna Benjamin Netanyahu och Benny Gantz ska leda Israels nya samlingsre­gering.
FOTO: SEBASTIAN SCHEINER/TT-AP De forna fienderna Benjamin Netanyahu och Benny Gantz ska leda Israels nya samlingsre­gering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland