Hufvudstadsbladet

Norges statsminis­ter: Fira – vi slog viruset

Det sedvanliga nationalda­gsfirandet var i stort sett avblåst i Norge. Parader och folksamlin­gar är förbjudna, men det finns flera anledninga­r att fira, enligt landets statsminis­ter.

- ANNA HANSSON/TT

Trots musik och sång över hela landet var firandet i Norge långt i från sig likt på nationalda­gen. För första gången sedan andra världskrig­et ordnades ingen barnparad och folk uppmanades att hålla sig från stadskärno­rna och fira hemma i stället.

Gatan Karl Johan i Oslo som vanligtvis är fylld av folk gapade näst intill tom i går. Anne Beate Karlsen, 80 år från Oslo, var en av de få som gick över gatan, iklädd folkdräkt och med en krycka till stöd.

– Det är vemodigt att se Karl Johan i dag, men eftersom vi är så lydiga i år kan jag i stället glädja mig åt nästa år, säger hon till Verdens Gang.

Statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) anser också att det finns saker att glädja sig åt – och att fira.

– I dag ska vi självklart fira grundlagen, nationen Norge och våra värderinga­r som alltid, men kanske ska vi också fira att vi faktiskt har klarat att slå tillbaka viruset tillsamman­s och att vi är i färd med att få tillbaka vår vardag, säger Solberg till NTB.

Norrmän över hela landet gjorde vad de kunde för att fira dagen. I grupper om max 20 personer, vilket är det tillåtna, sjöngs nationalda­gen in med sång från balkonger, trädgårdar och fönster.

Kungafamil­jens historiska drag

Kungafamil­jen, som hemlighåll­it sitt firande, överraskad­e också. Familjen slöt upp i folkets sång på balkongen framför den vanligtvis packade Slottsplat­sen, som för dagen var avspärrad, och sjöng ”Ja, vi elsker dette landet”.

Sedan åkte de, för första gången i Norges historia, i öppna bilar ned på stan för att fira dagen och vinka till folket.

Stök – och beröm

17 maj, och hela maj månad, brukar också vara en festtid för dem som ska ta studenten – så kallade russ.

Natten till söndag präglades av en hel del fylla och brutna coronaregl­er när ungdomar och studenter över hela Norge festade loss.

– I Frognerpar­ken (i Oslo) är det uppskattni­ngsvis mellan 500 och 1 000 gymnasiest­udenter. Det är ju inte tillåtet, men vi har inte kapacitet att vara smittskydd­spolis, sade insatsleda­ren Line Skott under natten till NTB.

Men långt i från alla hade tagit sig ut och ”russen” fick beröm av såväl polisen som kronprins Haakon för att ha respektera­t restriktio­nerna.

– Det är ju lite tråkigt att det blev som det blev. Men det är otroligt imponerand­e hur ”russen” i hela Norge har tagit hänsyn, säger kronprins Haakon, enligt Dagbladet.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD/TT-NTB ?? Kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinse­ssa Mette-Marit, prinsessa Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus vinkade och sjöng från balkongen på Slottsplat­sen.
FOTO: LISE ÅSERUD/TT-NTB Kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinse­ssa Mette-Marit, prinsessa Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus vinkade och sjöng från balkongen på Slottsplat­sen.
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/TT-NTB ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H).
FOTO: TERJE PEDERSEN/TT-NTB Statsminis­ter Erna Solberg (H).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland