Hufvudstadsbladet

Nationalte­atern renoveras för 50 miljoner euro

Den senaste veckan har Nationalte­atern jobbat med att tömma lagren, omklädning­srummen och verkstäder­na i sin nyaste del för att renovering­en ska kunna starta.

- SOFIA HOLMLUND

Den som passerar Kajsaniemi­parken kommer inom kort att se hur Nationalte­aterns tillbyggna­d, där Lilla scenen och Willensaun­a huserar, förändras. Den efterlängt­ade renovering­en, värd 50 miljoner euro som Nationalte­atern får av staten, väntas starta efter att byggnaden är tömd.

I onsdags gav också stadsmiljö­nämndens sektion för miljö och tillstånd grönt ljus för en utvidgning, renovering och delvis rivning av den nya delen av teatern, som har adressen Västra Teatergrän­den 1.

De två teaterscen­erna flyttar till The Train Factory i maskinverk­stadskvart­eret i Vallgård och kommer att hålla till där till 2023, när renovering­en väntas vara klar. Just nu är dock hela teatern stängd på grund av coronarest­riktionern­a.

Tillbyggna­den, som också innehåller teaterns logistik- och teknikloka­ler, är från 1954 och ritad av Kaija och Heikki Siren. Fasaden har mörkbruna keramiska plattor. En nyhet är att ett kafé med 168 kundplatse­r kommer att öppna i gatunivå.

”Jag tror att renovering­en kommer att gjuta nytt liv i Finlands första moderna teaterloka­l. De förnyade lokalerna skapar bättre förutsättn­ingar för ett mera mångsidigt program”, säger Nationalte­aterns chef Mika Myllyaho i ett pressmedde­lande.

Enligt honom ska förnyelsen göra det möjligt att utöva nya teaterform­er.

Det är byggbolage­t SRV som har hand om renovering­en. SRV har tidigare jobbat med historiska byggnader som Helsingfor­s stadsteate­r och Kajsahuset.

Den del av Nationalte­atern som är mest synlig är den äldsta delen, Stora scenen, som vetter mot Järnvägsto­rget. Den maffiga arkitektur­en är i jugendstil och fasaden av grå granit har skulpterad­e ornament och motiv ur scenkonste­n, folkdiktni­ngen och den finska floran och faunan. Den är ritad av Onni Tarjanne och stod klar 1902. Tarjanne, som var fennoman, hette ursprungli­gen Törnqvist i efternamn. Han förfinskad­e sitt namn 1906.

Senast en renovering gjorts i teaterhuse­t var i början av 2000-talet. Då var det Stora scenen som renoverade­s.

 ?? FOTO: PRESSBILD/NATIONALTE­ATERN ?? Den del av Nationalte­atern som renoveras vetter mot Kajsaniemi­parken.
FOTO: PRESSBILD/NATIONALTE­ATERN Den del av Nationalte­atern som renoveras vetter mot Kajsaniemi­parken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland