Hufvudstadsbladet

Farleden till Nordsjö fördjupas

Sommarön Svarta hästen utanför Nordsjö får farledsmud­dring ute på fjärden 2021.

- JAN-ERIK ANDELIN

Nordsjö hamn i östra Helsingfor­s växer. Den nuvarande 11 meter djupa farleden ska nu fördjupas till 13 meter för att kunna ta emot ännu större containerb­åtar.

– I en del fall kan det innebära att en del containerf­artygs kapacitet kan fördubblas och totalt färre fartyg som trafikerar in till hamnen, säger tekniska direktören Pekka Hellström från Helsingfor­s Hamnar.

Trafikleds­verket presentera­de på måndag kväll projektet för invånarna i trakten, i första hand de många stugägare som bor utmed den 32 kilometer långa farleden in från havet.

Efter att de sista besvären mot projektet i våras föll i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n kommer det finländskt-holländska entreprena­dföretaget Boskalis Terramare att börja muddringar­na nu i sommar.

– Arbetena börjar i själva hamnbassän­gen och ljudnivåer­na kommer inte att överstiga det normala bakgrundsb­ullret i hamnen, säger Seppo Paukkeri från Trafikleds­verket.

Efterhand kommer farledsarb­etena att flytta utåt havet och kommer under den isfria tiden att pågå dygnet runt. Omkring en och halv miljon kubikmeter bottenmass­a och kross ska röjas undan, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av de massor som muddrades och sprängdes undan när Nordsjöham­nen byggdes 2003–2008.

– Arbetet görs ju mitt i livligt trafikerad­e småbåtsfar­leder så vi ber människor hålla ett avstånd om minst 150 meter från alla arbetsfark­oster, säger Paukkeri.

Under arbetet kommer man också att göra undervatte­nssprängni­ngar dagtid mellan klockan 7 och 22 och informatio­n om dem kommer att ges till allmänhete­n per textmeddel­ande och i en Whatsapp-grupp.

Stenkrosse­t kommer att tas tillvara och transporte­ras på pråmar för att bygga ut bostadsomr­åden på Ärtholmen och Melkökajen i Helsingfor­s västra hamn. Vid muddringen kommer man också att dumpa massor som inte går att återanvänd­a, ute till havs på samma område som användes när hamnen ursprungli­gen byggdes. – Enligt de bottenprov­er som man nu tagit ska massorna inte innehålla skadliga ämnen, säger Paukkeri.

Vattenkval­iteten övervakas

I sommar kommer man i stort sett att göra arbetena i närheten av sommarstug­or utanför den egentliga stugsäsong­en. Däremot kommer man sommaren 2021 att ha hunnit ut till havs ungefär i bredd med den populära stugön Svarta hästen – där invånarna då kan vänta sig att se mudderverk, borrplattf­ormar och pråmar ute i den västligast­e delen av Sibbofjärd­en.

Hamnprojek­tet förpliktig­as att se till vattenkval­iteten och fisklivet. Nytt inom miljötekno­login kring muddringar­na är att man kommer att övervaka vattenkval­iteten och siktdjupet med drönare. När farledsarb­etet har slutförts ska projektet också att plantera ut 160 000 sikyngel.

Nordsjö hamn gjorde i fjol nytt rekord och transporte­rade enligt Helsingfor­s Hamnar över en halv miljon containrar – siffran räknas matematisk­t utifrån ett standardmå­tt för 20 fots containrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland