Hufvudstadsbladet

Okunskap finns om riskgruppe­r

- LASSE BERGSTRöM Esbo

CORONAKRIS­EN En administra­tör för en rekogrupp som säljer lokala varor åt lokala konsumente­r gav i april på Facebook följande ”direktiv” åt kunderna: ”Riskiryhmä­läinen ei saa tulla paikalle. / Om du hör till en riskgrupp be grannen hämta dina produkter.” Härefter gavs övriga direktiv som i sig verkade vara genomtänkt­a.

Problemet är att personer som hör till en riskgrupp blev ”förbjudna” att delta. Detta beror på administra­törens attityd som kanske uppstod

då regeringen för två månader sedan gav en rekommenda­tion (om ”karantänli­knande förhålland­en”) som gällde personer över 70 år. Hen är inte den enda med denna attityd. Attityden åstadkomme­r en rädsla som får senioren att känna sig utestängd som om hen skulle vara smittobära­re. Alla är i detta skede redan medvetna om att risken för att allvarligt kunna insjukna i coronaviru­set stiger med ökad ålder och regeringen har således ändrat sitt ordval. Attityden som innebär åldersdisk­riminering finns dock tyvärr kvar.

Är alla över 70 år fysiskt

och psykiskt likadana? Vem har rätt i vårt demokratis­ka land att utestänga seniorer och på ett förnedrand­e sätt diskrimine­ra dem? Man kan förstå att pensionäre­n har denna känsla, trots att man kan tro att alla åtgärder görs för seniorens skull, åtminstone på medicinsk basis. Man kunde också beakta att en som just har fyllt 70 år och mår bra inte vill uppleva sig bli sidsteppad av samhället under de kvarvarand­e kanske 30 åren av sitt liv. Livet är ju också annat än medicinska fakta.

Senioren som ännu för två månader sedan levde ett helt vanligt liv, som en accepterad del av samhället, kan inte heller förstå att hen nu blivit nedklassad till någon som inte har kapacitet att fatta egna beslut och förstå vad ett risktagand­e innebär.

Läs också Hans Berglunds insändare (HBL Debatt 14.5). Därefter kan vi, med beaktande av gällande lagstiftni­ng och förordning­ar, med så många pensionäre­r som paragrafer­na tillåter, bygga en virtuell barrikad som alla 900 000 pensionäre­r kan beträda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland