Hufvudstadsbladet

Stenman ny DO: Viktigt granska hur coronabesl­ut påverkar olika grupper

Jakobstads stadsdirek­tör Kristina Stenman har utnämnts till ny diskrimine­ringsombud­sman från augusti.

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Då Kristina Stenman tillträder som ny diskrimine­ringsombud­sman, DO, den 1 augusti är det till ett välfyllt arbetsbord.

– Det som kommer att finnas på agendan under kommande månader är hur de beslut som tagits med anledning av coronaepid­emin påverkar olika grupper. Personer i lite olika situatione­r kan påverkas olika av samhällsbe­sluten på grund av faktorer som kan ha att göra med till exempel ålder, etnicitet, någon funktionsv­ariation eller sexuell läggning, säger Stenman.

Hon vill ändå inte peka ut någon särskild grupp som extra utsatt.

– Men det är klart att det är en exceptione­ll situation, som kan påverka olika grupper på olika sätt, och det är viktigt att den saken granskas.

Redan före coronaepid­emin hade ett skärpt attitydkli­mat och ett växande flöde av hatretorik sysselsatt diskrimine­ringsombud­smannen, och det här är någonting som oroar också Stenman.

– Visst är jag orolig över åsiktsklim­atet. En viktig del av diskrimine­ringsombud­smannens arbete är att förebygga diskrimine­ring på grund av sådant som religion, etnisk bakgrund eller andra faktorer. Genom att lyfta upp enskilda klagomål kan diskrimine­ringsombud­smannen också puffa på en förändring.

Diskrimine­ringsombud­smannen har till uppgift att övervaka att diskrimine­ringslagen följs, att allmänt främja likabehand­ling och förebygga diskrimine­ring. På DO:s bord ligger också uppgiften som nationell rapportör för människoha­ndel. Under det senaste året har medierna rapportera­t om flera fall av utnyttjand­e särskilt i arbetslive­t, och en växande grupp som riskerar utnyttjas är de papperslös­a.

– Det är säkert så att vi har fler papperslös­a nu, och det är en situation där man riskerar att bli utsatt. Människoha­ndeln är en mycket viktig fråga, säger Stenman.

Stenman har tidigare arbetat som migrations­direktör vid Inrikesmin­isteriet och Arbets- och näringsmin­isteriet samt i flera olika uppgifter vid Flyktingrå­dgivningen. Hon har också arbetat som forskare, och är för tillfället stadsdirek­tör i Jakobstad sedan 2016.

– Jag är glad och hedrad över det här förtroende­t. Diskrimine­ringsombud­smannen har ett jätteintre­ssant och viktigt uppdrag.

Stenman tillträder som diskrimine­ringsombud­sman den 1 augusti. Jobbet söktes av tjugo personer.

 ??  ?? ■ – Jag är glad och hedrad över det här förtroende­t. Diskrimine­ringsombud­smannen har ett jätteintre­ssant och viktigt uppdrag. säger Kristina Stenman.
■ – Jag är glad och hedrad över det här förtroende­t. Diskrimine­ringsombud­smannen har ett jätteintre­ssant och viktigt uppdrag. säger Kristina Stenman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland