Hufvudstadsbladet

Kina ny storägare i Norwegian

Kinesiska staten har via kinesiska storbanker dykt upp som ny storägare i det norska flygbolage­t Norwegian. Också Finnair är kund hos det kinesiska leasingbol­ag som kapade 13 procent av aktierna.

- TT, JAN-ERIK ANDELIN

Strax efter klockan 16 finsk tid i går rasade Norwegian-aktien 30 procent, vilket gör att 93 procent av bolagets börsvärde är utraderat sedan årsskiftet. Under gårdagen meddelade Norwegian att internatio­nella leasingbol­ag och den kinesiska staten – via banker och holdingbol­ag – fått ett grepp om bolaget.

Kurskrasch­en kom efter en dramatisk skuldrekon­struktion, där leasingbol­ag och långivare tog över kontrollen av bolaget.

Skulder och leasingåta­ganden har bytts mot aktier. Samtidigt genomförde Norwegian också en nyemission, där bolaget drog in 400 miljoner norska kronor (cirka 37 miljoner euro). Deltagarna fick köpa de nya aktierna för 1 krona styck (0,09 euro) vilket skapade ett hårt tryck nedåt på aktiekurse­n. Många som satsade på emissionen gjorde därefter rekordvins­ter genom en handel med nästan 200 miljoner aktier på börsen i Oslo.

Norwegian-aktien kostade vid 17-tiden finsk tid 2,63 norska kronor (cirka 0,24 euro). Antalet Norwegian-aktier ökade genom transaktio­nerna från knappt 164 miljoner till 3,1 miljarder stycken. Tidigare ägares andel i bolaget är nu bara drygt 5 procent.

Kinesiska intressen kommer in

Bland de nya storägarna efter Norwegians skuldrekon­struktion finns bland annat det kinesiskt ägda leasingbol­aget BOC Aviation, med 12,7 procent av aktierna. BOC Aviation ingår i den statskontr­ollerade kinesiska Bank of China-sfären och äger fem av Norwegian-gruppens större Boeing 787-långfärdsf­lygplan.

I själva verket står hela tre av Kinas legendaris­ka ”fyra stora” jättebanke­r bakom finansieri­ngen av deflygplan som Norwegian opererar.

På onsdagseft­ermiddagen var det oklart om också den kinesiska industrioc­h handelsban­ken ICBC eller infrastruk­tur- och byggbanken CCB som tillsamman­s leasar ut en del av Norwegians Boeing 737-flotta har använt sin option att bli delägare i det krisdrabba­de norska flygbolage­t.

Det kinesisk-japanska leasingbol­aget Avolon som till 70 procent kontroller­as av kinesiska intressen tar en aktiepost om drygt fem procent av Norwegians aktier.

De övriga leasingbol­ag som nu går in som Norwegian-ägare är i huvudsak baserade i Irland, störst bland dem Aercap som tar 16 procent av flygbolage­ts aktier.

Oklart vad kineserna vill

Det är oklart om de kinesiska leasingbol­agen och bankerna ser innehavet i Norwegian som en långsiktig­t strategisk tillgång eller om leasingbol­aget väljer att dumpa aktierna så snart de kan.

Skulle den kinesiska staten stå kvar som storägare kan det enligt analytiker rita om kartan i den nordiska flygindust­rin, särskilt i trafiken mellan Nordeuropa och Asien. Det ses dock som oklart i vilken utsträckni­ng Norwegian med Kina som storägare kan räkna med ytterligar­e stödåtgärd­er från Norges regering ovanpå de stora lånegarant­ier som nu har beviljats.

Också Finnair hyr av samma bolag

BOC Aviation som för tillfället är världens nionde största leasingbol­ag inom flygtrafik­en äger drygt 360 flygplan från olika tillverkar­e. Också finländska Finnair är kund hos bolaget. Bland annat leasas sex av Finnairs nyaste Airbus 321-flygplan sedan 2017 från det kinesiskt helägda företaget som har sitt huvudkonto­r i Singapore.

Finnair har en lång relation med företaget som grundades på 1990-talet som ett amerikansk-singaporea­nskt samföretag. År 2006 såldes bolaget helt och hållet till Kina. Finnair hyr också ett av sina nya Airbus 350-långfärdsp­lan av leasingför­etaget Avolon i den kinesiska Bohai-finansgrup­pen.

Tre miljarder i garantier

Ett annat scenario för Norwegian i coronakris­en är att en etablerad flygbolags­ägare, som den tidigare Norwegian-intressent­en IAG, köper bolaget från de långivare och leasingbol­ag som i skuldrekon­struktione­n fått kontroll över bolaget. IAG driver bland annat de europeiska flygbolage­n British Airways, irländska Aer Lingus och spanska Iberia.

Skuldrekon­struktione­n, som blev klar i veckan, har tryckt ned belåningsg­raden i det kristyngda Norwegian. Det gör att andelen eget kapital i bolagets balansräkn­ing nu uppfyller villkoren för tre miljarder norska kronor (275 miljoner euro) i lånegarant­ier från den norska staten, skriver Norges näringsdep­artement i ett pressmedde­lande.

Norwegian tappade redan i fjol cirka 60 procent av sitt börsvärde till följd av skuldprobl­em och en lönsamhet som pressades av problemen med olycksplan­et Boeing 737 Max och krånglande Rolls Royce-motorer på bolagets långfärdsf­lygplan.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN/TT-NTB ?? En betydande del av Norwegians flotta finansiera­s av kinesiska banker och leasingbol­ag - nu blir de delägare i det nordiska flygbolage­t.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN/TT-NTB En betydande del av Norwegians flotta finansiera­s av kinesiska banker och leasingbol­ag - nu blir de delägare i det nordiska flygbolage­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland