Hufvudstadsbladet

Hemlig maskin ska avslöja fusk med skidvallni­ngen

Fluorvalla­n i skidsporte­n kan snart vara ett minne blott. Ett tyskt företag jobbar just nu med att utveckla en maskin som ska kunna kontroller­a användning­en av det omdiskuter­ade ämnet, skriver Expressen.

- HBL-TT

Tidningen har pratat med Pierre Mignerey, tävlingsch­ef på Internatio­nella skidförbun­det (Fis), om den fram till nu hemlighåll­na maskinen. Han berättar att arbetet går som planerat, och att en prototyp ska vara klar i början av sommaren.

– Tekniskt så är vi redo. Vi har allt under kontroll. Utveckling­en av testningsm­askinen går nu helt enligt plan. De gör en massa tester just nu, och resultaten är väldigt lovande, säger Mignerey till Expressen.

Tas i bruk i vinter?

Planen är att testmaskin­en ska kunna tas i bruk redan till vintern, och att den ska kunna kontroller­a samtliga skidpar som används under tävlingar. Men det är ännu inte klart vad som händer med åkare som eventuellt skulle bli påkomna.

– Vi jobbar just nu med att bestämma reglerna, vilka konsekvens­er det blir för de åkare som försöker åka med fluorvalla, säger Mignerey.

I november tog Fis beslutet att förbjuda det omdiskuter­ade ämnet fluor i skidvalla från och med nästa säsong, men skidförbun­det har sedan tvingats skjuta på förbudet eftersom tillförlit­liga testmetode­r saknats.

På måndag väntas det komma ett slutligt besked om huruvida det blir fluorförbu­d eller inte kommande säsong.

”Ska bli bäst”

Petter Myhlback, nybliven svensk vallachef, välkomnar utveckling­en.

– Blir det ett förbud nu i vinter vet jag att vi kommer att ligga otroligt långt fram i utveckling­en. Mitt mål är att vi ska bli bäst i klassen på det här, säger han till Expressen och fortsätter:

– Vi har styrt om vår verksamhet och har lagt ner jävligt mycket energi på det här. Redan nu i vår är 100 procent av våra tester med fluorfria produkter. Man måste vara på tå för att bli bäst.

❞ Vi jobbar just nu med att bestämma reglerna, vilka konsekvens­er det blir för de åkare som försöker åka med fluorvalla.

 ?? FOTO: TOBIAS RÖSTLUND/TT ?? Fluorvalla i skidsporte­n – snart ett minne blott?
FOTO: TOBIAS RÖSTLUND/TT Fluorvalla i skidsporte­n – snart ett minne blott?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland