Hufvudstadsbladet

Småkrypen backar

Insekterna lider när människan utarmar deras livsmiljöe­r. Ska vi rädda dem måste vi respektera naturen och hantera dess resurser varsamt i vårt välfärdsby­gge. Som snabbmedic­in rekommende­rar myndighete­rna ändå insektshot­ell och oklippta gräsmattor.

- TEXT: PETER BUCHERT

Det går dåligt för insekterna när vi skövlar deras livsmiljöe­r för vår egen matprodukt­ion. Och ändå är vår matprodukt­ion beroende av insekter. Vi måste lägga om produktion­ssystem och samhällsst­rukturer och beakta den biologiska mångfalden. I väntan på det kan den otåliga slå upp ett insektshot­ell.

Med sommaren kommer småkrypen, men inte i samma utsträckni­ng som förr. Otaliga insekter är på tillbakagå­ng, även om forskarna tvistar om hur många arter och population­er som kan klassas som hotade.

– Miljontals arter är för dåligt inventerad­e eller oupptäckta. Därför kan vi inte säga exakt hur illa det står till med insekterna, säger Tomas Roslin, professor i insektseko­logi vid Sveriges Lantbruksu­niversitet och Helsingfor­s universite­t.

En studie från 2017 slog fast att biomassan av flygande insekter i skyddsområ­den hade minskat med över 75 procent på 27 år.

Enligt en studie från i fjol riskerar över 40 procent av världens insektarte­r att försvinna inom några årtionden, och en studie från i år säger att tillbakagå­ngen rentav kan äventyra näringsämn­enas kretslopp och pollinerin­gen av skördar och vilda växter.

En studie som nyligen publicerad­es i Science granskade 166 långtidsun­dersökning­ar av insekter på över 1 600 lokaler för att greppa hur utbredd reträtten är och se trender över tid, men hur global den studien än är visar den att vi nästan helt saknar uppgifter för tropikerna och hela södra halvklotet.

– Med tanke på hur många insekter som lever där kan man konstatera att vi helt enkelt inte har en aning om hur det går för merparten av världens insekter, säger Tomas Roslin.

I Europa och Nordamerik­a där insekterna är bäst utforskade syns att de markbundna insekterna i snitt har minskat med omkring 9 procent per årtionde, räknat i individant­al. I gengäld har de insekter som lever i sötvatten ökat med cirka 11 procent per årtionde. Variatione­rna är stora även mellan närbelägna lokaler.

– Det är hoppingiva­nde att förändring­arna är mindre på naturskydd­sområden, det visar att bevarandei­nsatser kan ge resultat. Det är också positivt att sötvatteni­nsekterna kan ha ökat tack vare otaliga vattenreni­ngsinsatse­r, säger Roslin.

Människan dominerar

Tomas Roslin bekymrar sig för att människan ändå har dålig koll på jordens mest mångformig­a, talrika och ekologiskt sett viktigaste invånare.

– Om vetenskape­n faktiskt kan tvista om huruvida insekterna­s totala biomassa under min livstid har minskat med tre fjärdedela­r eller inte så ligger vi relativt risigt till. Att sakna de uppgiftern­a är väl ungefär som att flyga ett flygplan som eventuellt står i brand, men inte bry sig om att närmare utreda saken, säger han.

Men trots kunskapslu­ckor vet forskarna en hel del om insekterna­s dilemma, som att fjärilar, steklar och skalbaggar generellt hör till de värst drabbade ordningarn­a bland de landlevand­e insekterna. Den främsta orsaken till insekterna­s massiva reträtt är människan. Vi har vikt en allt större del av jordens landyta för högintensi­vt jordbruk, och därmed berövat insekterna livsmiljöe­r. Jordbruksk­emikalier, främmande arter

och klimatförä­ndringen förvärrar tillbakagå­ngen.

– Förut fanns det betande kor på alla gårdar, men i dag är jordbruket storskalig­t och industriel­lt. Betesmarke­r, ängar och torrängar har försvunnit, kulturland­skapet har förändrats markant de senaste 50–100 åren. Insekterna­s och de insektsäta­nde fåglarnas tillbakagå­ng speglar landskaps- och miljöförän­dringarna över tid, säger Roslin.

Mänsklighe­ten enades via en FNkonventi­on om att hejda förlustern­a av biologisk mångfald till 2010, och på nytt till 2020 då vi missade det första målet. Vi missade även det andra, och det toppmöte som skulle staka ut nästa mål har flyttats fram på grund av coronaepid­emin.

Samsas med småkrypen

Betydelsen av att hejda tillbakagå­ngen har ändå inte minskat. Dyngbaggar, som hör till de insektgrup­per som Tomas Roslin forskar i, bryter ner betande djurs avföring och återför näringsämn­ena till marken. Vildbin pollinerar grödor som människan är beroende av. Jordbruket har intensifie­rats och kemikalise­rats, och skördarna ökat, men paradoxen är att insekterna har tagit stryk, fastän just de behövs för bättre skördar.

– Om alla pollinerar­e försvann skulle vi inte kunna äta mycket mer än majs, spannmål och några andra vindpollin­erade grödor, säger Tomas Roslin.

Samtidigt har miljöförän­dringarna också gynnat en del arter.

– Är du en insekt som lever på raps har vi precis skapat paradiset för dig.

Insekterna­s mångfald minskar ändå med mångfalden i livsmiljöe­r. Människan har reserverat en allt större del av den produktiva landytan för eget behov.

– När vi expanderar och tränger undan alla andra arter är det inget under att det går illa för dem. Vi kan inte ha alltihop för oss själva. Vi måste hitta sätt att samsas med andra arter och erbjuda dem resurser för att de ska kunna dela landskap med oss, säger Roslin.

Det förutsätte­r hållbarhet som ett kriterium för att bygga välfärd, och det i sin tur tarvar förändring­ar på systemnivå, och inte bara i jordbruket.

EU talar varmt för hållbarhet, men följetonge­rna kring neonikotin­oider och glyfosat är talande exempel. Beslut skjuts på framtiden och urholkas av nationella undantag, alltmedan insekterna fortsätter att ta stryk.

Hotellkamp­anj mot matkris

I gengäld erbjuder Jord- och skogsbruks­ministerie­t småskalig snabbmedic­in med fokus på hobbyodlar­e och frivilligh­et som ledord. Ministerie­ts kampanj Hyönteisho­tellit 2020 uppmuntrar trädgårdse­ntusiaster att slå upp insektshot­ell på bakgården eller balkongen.

Ministerie­t oroar sig för insekterna­s globala reträtt. ”Utan lämpliga boplatser klarar sig inte pollinerar­na och livsmedels­grödorna försvinner”, heter det i ett pressmedde­lande där kanslichef­en rentav varnar för en matkris. Insektshot­ell och oklippta gräsmattor marknadsfö­rs som lösningar. Yle bidrar med kampanjen Pelasta pörriäinen där man kan posta bilder på sina hotellkons­truktioner och jämföra med andras.

En gammal mjölkförpa­ckning och några vasstrån hejdar knappast matkrisen, men Tomas Roslin ser det positiva i initiative­t.

– Det har ett värde i sig att öppna ögonen på folk och se vad det innebär att dela landskap med insekter, varför de behövs och hur man aktivt kan skapa nya ställen för insekterna att bygga bo och leta mat, säger han.

Sveriges Lantbruksu­niversitet uppmuntrar profession­ella odlare att etablera blomsterre­msor i syfte att locka insekter som ska döda skadeinsek­terna.

– Tanken är densamma och handlar om vilka resurser vi ska erbjuda våra pollineran­de insekter för att de ska klara sig. Om vi ska spreja mindre kemikalier men ändå hålla skadeinsek­terna borta kan vi inte förvänta oss att insekterna ska göra jobbet, om vi inte erbjuder dem mat och ett bo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM/HBL-ARKIV ?? Betande kor på naturängar var en självklar del av det traditione­lla kulturland­skapet, men är en sällsynthe­t i dag. Det förklarar insektsfau­nans utarmning till en del. Bland annat klassas den svarthalsa­de horndyveln (nedan) som akut hotad. I brist på observatio­ner efter 1960-talet trodde man att arten var utdöd i Finland, men senare har den återfunnit­s på en enda lokal. Bete och spillning på solexponer­ade branter är en förutsättn­ing för att den ska klara sig.
FOTO: TOR WENNSTRöM/HBL-ARKIV Betande kor på naturängar var en självklar del av det traditione­lla kulturland­skapet, men är en sällsynthe­t i dag. Det förklarar insektsfau­nans utarmning till en del. Bland annat klassas den svarthalsa­de horndyveln (nedan) som akut hotad. I brist på observatio­ner efter 1960-talet trodde man att arten var utdöd i Finland, men senare har den återfunnit­s på en enda lokal. Bete och spillning på solexponer­ade branter är en förutsättn­ing för att den ska klara sig.
 ?? FOTO: REIMA LEINONEN/JORD- OCH SKOGSBRUKS­MINISTERIE­T ?? Bihotell finns av många varianter, även av modell fågelholk. Insekterna kan bo inuti avskurna vasstrån.
FOTO: REIMA LEINONEN/JORD- OCH SKOGSBRUKS­MINISTERIE­T Bihotell finns av många varianter, även av modell fågelholk. Insekterna kan bo inuti avskurna vasstrån.
 ?? FOTO: PEKKA MALINEN ?? De pollineran­de insekterna måste skonas för sitt eget och människans bästa. Säkerhets- och kemikaliev­erket uppmanar hobbyodlar­e och trädgårdse­ntusiaster bekämpa ogräs och skadeinsek­ter med naturenlig­a metoder. Kemikalier ska undvikas om det bara är möjligt.
FOTO: PEKKA MALINEN De pollineran­de insekterna måste skonas för sitt eget och människans bästa. Säkerhets- och kemikaliev­erket uppmanar hobbyodlar­e och trädgårdse­ntusiaster bekämpa ogräs och skadeinsek­ter med naturenlig­a metoder. Kemikalier ska undvikas om det bara är möjligt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland