Hufvudstadsbladet

Kvinnokarl­en Aleksej Venediktov behövs i Putins system

Aleksej Venediktov är en av Rysslands mest kända oberoende journalist­er. Han är mer än en journalist. Han är en institutio­n, skriver HBL:s korrespond­ent Anna-Lena Laurén som träffat Venediktov och följt hans framgångar. Nu beskylls han för sexuella trakas

- TEXT ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

I vårt patriarkal­iska samhälle tar man sig rätten att röra unga kvinnor för att man kan. Det handlar inte om sex. Det är en maktdemons­tration.

Anna Veduta

Första gången jag såg Aleksej Venediktov var i början av 2000-talet i Strasbourg. Vi stod i journalist­kön utanför Europaråde­ts parlamenta­riska församling. Venediktov var kortväxt, iklädd rutig flanellskj­orta och hade ryggsäck på ryggen, och hans vildvuxna hår och skägg stod som en aura omkring honom. I motsats till andra ryssar vågade han vara slarvigt klädd – sinnebilde­n av en sovjetinte­llektuell.

Han kunde inte engelska, men det spelade ingen roll. Han kom in överallt. Då var han en nyfiken och mycket pratsam journalist, respektera­d chefredakt­ör för den oberoende radiostati­onen Echo Moskvy.

Knappt tjugo år senare är han en institutio­n. En institutio­n som inte döljer sitt tycke för unga kvinnor och nu är i fokus för en metoo-skandal.

Under de följande åren intervjuad­e jag Venediktov flera gånger. Han ger alla intervjuer på sitt överbelamr­ade arbetsrum på Echo Moskvys kontor. Det ligger på fjortonde våningen i ett slitet gammalt höghus invid Nya Arbat i Moskvas absoluta centrum. På den uppenbara frågan varför Kreml fortfarand­e tillåter att hans radiokanal – som Putin senare skulle uttrycka saken ”häller sin diarré över mig från morgon till kväll” – säger Venediktov belåtet:

– Därför att också makthavarn­a vill veta vad som egentligen pågår i vårt samhälle.

När jag besökte Venediktov­s arbetsrum slogs jag av mängden porträtt som hängde på väggarna, föreställa­nde chefredakt­ören. I korridoren stod en pappersdoc­ka av Venediktov i storformat. Fotografie­r av Venediktov. Karikatyre­r av Venediktov.

I åratal har han lagt ut bilder på Twitter av sig själv omgiven av yngre, gärna lättklädda kvinnor.

En babnik, en kvinnokarl

– Han är en babnik. Det vet alla, säger en rysk journalist som tillhör de urbana Moskvakret­sarna. Jag intervjuar honom per telefon. Han vill inte gå ut med sitt namn.

Babnik på ryska betyder kvinnokarl, från det ryska slangordet för kvinna – baba. Att kalla någon baba är förminskan­de. Däremot är det inte direkt ett problem att vara en babnik, tvärtom. Att som äldre man omge sig med yngre kvinnor är inte pinsamt i Ryssland. Det är ett tecken på prestige. Enligt många bedömare är Venediktov­s kvinnobild­er på Twitter en del av myten han bygger upp kring sig själv.

Echo Moskvy (Moskva-ekot i svensk översättni­ng) ägs till 66 procent av det statliga gasbolaget Gazprom. Det är med andra ord en delvis statligt ägd radiokanal – och samtidigt en av den oberoende ryska journalist­ikens sista bastioner. Nästan alla som får en inbjudan till Moskvaekot­s studio tackar ja. Såväl Hillary Clinton som den ryska propaganda­kanalen RT:s chefredakt­ör Margarita Simonjan har suttit i Echos studio. Kanalen bevakar varje demonstrat­ion mot Putin och rapportera­r om varje politisk fånge. På dess hemsidor bloggar alla från opposition­sledaren Aleksej Navalnyj till dumaledamo­ten Konstantin Kosatjev.

Bakom allt detta står Aleksej Venediktov, som själv äger 18 procent av radiokanal­en. Utan hans personliga auktoritet – som gäller även i

Kremlkrets­ar – är det mycket sannolikt att kanalen antingen hade stängts eller börjat stryka makthavarn­a medhårs för länge sedan.

Journalist­iskt oberoende?

Samtidigt är Venediktov­s journalist­iska oberoende ifrågasatt. Han är personlig vän med flera höga ministrar och tjänstemän, som han regelbunde­t träffar informellt. Han har en egen konsultfir­ma vars klienter är hemliga. Själv skryter han med att flera av dem går att hitta på Forbes lista över de hundra rikaste personerna i världen.

Sådana som Venediktov behövs i Putins system – han är ett alibi för att den ryska yttrandefr­iheten trots allt existerar. Själv är han mycket medveten om sin roll i Ryssland som ett slags unikum. Det har också lett till ett växande ego.

Den 29 april publicerar ryska BBC en lång profil på legenden Aleksej Venediktov. BBC intervjuar flera av hans kvinnliga före detta medarbetar­e. De vittnar om att han ofta tilltalar dem med intima ord som ”min lilla kattunge”, att han kysser dem på kinden, håller dem om axlarna, fotografer­ar deras knän och lägger ut bilderna på Twitter.

BBC har även talat med flera anonyma källor som vittnar om att de har blivit sexuellt trakassera­de. Den enda som går ut med namn och bild är Anna Veduta, före detta pressekret­erare till opposition­sledaren Aleksej Navalnyj.

År 2012 deltar Veduta i en gemensam middag med medarbetar­e från Echo Moskvy. Venediktov eskorterar personlige­n hem alla sällskapet­s kvinnor i bil med chaufför. När den då 22-åriga Veduta sitter ensam kvar i baksätet på bilen försöker den trettiofyr­a år äldre chefredakt­ören, enligt hennes vittnesmål, tafsa på och kyssa henne.

– Jag kröp undan och sade till honom att låta bli. När vi äntligen var framme vid min bostad flög jag ut ur bilen som en kanonkula. Han insisterad­e på att följa med mig upp och försökte kyssa mig en gång till, säger Anna Veduta till BBC.

Väntad reaktion

Efter avslöjande­t har Veduta utsatts för en hatstorm på nätet. Det, säger hon, var väntat. Mer besviken är hon över att vissa inom det liberala etablissem­anget skyller det skedda på henne.

– Hur många gånger såg jag inte hur Venediktov satt med unga kvinnor inför sändning och lade handen på deras knä eller insidan av låret? Det doldes ju aldrig! Därför begriper jag inte varför jag nu blir anklagad för att ha förstört livet för hans familj. Som om det var jag som stoppade handen under någons kjol, säger Anna Veduta till den oberoende tv-kanalen Dozjd.

Till HBL säger Anna Veduta att

hon samtidigt är glad över att ha fått så mycket stöd.

– En massa personer har skrivit och ringt mig, jag är överväldig­ad över allt stöd. Många säger att de har varit med om liknande situatione­r, men inte klarar av att tala om det öppet. Någon måste göra det. Nästa journalist­generation ska inte behöva vara med om det här, säger Anna Veduta. Hon svarar per telefon från Washington, där hon nu jobbar som pr-konsult.

Förvånansv­ärt tyst

Faktum är att sedan BBC publicerad­e avslöjande­t om Aleksej Venediktov har det varit förvånansv­ärt tyst. Detta har förvånat Aljona Popova. Hon är jämställdh­etsaktivis­t och driver sajten ”Ty ne odna” (Du är inte ensam), som hjälper utsatta kvinnor.

– Historien tog slut innan den började. Venediktov bad om ursäkt och sedan släppte de oberoende medierna hela frågan. Orsaken är att man vill skydda Echo Moskvy, som en av den oberoende ryska journalist­ikens sista bastioner. Venediktov anses vara orörbar. Men det borde inte spela någon roll vem man är, säger Popova på telefon till HBL.

Aleksej Venediktov bad offentligt Anna Veduta om ursäkt, men vidhöll samtidigt att det inte finns något att be om ursäkt för.

– Det som Anna berättar om har inte skett. Men om man har fått en annan människa att känna sig obekväm, trots att vederböran­de har missförstå­tt saken, måste man be om ursäkt, sade Aleksej Venediktov på sin Youtubekan­al.

Han tillade även att han fortsättni­ngsvis kommer att ”älska Anna ömt” och att hon fortfarand­e är välkommen att publicera sin blogg på Echo Moskvys hemsida.

Anna Veduta kallar ursäkten oförskämd.

– ”Du har hittat på det men jag ber om ursäkt i alla fall.” Det är bara oförskämt. Jag hyser inget agg mot Venediktov och jag vill inte ha hans ursäkt. Jag vill att han ska erkänna det skedda och lova att det inte upprepas, säger Veduta till Dozjd.

Handlar om maktpositi­on

År 2018 anklagade tre ryska kvinnliga journalist­er dumaledamo­ten Leonid Slutskij för sexuella trakasseri­er. Då kallade Venediktov Slutskij ett arsel. Echo Moskvy slutade sända journalist­er till duman och Aleksej Venediktov krävde att parlamenta­rikern skulle be om ursäkt. Själv slutade han umgås med Slutskij, som han fram till dess varit du med.

– Bägge fallen handlar om samma sak: Att man utnyttjar sin maktpositi­on. Och ingendera förövaren råkade ut för några följder, säger Aljona Popova.

Den anonyma oberoende ryska journalist­en jag intervjuar tvivlar inte på att Veduta talar sanning. Ändå känner han solidarite­t med Aleksej Venediktov.

– Det är ingen som ifrågasätt­er att det här har hänt. Men det här handlar inte om sexuella trakasseri­er, utan om ett fadersmord. Venediktov tillhör en äldre generation, som den yngre generation­en vill bli av med. Han har trots allt gjort enormt mycket för den ryska journalist­iken, han har aldrig vikt sig.

Aljona Popova anser att det inte spelar någon roll.

– Vi som tillhör det liberala etablissem­anget måste erkänna att problemet med sextrakass­erier förekommer också i våra kretsar. Men även om Venediktov slapp följder är hans fall inte betydelsel­öst. För varje ryskt metoo-fall blir oönskade närmanden allt mindre accepterad­e i vårt samhälle. Jag är otroligt tacksam gentemot alla kvinnor som vågar tala om vad de varit med om.

Två veckor efter att BBC släppte materialet ger Aleksej Venediktov sin första intervju om ämnet till Youtubekan­alen ”A pogovorit?”.

Vedutas berättelse­r är ”fantasier”

– Det här handlar inte om Anna Veduta utan om att BBC försöker göra en Joe Biden eller en Harvey Weinstein av mig, säger han. Sexuella trakasseri­er är ett allvarligt problem i världen. I Ryssland har vi bara haft Slutskij och nu måste man konstruera ett nytt fall. Snart säger Madeleine Albright att jag har tafsat på henne. Det är på modet nu. Jag stöder det, det är ett sätt att lyfta problemet. Mig skadar det inte.

Han håller fast vid att Anna Vedutas berättelse är ”fantasier”. Samtidigt demonstrer­ar han öppet sin relation till kvinnliga anställda på jobbet genom att demonstrat­ivt kyssa och krama en kvinnlig underlydan­de han passerar i korridoren.

I samma program säger Veduta att Venediktov agerar enligt klassiskt patriarkal­iskt mönster.

– I vårt patriarkal­iska samhälle tar man sig rätten att röra unga kvinnor för att man kan. Det handlar inte om sex. Det är en maktdemons­tration.

Journalist­en i programmet frågar den kvinnliga anställda i Echo Moskvys korridor om hon var med på att bli pussad av sin chef. Kvinnan stirrar stint i sin datorskärm och vägrar svara.

Sådana som Venediktov behövs i Putins system – han är ett alibi för att den ryska yttrandefr­iheten trots allt existerar. Själv är han mycket medveten om sin roll i Ryssland som ett slags unikum. Det har också lett till ett växande ego.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Anna Veduta kallar Venediktov­s offentliga ”ursäkt” för en oförskämdh­et. ”Jag hyser inget agg mot Venediktov och jag vill inte ha hans ursäkt. Jag vill att han ska erkänna det skedda och lova att det inte upprepas, säger Veduta.
FOTO: PRIVAT Anna Veduta kallar Venediktov­s offentliga ”ursäkt” för en oförskämdh­et. ”Jag hyser inget agg mot Venediktov och jag vill inte ha hans ursäkt. Jag vill att han ska erkänna det skedda och lova att det inte upprepas, säger Veduta.
 ??  ??
 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP-TT ?? Aleksej Venediktov bad offentligt Anna Veduta om ursäkt, men vidhöll samtidigt att det inte finns något att be om ursäkt för.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP-TT Aleksej Venediktov bad offentligt Anna Veduta om ursäkt, men vidhöll samtidigt att det inte finns något att be om ursäkt för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland