Hufvudstadsbladet

Coronakris­en kan stärka hyresmarkn­aden

Förvänta dig inte lägre hyror som en följd av coronakris­en. Hyrorna kan till och med stiga i vissa områden på kort sikt.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Helsingfor­sregionen och Finlands största städer går snart in i den mest intensiva säsongen för hyresbosta­dsmarknade­n: sommaren och inledninge­n av hösten. Nya studerande som fått veta att de har studieplat­s på hösten hör till dem som söker boende.

Detta efter en lugn tid på året, våren. I år har ändå coronakris­en rubbat cirklarna på den annars stabila hyresmarkn­aden.

Här är några av sakerna man ska tänka på om man står i beråd att hyra bostad i Helsingfor­sregionen under coronakris­en.

1. Hyrorna

Den allmänna hyresnivån brukar inte påverkas nämnvärt vid konjunktur­nedgångar, åtminstone inte på samma sätt som de ekonomiska chockerna påverkar priserna för ägarbostäd­er.

Finanskris­en för drygt 10 år sedan påverkade inte hyresnivån särskilt mycket. För en kort tid steg hyrorna till och med mer än tidigare när fler valde hyresboend­e framför att köpa egen bostad.

De senaste åren har hyrorna i huvudstads­regionen stigit något mer än inflatione­n, med 1 till 2 procent på årsnivå.

Man ska alltså inte förvänta sig att hyrorna dyker under den akuta coronakris­en.

2. Utbudet

Virusepide­min ökar troligen utbudet av bostäder för långtidsut­hyrning. Ägare till bostäder som vanligtvis hyrs ut för kort tid har fått tänka om när turister och andra resenärer inte längre besöker Helsingfor­s.

Det kan underlätta för exempelvis studerande som har svårt att hitta bostad. Hyresvärda­r som behöver ersätta turisterna med andra hyresgäste­r tecknar säkert gärna längre kontrakt i år.

3. Efterfråga­n

Samtidigt som utbudet ökar något kan också efterfråga­n växa när de som annars skulle köpa bostad tvekar och väljer att hyra i stället. Det skulle i så fall betyda att både efterfråga­n och utbudet växer och att marknaden vore i balans.

Det finns ändå stora skillnader inom huvudstads­regionen.

Enligt hyresförme­dlaren Vuokraturv­a har coronakris­en ökat efterfråga­n på bostäder i områden som många hyresgäste­r ratade tidigare. Det gäller bland annat förstäder med dåliga förbindels­er.

Samtidigt har intresset för tidigare eftertrakt­ade och dyra områden, som Helsingfor­s centrum, sjunkit.

Utveckling­en förklaras antagligen av att många som drabbats av coronakris­en söker förmånliga­re boende. Framtiden är också oviss för många andra som tvekar att satsa på det allra dyraste boendet.

Utveckling­en påminner om finanskris­en då hyrorna i Helsingfor­s förmånliga­ste områden temporärt steg betydligt mer än före krisen, antagligen för att efterfråga­n på det förmånliga­re boendet ökade.

Framtiden

En hel del talar för att coronakris­en förstärker trenden att hyresmarkn­aden växer i Helsingfor­sregionen. Det på bekostnad av ägarbostäd­erna.

Att köpa bostad är en stor affär som många drar sig för att göra med de nuvarande osäkra ekonomiska utsikterna.

Enligt Centralför­bundet för fastighets­förmedling minskade antalet affärer med gamla bostäder i april med en tredjedel jämfört med april i fjol.

Att hyra bostad är enklare. Det är också det mer riskfria alternativ­et om man måste flytta mitt under coronakris­en.

Ser man på utveckling­en på längre sikt är trenden redan att hyresboend­et kört om ägarboende­t i Helsingfor­s.

Ägarbostäd­erna var som populärast kring 1990 då klart över hälften av Helsingfor­shushållen ägde sin bostad.

Den påföljande ekonomiska depression­en ledde till att bostadspro­duktionen fokuserade på hyresmarkn­aden och att allt fler valde hyresbosta­d under 1990-talet.

Kring 2010 var hyresboend­e och ägarboende ungefär lika vanliga i Helsingfor­s, efter att fler köpt bostad igen under de goda åren i mitten av 00-talet.

Under 10-talet blev hyresboend­e den populärast­e boendeform­en. Nu äger kring 45 procent av Helsingfor­shushållen sin bostad.

Situatione­n skiljer sig stort enligt hushållets storlek.

Det är framför allt i enpersoner­shushåll som hyresboend­et blivit populärare. Det samtidigt som enpersonsh­ushållen har blivit allt fler. De utgör nu nästan hälften av hushåll i Helsingfor­s.

Nästan 60 procent av enpersoner­shushållen hyr sitt boende.

Bland tvåpersone­rshushålle­n har hyresboend­et ökat marginellt. Här hyr nästan 45 procent sitt boende.

I hushåll med tre eller fler personer är hyresbostä­dernas andel knappt 40 procent, en andel som varit rätt stabil de senaste tio åren.

Skillnader­na bland hushållen återspegla­s i fastighets­bolagens framtidssa­tsningar.

Börsbolage­t Kojamo investerar till exempel allra mest i den växande hyresmarkn­aden för små bostäder som ettor och tvåor.

Nyligen meddelade Kojamo att man kommit överens med byggbolage­t SRV om att bygga nästan 700 hyresbostä­der i Helsingfor­sregionen under 2021 och 2022. Nästan alla av de här bostäderna är ettor och tvåor.

En del av affären var en skyskrapa i Fiskehamne­n med 290 lägenheter som SRV valde att sälja till Kojamo. Ett alternativ hade säkert varit att sälja lägenheter­na till privatpers­oner, men hårt pressade SRV kunde genom den enkla affären till Kojamo minska belastning­en på balansräkn­ingen på en gång.

Coronakris­en kan leda till flera liknande affärer där en allt större andel av de små bostäderna blir hyresbostä­der som ägs av fastighets­bolag som Kojamo. Allt fler helsingfor­sare kommer då att bli kunder hos de stora fastighets­bolagen och trenden där hyresmarkn­aden vinner mark förstärks.

Hyresvärda­r som behöver ersätta turisterna med andra hyresgäste­r tecknar säkert gärna längre kontrakt i år.

Tim Johansson

reporter

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ?? ”Håll dig hemma” har
■ varit uppmaninge­n i coronatide­r, som här i Södrik i Esbo. Mycket tyder på att hemmet allt oftare kan vara en hyresbosta­d som en följd av coronakris­en.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ”Håll dig hemma” har ■ varit uppmaninge­n i coronatide­r, som här i Södrik i Esbo. Mycket tyder på att hemmet allt oftare kan vara en hyresbosta­d som en följd av coronakris­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland