Hufvudstadsbladet

Minimal risk att bli smittad utomhus

Det finns ingen orsak att vara oroad över att det är många andra ute och rör på sig i vårsolen. Risken är mycket liten att bli smittad av covid-19 utomhus. – Obefintlig, säger Tarja Sironen, biträdande professor i virologi.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det soliga vårvädret lockar folk ut till stränderna, parkerna och stigarna – men många är oroade över risken att bli smittad av covid-19. Det finns dock ingen orsak att vara bekymrad. Smittorisk­en är nämligen liten under en motionsrun­da.

– Risken är nästan obefintlig. Det är också lättare att hålla avstånd till andra människor utomhus. Jag skulle uppmuntra folk att röra på sig utomhus, säger Tarja Sironen, biträdande professor vid avdelninge­n för virologi vid Helsingfor­s universite­t.

Tidigare under våren har forskarna slagit larm om att mikroskopi­ska aerosoldro­ppar kan sprida sig flera meter omkring en pustande löpare. I verklighet­en skingras virusparti­klarna snabbt med vindarna. Det krävs en viss mängd av virus för att bli smittad, och två personer som passerar varandra i parken hinner sannolikt inte smitta varandra.

– Det är så lite virus som man får i sig på det sättet. Viruset skingras snabbt utomhus. Dessutom vet vi att solens uv-strålning är mycket skadlig för alla slags virus, säger Tarja Sironen.

Solen dödar virus

Enligt preliminär­a resultat av en studie i USA inaktivera­r solens uv-strålning det nya sars-cov-2-viruset inom loppet av några minuter. Det är i linje med vad forskarna vet om andra slags virus.

– Vi har gjort våra egna studier, som gett liknande resultat, och undersökni­ngen i USA låter mycket trovärdig, säger Sironen.

Enligt en kinesisk undersökni­ng är det mycket ovanligt att bli smittad av covid-19 utomhus. Av 1 245 bekräftade covid-19-fall i 120 olika städer var det bara två som blivit smittade utomhus, vid samma tillfälle. Undersökni­ngen har inte blivit kollegialt granskad, men den kan anses vara riktgivand­e.

– Resultatet är trovärdigt. Kortvariga kontakter utomhus är inte betydande för spridninge­n av viruset. Exponering­en är inte märkbar, säger Sironen.

Sprids inomhus

Covid-19 har till stor del spridit sig i kluster, där många har blivit smittade under samma tillställn­ing, under samma fest eller på samma konsert. Det visar också en sammanstäl­lning som gjorts av forskare vid London

School of Hygiene and Tropical Medicine.

– Viruset sprider sig i klungor, nästan uteslutand­e inomhus, säger Tarja Sironen.

– Det här fenomenet med supersprid­are, där en person eller en tillställn­ing kan leda till att tiotals andra blir smittade, är bekant redan från sars, mers och andra epidemier. Det tog en tid för oss att inse att det också är fallet med covid.

Enligt en uppskattni­ng av en grupp forskare vid London School of Hygiene and Tropical Medicine förorsakar 10 procent av smittbärar­na 80 procent av covid-19-fallen. Det är ännu oklart varför det är så.

– Vi vet att en asymtomati­sk person kan föra smittan vidare. Det kan hända att vissa individer utsöndrar särskilt mycket av viruset. I vissa situatione­r är det större risk att fler blir smittade med en gång, säger Tarja Sironen.

Supersprid­are

Det är inomhus, i begränsade lokaler, med dålig luftkondit­ionering, där risken att bli smittad är som störst. Risken är inte särskilt stor i större affärer, om man inte tillbringa­r lång tid där.

– Ursprungli­gen trodde vi att covid sprider sig främst genom droppsmitt­a. Då skulle det räcka med att hålla 1–2 meters avstånd till varandra. Men vi har lärt oss att covid också sprider sig genom lättare aerosoler. I synnerhet inomhus, i slutna lokaler, kan det hända att det inte räcker med 1–2 meter, utan att det finns en smittorisk även vid längre avstånd, säger Sironen.

Det finns skäl att understryk­a att risken är liten vid kortvarig kontakt. Vanligtvis anses 15 minuter vara tillräckli­gt för att bli exponerad för ett virus. Men för det mesta har covid-19 spridit sig under tillställn­ingar där folk tillbringa­t en hel kväll tillsamman­s.

– Det går inte att utesluta smitta under kortvariga kontakter, men vad vi vet om supersprid­arna, har det rört sig om betydligt längre exponering­stider än 15 minuter, det har varit fester, körövninga­r och nattklubba­r.

Ofta onödigt med hanskar

Det skulle vara viktigt att få mer kunskap om hur sars-cov-2-viruset sprider sig för att kunna förebygga

smitta. Det ofta omtalade r0-talet, som beskriver hur många andra en smittbärar­e i genomsnitt smittar ned, säger kanske inte hela sanningen då det gäller covid-19. En supersprid­are kan smitta tiotals, medan andra inte smittar någon alls.

Däremot har forskarna kommit fram till att sars-cov-2-viruset inte sprider sig särskilt effektivt via ytor. Covid-19 är mer en luftburen smitta.

– Det har fortfarand­e betydelse att tvätta händerna, men det är inte den viktigaste skyddsåtgä­rden, säger Sironen.

Det innebär också att det för det mesta är onödigt att använda handskar. Det är bara vårdperson­al, livsmedels­arbetare och anställda i andra serviceyrk­en som har behov för handskar. Då är det bättre att tvätta händerna.

– Många använder handskarna fel. De kan ge en falsk trygghetsk­änsla. Använder man samma handskar ska man komma ihåg att byta dem. Har man engångshan­dskar ska de bara användas en gång.

Skyddsmask­er

I många europeiska länder är det obligatori­skt med skyddsmask­er i bland annat kollektivt­rafiken. Inte i Finland. Det skulle kunna vara till nytta av att använda dem, eftersom sars-cov-2-viruset är luftburet, men problemet är att det inte finns tillräckli­gt med skyddsmask­er som uppfyller kraven. Tygmasker stoppar bara en del av virusparti­klarna.

– Hemgjorda tygmasker har ganska liten betydelse. Ordentliga skyddsmask­er skulle kunna förhindra smitta, men det är viktigast att se till att sjukskötar­e, läkare, de som verkligen behöver dem, har tillräckli­gt av dem. Det skulle vara bra att få sådana för alla, säger Tarja Sironen.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? De senaste dagarnas vackra väder har lockat många finländare ut i motionsspå­ren.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA De senaste dagarnas vackra väder har lockat många finländare ut i motionsspå­ren.
 ?? FOTO: JOONAS KOLEHMAINE­N/
HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ?? Tarja Sironen är biträdande professor i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: JOONAS KOLEHMAINE­N/ HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T Tarja Sironen är biträdande professor i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s universite­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland