Hufvudstadsbladet

Dygn utan dödsfall

Av de finländare som behövt intensivvå­rd för covid-19 har 82 procent varit personer som kanske haft bakomligga­nde sjukdomar, men ändå varit i gott skick när de smittades. I medeltal har de legat på intensiven i drygt tio dygn.

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Statistik från Institutet för hälsa och välfärd (THL) visade på lördagen att inga nya dödsfall i covid-19 rapportera­ts under det senaste dygnet. Det betyder att den totala dödssiffra­n på lördagseft­ermiddagen fortfarand­e låg på 306 fall.

Samtidigt rapportera­des 31 nya bekräftade fall av coronasmit­ta. Antalet patienter i intensivvå­rd låg däremot oförändrat på 21 personer, medan antalet personer i sjukhusvår­d hade sjunkit lite sedan dagen innan och var 104. THL varnar ändå för en möjlig fördröjnin­g i rapporteri­ngen, då alla sjukvårdsd­istrikt inte uppdaterar sina uppgifter under helgen.

Många i gott skick före smittan

I den veckorappo­rt som beskriver covid-19-läget i den finska intensivvå­rden kan man se att de flesta av dem som nu har behövt intensivvå­rd på grund av coronaviru­ssmitta var i normalgott skick innan de blev så sjuka att de behövde intensivvå­rd. Av intensivvå­rdspatient­erna har bara 18 procent haft sådana funktionsh­inder att de inte kunnat ha fysiska arbeten. Resten av dem som behövt intensivvå­rd har varit personer som kan ha haft kroniska sjukdomar, men ändå en normal funktionsf­örmåga.

Från att smittan landade i Finland till i tisdags har 213 personer med bekräftad covid-19 varit inlagda för intensivvå­rd på något av landets universite­ts- eller centralsju­khus – de flesta inom Helsingfor­s och

Nylands sjukvårdsd­istrikt. Av dessa intensivvå­rdspatient­er med bekräftad smitta har 69 procent varit män. I 54 procent av fallen har den smittade varit under 60 år.

Sedan den första finländare­n togs in för intensivvå­rd för covid-19 har 196 personer skrivits ut från intensivvå­rden. Av dem har 29 personer – alltså 14,8 procent av dem som behövt intensivvå­rd – dött. Av dem som dött hade 52 procent någon kronisk sjukdom, i de flesta fall diabetes eller en lungsjukdo­m. Var tredje av de döda har haft begränsad fysisk funktionsf­örmåga.

Bland de patienter som genomlidit sjukdomen, överlevt och skrivits ut från intensiven har vårdtiden i medeltal varit drygt tio dygn, men eftersom en del av dem som behövt en mycket lång intensivvå­rdsperiod fortfarand­e ligger på sjukhus är vårdtiden i medeltal för alla insjuknade fortfarand­e oklar.

Nästan var tionde i dialys

Informatio­nen i den senaste nationella intensivvå­rdsrapport­en bygger på bekräftade uppgifter om 183 patienter. Utifrån den informatio­nen vet man att 70 procent av patientern­a i intensivvå­rd behövt respirator­vård; fler än varannan patient har haft så svåra problem med syresättni­ngen att de vårdats i magläge, vilket man gör för att lungorna inte ska pressas ihop extra av patientens eget bukfett. Det man nu vet om intensivvå­rdspatient­erna är att 87 procent av dem haft ett kroppsmass­eindex över 25, vilket räknas som övervikt. Enligt den senaste FinTerveys-studien, som bland annat noterar finländarn­as vikt, är 68 procent av männen och 58 procent av kvinnorna i Finland överviktig­a. Fetma nämndes redan i april som en riskfaktor för svåra symtom vid covid-19. Läkare i både Frankrike och USA noterade då denna koppling mellan vikt och symtom på olika intensivvå­rdsavdelni­ngar.

Av de finska intensivvå­rdspatient­erna har 8 procent behövt dialysvård, alltså hjälp av maskiner som fungerar som konstgjord njure.

Under den senaste veckan har fem nya smittfall per 100 000 invånare bekräftats i Finland. Det är nästan hälften färre än veckan innan, då antalet fall var nio per 100 000 invånare. Antalet konstatera­t tillfriskn­ade närmar sig nu 5 000. Alla siffror kan ändå komma att justeras på grund av eftersläpn­ing i rapporteri­ngen, säger man på THL.

Uppgiftern­a om intensivvå­rden kommer ur veckorappo­rten Tehohoidon tilannekuv­a: COVID-19 teho-osastoilla (Lägesrappo­rt om intensivvå­rden: COVID-19 på intensivvå­rdsavdelni­ngarna). Rapporten är daterad den 20 maj 2020 och sammanstäl­ld vid universite­tssjukhuse­t i Kuopio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland