Hufvudstadsbladet

Marin: Handlingar­na ska offentligg­öras

Riksdagsle­damöter kräver transparen­s av regeringen­s arbetsgrup­p som koordinera­r arbetet med coronakris­en. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) lovar att handlingar­na ska bli offentliga.

- SPT

Regeringen­s arbetsgrup­p som koordinera­r arbetet med coronakris­en har hemligstäm­plat sina dokument med undantag av föredragni­ngslistorn­a, rapportera­r STT.

Enligt offentligh­etslagen borde alla statens handlingar som utgångspun­kt vara offentliga.

– Det borde de vara om där inte finns sådan informatio­n som berör till exempel säkerhetsp­laneringen, men det är osannolikt, säger Olli Mäenpää, professor emeritus i förvaltnin­gsrätt, till STT.

Enligt Mäenpää verkar det uttrycklig­en vara frågan om den sortens betydelsef­ulla handlingar som offentligh­etslagen finns till för.

Nyheten om hemlighets­makeriet har fått flera riksdagsle­damöter att reagera.

– Jag har väldigt svårt att förstå det här hemlighåll­andet. Har regeringen kallt beslutat att överge transparen­sen? skriver Saara-Sofia Sirén (Saml) på Twitter.

Också inom regeringsp­artierna väcker nyheten frågor.

– Hur kan det vara så svårt? Regeringen har gjort en tydlig linjedragn­ing om att alla handlingar som berör corona-beslutsfat­tandet ska vara offentliga, skriver Emma Kari (Gröna) på Twitter.

Även statsminis­ter Sanna Marin (SDP) reagerar och skriver på Twitter att hon har diskuterat frågan med sin statssekre­terare Mikko Kos-kinen som är ordförande för arbetsgrup­pen.

– Jag har gett direktiv om att alla uppgifter som inte bör hemligstäm­plas ska offentligg­öras.

Enligt statsminis­tern har statsrådet den 6 maj beslutat att allt bakgrundsm­aterial som används för beslutsfat­tandet ska vara offentligt.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) säger att hon har talat med sin statssekre­terare Mikko Koskinen som är ordförande för arbetsgrup­pen och gett direktiv om att handlingar­na ska offentligg­öras.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) säger att hon har talat med sin statssekre­terare Mikko Koskinen som är ordförande för arbetsgrup­pen och gett direktiv om att handlingar­na ska offentligg­öras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland