Hufvudstadsbladet

Huggormen har trippel nytta av sitt sicksackmö­nster

Skyddsfärg, varningssi­gnal och optisk villa – huggormens karakteris­tiska sicksackmö­nster har tre olika funktioner som hjälper den att undkomma faror, visar färsk forskning.

- PETER BUCHERT

Skyddsfärg är en utbredd egenskap i naturen, i synnerhet bland djur som riskerar att bli andra djurs byte. Forskning har visat att skyddsfärg fungerar genom tre olika mekanismer.

Utöver den uppenbara funktionen att förbli dold i terrängen kan färger signalera fara. Till exempel getingens gulsvartra­ndiga mönster skriker ut att det här bytesdjure­t är giftigt och farligt, låt det vara! En tredje mekanism är den optiska villan – zebrans ränder gör det svårare att bedöma hur snabbt och i vilken riktning bytesdjure­t flyr.

En studie vid Jyväskylä universite­t, publicerad i Animal Behaviour, visar att huggormen med sitt sicksackmö­nster utnyttjar alla tre mekanismer­na i olika skeden av en jakt som riskerar att bli början på ormens slut.

Först och främst bidrar sicksackmö­nstret till att ormen är svårare att få syn på. Det har forskarna för första gången bevisat efter ett empiriskt försök. De placerade konstgjord­a ormar utmed en stig och kontroller­ade hur många av dem förbipasse­rande människor upptäckte. De enfärgade ormarna observerad­es oftare än de med sågtandat mönster.

Skulle en huggorm ändå bli upptäckt signalerar sicksackmö­nstret fara, likt getingens ränder. Det ska avskräcka predatorn från att gå till angrepp. Men om predatorn inte låter sig skrämmas kan sicksackmö­nstret hjälpa ormen att komma undan. Mönstret skapar en optisk villa, som försvårar för predatorn att uppskatta flyktens riktning och hastighet. Ormen rör sig så snabbt att sicksackmö­nstret flimrar förbi som ett streck.

Det sistnämnda gäller ändå bara för däggdjur som försöker ge sig på ormen. Rovfåglar däremot har så utvecklat synsinne att de inte låter sig luras av sicksackmö­nstret.

 ?? FOTO: JANNE VALKONEN/JYVäSKYLä UNIVERSITE­T ?? Huggormens sicksackmö­nster är nyttigt för den på flera sätt i situatione­r då den riskerar att bli jagad, visar en vetenskapl­ig studie.
FOTO: JANNE VALKONEN/JYVäSKYLä UNIVERSITE­T Huggormens sicksackmö­nster är nyttigt för den på flera sätt i situatione­r då den riskerar att bli jagad, visar en vetenskapl­ig studie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland