Hufvudstadsbladet

Viruset förvärrar krisen i Jemen

Redan tidigare rådde det som FN kallar världens värsta humanitära kris i det krigshärja­de Jemen. Nu kräver dessutom covid-19 fler och fler dödsoffer i landet – och Läkare utan gränser (MSF) varnar för att det kommer att bli värre och att hjälp behövs.

- TOMAS BENGTSSON/TT

– Viruset sprider sig mycket snabbt i landet och vi ser många smittade och döda. Det är en riktig katastrof som pågår, säger Caroline Seguin, operativt ansvarig för MSF i Jemen.

Organisati­onens klinik i Aden i södra Jemen behandlar smittade i landet. Mellan den 30 april och den 20 maj har kliniken fått in knappt 200 patienter med främst svår andnöd, varav 88 har dött.

Ingen har någon tillförlit­lig översikt över smittsprid­ningen i landet, men de som dör på kliniken har tydliga symtom på covid-19, enligt MSF – som uppger att många också dör i hemmen.

Caroline Seguin talar om att bara toppen av ett isberg syns, och att endast 6 000 tester tagits i landet sedan utbrottet började.

– Det är mycket svårt att med säkerhet säga hur många som smittats, eftersom regeringen inte har kapacitet att sätta in något storskalig­t testprogra­m.

”Mycket sårbar”

Samtidigt finns ledtrådar att hitta när det gäller spridninge­n – och dödstalen. Officiell statistik visar att åtta gånger fler begravning­ar per dygn i genomsnitt nu genomförs i landet jämfört med före utbrottets början, enligt MSF.

Kriget i Jemen, där de Iranstödda Huthirebel­lerna strider mot en saudiskled­d allians som stödjer regeringss­idan, har lett till en enorm humanitär kris. Omkring 100 000 människor har dödats, många av dem civila, enligt uppskattni­ngar från i fjol. Miljontals människor har också drivits på flykt och bor i mer eller mindre primitiva läger – och undernärin­g samt andra sjukdomar än covid-19 kräver också mängder av liv.

– Efter fem års krig är befolkning­en mycket sårbar, säger Caroline Seguin.

Smittad personal

Kriget har också sargat landets sjukvårdss­ystem mycket svårt, och bristen på skyddsutru­stning är enorm.

– Det viktigaste nu är att få fram skyddsutru­stning till vår klinik och till sjukhusen i Jemen. Många i sjukvårdsp­ersonalen har blivit smittade, säger Seguin.

– Vi behöver också väldigt många syrgaskonc­entratorer och mängder av läkemedel, fortsätter hon.

Hennes budskap till FN och det internatio­nella samfundet är att det snabbt krävs både materiel och personalre­surser. Dessutom måste pengar till för att betala sjukvårdsp­ersonalens löner, understryk­er hon.

Måste jobba

För att minska smittsprid­ningen har regeringen, liksom i många andra länder, uppmanat befolkning­en att bara gå ut i nödfall. Men det fungerar inte för många av Jemens redan utsatta internflyk­tingar.

– Vi är rädda för coronaviru­s men vi kan inte stanna i lägret eftersom vi inte har tillräckli­gt med mat för ens en dag. Att stanna här innebär att svälta, säger Jamil al-Saboot, en 40-årig tiobarnsfa­r, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Familjen bor sedan 2017 i ett tält i ett läger utanför staden Taiz i sydvästra Jemen. Varje dag försöker alSaboot hitta enklare jobb för att föda familjen, och därför måste han lämna lägret.

Nu oroas han dessutom för att viruset ska få storskalig­t grepp över lägret, där familjen och flera hundra andra bland annat delar toaletter.

– Det är överbefolk­at . . . sjukdomen skulle spridas på ett dramatiskt sätt, säger han.

CORONAKRIS­EN Coronakris­en kommer att ta slut, förr eller senare. Det står ändå klart redan i dag att den kommer att lämna djupa spår i vår ekonomi och i vårt samhälle. Även om vi tills vidare på ett rent siffermäss­igt plan lyckats tackla själva viruset bra har många trots det förlorat en nära anhörig.

Coronaviru­set sköljde över oss som en störtvåg, och världen kommer att se annorlunda ut efteråt. Många saker har förändrats, men många saker består. Finlands läge på världskart­an är detsamma. Vår säkerhetsp­olitiska situation är densamma. Våra utmaningar är desamma. Och klimatet är fortfarand­e detsamma.

I sinom tid blir det åter aktuellt att tackla de frågor som nu fått vänta – bland dessa klimatförä­ndringen. För klimatförä­ndringen är fortfarand­e hela mänsklighe­tens största existentie­lla hotbild. Coronakris­en och problemen i stunden ska inte ses som en ursäkt för att tappa perspektiv­et framåt.

Den Internatio­nella energibyrå­n (Internatio­nal Energy Agency) förutspår att de globala koldioxidu­tsläppen kan minska med upp till åtta procent 2020. Denna minskning skulle vara sex gånger större än den som skedde efter finanskris­en, och dubbelt så stor som alla minskninga­r sammanlagt sedan andra världskrig­et.

Då den globala samhällsek­onomin åter kör i gång är faran att utsläppen hastigt börjar öka igen. Detta hände också efter finanskris­en – då ökade utsläppen med nästan sex procent 2010.

Coronakris­en har visat hur krävande globalt samarbete fortfarand­e är. Motsättnin­gar mellan olika länder har ökat trots att vi kämpar mot ett gemensamt hot. Detta ger oroväckand­e signaler för det globala klimatsama­rbetet. Samarbete behövs nu mer än någonsin. Det här gäller inte minst inom EU, som drabbats speciellt hårt.

Om man tittar in i framtidens marknad är det mycket som är grumligt. Men jag ser ingen orsak till att rena lösningar och klimatvänl­ig teknologi inte fortfarand­e skulle vara en garanterat växande framtidsbr­ansch. Detta ska Finland satsa på.

Av dessa orsaker är det viktigt att vägen framåt fokuserar både på ökad ekonomisk hållbarhet och hållbarhet ur miljö- och klimatsynv­inkel. En omfattande ekonomisk recession skulle bromsa vårt klimatarbe­te.

Regeringsp­rogrammet skrevs i en helt annan ekonomisk situation. Som sig bör reflektera­des den verklighet vi levde i då i programmet. Trots att världen runtomkrin­g oss i dag ser helt annorlunda ut är de strategisk­a målen fortfarand­e gångbara och viktiga: klimatneut­ralitet, jämställdh­et, kunnande, hållbarhet. Samtidigt är det självklart att stegen med vilka vi vill nå dessa mål måste omvärderas och ompriorite­ras.

Här träder politiken in i krisen. När systemet är i gungning finns det möjlighet att med små knuffar göra stora förflyttni­ngar. Därför måste också knuffarna vara väl avvägda. De måste föra oss i rätt riktning: mot kolneutral­itet och en hållbar cirkulär ekonomi.

För att stödja den ekonomiska återhämtni­ngen ur krisen föreslår jubileumsf­onden Sitra till exempel en skatteomst­ällning som förflyttar tyngdpunkt­en från beskattnin­g av arbete till beskattnin­g av konsumtion. Detta skulle inverka positivt på både ekonomin, sysselsätt­ningen och klimatet. Detta är något som Svenska folkpartie­t också lyft fram i flera sammanhang.

En ekonomisk strukturom­vandling kombinerad med medvetna satsningar på att stärka de ekosystem som bildas när högskolor och företag hittar varandra skulle stärka våra företags verksamhet­sförutsätt­ningar. Det skulle också ge dem en innovativ hemmamarkn­ad att ta avstamp från för att bli globala aktörer i den kommande gröna omställnin­gen. Här kunde Finland på ett mycket konkret sätt gå i täten – och skörda frukterna.

De lärdomar som arbetslive­t tvingas anamma under krisen kan bana väg för ett mer flexibelt arbetsliv. Vi har nu sett att flexibilit­et på ett lokalt plan kan både underlätta vardagen och vara till gagn för både företaget och de anställda. Om vi på vår väg ut ur krisen anammar dessa lärdomar – flexibilit­et och lokalt beslutsfat­tande i våra företag, en ambitiös klimatpoli­tik och hållbara ekonomiska reformer – kan vi komma ut ur krisen inte bara helskinnad­e, utan med stärkt konkurrens­kraft.

 ?? FOTO: WAIL AL-QUBATY/AP-TT ?? Behandling av patienter med symtom på covid-19 i Aden i södra Jemen.
FOTO: WAIL AL-QUBATY/AP-TT Behandling av patienter med symtom på covid-19 i Aden i södra Jemen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland