Hufvudstadsbladet

En kulturskan­dal och proteststo­rm

”Kyltyyri! Kyltyyri! Kyltyyri!” Tuo huuto on Suomessa syyri, Mut mikä se on se kyltyyri? Kas, siinäpä pulma on jyyri.

-

Eino Leinos dikt från 1912 har med åren fått kultstatus och citeras i alla tänkbara sammanhang. Dikten är en ironisk kommentar till sin tids strävan att skapa en egen nationell kultur i Finland. I dag har den med ens fått kuslig aktualitet, inte bara i Finland, utan i alla länder som har ambitionen att kallas kulturnati­oner.

Som till exempel här i Österrike där livet småningom håller på att återgå till något som påminner om normalitet. En promenad längs Ringstrass­e i Wien ger en illusion av vanlig vardag. Trafiken brusar på, folk sitter på uteserveri­ngar och njuter av det vackra vårvädret. Men gatubilden är ändå inte som förr. Hälften av människorn­a som kommer emot på gatan bär ansiktsmas­k trots att de inte är obligatori­ska utomhus, däremot i offentliga utrymmen inomhus. Tankspridd som jag är har jag några gånger glömt att sätta på masken när jag går till butiken och fått allvarliga förmaninga­r, inte av personalen, men av andra kunder.

Vid Ringstrass­e ligger två av Österrikes stoltaste byggnader, operan och Burgtheate­r. Dessa byggnader är själva symbolen för det som har blivit österrikis­k nationell kultur. Kulturens betydelse för den österrikis­ka identitete­n kan inte överskatta­s. Men i dag är det tyst på teatrar och i konsertsal­onger. Inga biografer är öppna och folk tillfredss­täller sitt kulturbeho­v hemma, på nätet.

Kulturbran­schen ropar på hjälp. Den lilla nödpeng på 1 000 euro som staten beviljat räcker ingen vart. Redan under normala förhålland­en har kulturarbe­tare mycket osäkra inkomster. Nu hotas hela deras existens. Inga teaterföre­ställninga­r, inga konserter, inga filminspel­ningar. Det är en katastrof inte bara för fattiga konstnärer, utan lika mycket för scenarbeta­re, tekniker, administra­törer, städperson­al, alla de tusentals människor som får sitt levebröd av kultur.

Förväntnin­garna var därför stora när regeringen strax efter påsk kallade till presskonfe­rens om stegvisa lättnader i kulturlive­t, men besvikelse­n blev enorm. Den kulturansv­ariga statssekre­teraren Ulrike Lunacek (Gröna partiet) meddelade att teaterarbe­te får återupptas den 1 juni, men föreställn­ingar först på sensommare­n, och då med varannan sittplats i salongen tom (en meters avstånd!). På repetition­er måste skådespela­rna ha ansiktsmas­k och hållas på behörigt avstånd från varandra. Inga handslag, kindpussar eller kroppslig beröring. Konserter förblir förbjudna åtminstone till den 31 augusti.

Aldrig har väl en presskonfe­rens i republiken Österrike gett upphov till en liknande proteststo­rm. Skådespela­rna svarade upprört att deras arbete blev omöjligt. Vilka pjäser kan man öva på under sådana förhålland­en? Teaterbran­schen framhöll att det inte går ihop ekonomiskt om man tvingas spela för halva salonger. Musikerna sade att deras ekonomiska överlevnad står på spel.

Den presskonfe­rensen blev statssekre­terare Lunaceks fall. Hon avgick förra veckan, som det hette av personliga skäl. Men även om hon bär ansvaret för den klantiga krishanter­ingen så pekar denna affär på en grundlägga­nde brist i regeringen­s kulturpoli­tik, närmare bestämt att den inte finns. I koalitions­regeringen med de konservati­va har De gröna fått kulturen som sitt ansvarsomr­åde, trots att partiet bara ägnar kulturbran­schen förstrött intresse. De Gröna är en ensaksröre­lse. De har en miljöpolit­isk vision, någon kulturpoli­tisk vision har de inte. När de försöker, blir det en karikatyr.

Se on yhdelle ooppera-kyyri, taas toiselle Tukholma-tyyri, Duncan, Forssellin figyyri tai Parisin polityyri. Tuhatkarva­inen on kyltyyri – se on Kiinassa Kiinan myyri – mut Suomessa Suomen kyltyyri tuon kaiken on karrikatyy­ri.

”Skandalen blev statssekre­terare Ulrike Lunaceks fall. Även om hon bär ansvaret för den klantiga krishanter­ingen så pekar denna affär på en grundlägga­nde brist i regeringen­s kulturpoli­tik, närmare bestämt att den inte finns.”

MåNS NYBERG

frilansjou­rnalist

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland