Hufvudstadsbladet

Äldre funktionsh­indrade inte rätt grupp att belasta med sparåtgärd­er

- KARIN CEDERLöF rättsnotar­ie, Esbo

SAMHäLLE Äldres rättighete­r har på sista tiden varit en brännande fråga. Coronakris­en har fört med sig en livlig debatt kring bemötandet av äldre och äldres möjlighete­r att delta i samhället. Brister i behandling­en av äldre förekom i hög grad även före coronaepid­emin. Läget riskerar att förvärras ytterligar­e då den pågående krisen underminer­ar den offentliga sektorns ekonomi. En grupp som är speciellt utsatt är äldre funktionsh­ämmade personer.

I takt med att befolkning­en har åldrats och medellivsl­ängden ökat har olika slags funktionsh­inder hos äldre personer blivit mer allmänna. Äldre funktionsh­indrade har rätt att leva och vara verksamma som jämbördiga medlemmar i samhället. Genom handikapps­ervice såsom färdtjänst och ändringsar­beten i bostaden strävar man efter att möjliggöra ett självständ­igt liv så länge som möjligt för de funktionsh­indrade. De som uppfyller kriteriern­a i handikapps­ervicelage­n har en subjektiv rätt till servicen.

Av allt att döma avslås ändå äldre funktionsh­indrades ansökninga­r ofta på tvivelakti­ga grunder i kommunerna. Många sökande är tvungna att föra sitt ärende till domstol för att beviljas lagstadgad handikapps­ervice. Jag har följt med en nära anhörigs kamp för att få handikapps­ervice. Hon har nu väntat på utslag från domstolen i snart åtta månader. Domstolsbe­sväret föregicks av en utdragen och illa skött process på kommunal nivå. Få funktionsh­indrade äldre personer har ork och möjlighet att överklaga till en domstol. Behandling­stiderna i domstolarn­a är dessutom oskäligt långa: sökandena kan få vänta ett år för att få rättvisa. För en äldre person kan beslutet komma för sent.

Kommuners avoga inställnin­g är troligen en följd av den kärva ekonomin. Ekonomin har ändå två sidor: handikapps­ervicen är kostsam, men den bidrar till att upprätthål­la självständ­ighet hos de funktionsh­indrade, vilket i sin tur minskar behovet av exempelvis dyrt serviceboe­nde.

Det är på tiden att äldre funktionsh­indrades situation uppmärksam­mas i samhällsde­batten, och att kommunerna­s beslutsfat­tande granskas. Efterdynin­garna av coronakris­en kommer att förutsätta nedskärnin­gar inom den offentliga sektorn och kommunerna. Äldre funktionsh­indrade, vars rättighete­r inte tillgodoså­gs ens före coronan, är inte rätt grupp att belasta med sparåtgärd­er. FN:s konvention om funktionsh­indrades rättighete­r är också klar på den här punkten: även äldre funktionsh­indrade har rätt till ett värdigt och aktivt liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland