Hufvudstadsbladet

Påverkan som produkt

-

Den relativt nytillträd­da ordförande­n för de svenska liberalern­a Nyamko Sabuni har råkat i blåsväder sedan Svenska Dagbladet har visat hur hennes främsta idé på politikvec­kan i Almedalen 2019 – en strategi för elektrifie­ring av transports­ektorn – hade varit i en utomståend­e säck innan hon plockade upp den ur sin påse.

Central aktör är en partikamra­t som arbetar som public affairskon­sult – med uppdrag bland annat av Scania.

Public affairs handlar bland annat om påverkan i det tysta, nätverksha­ndel om man så vill. Om sekretessb­elagda kundrelati­oner – med målet att påverka och utforma konkret politik. Här möts påverkan, kommunikat­ion, pr, strategiby­gge, omvärldsan­alys med mera.

SvD-reportaget fick det att se ut som om Scania via den betalda konsulten skulle ha planterat idén hos Sabuni.

Mönstret finns obestridli­gt där. Tidigare politiker blir konsulter inom påverkanss­ektorn. Man banar väg för betalda idéer bland beredande tjänstemän – och beslutande politiker.

Man slås kanske av att Sabunis utspel i Almedalen ter sig idémässigt ynkligt. Det ligger dock ingen sviktande moral i torftig politik.

Men SvD-reportaget var viktigt för att det än en gång lyfter fram att våra länder saknar spelregler för hur snabbt en politiker kan – så ser en del det – byta sida.

Vi kan jämföra med förra kommendöre­n för försvarsma­kten som grundade sitt konsultför­etag innan karantänen på futtiga sex månader hade gått ut och genast när det var möjligt slöt ett konsultavt­al med en jaktplanst­illverkare.

Och vi kan titta på alla de påverkansb­yråer i Finland som de senaste åren har sugit upp många företrädes­vis unga politiker.

Samlingspa­rtister har gått från det offentliga till den privata vårdsektor­n – men här represente­rar man öppet namngivna företag.

Icke så i påverkansb­usinessen. Produktern­a är här okända för allmänhete­n.

SFP:s Stefan Wallin är i dag partner och vd för Miltton Networks, som presentera­r sig som ledande aktör inom finländsk public affairs och uppger som sitt kärnkunnan­de det politiska beslutsfat­tandet (government­al decision-making process). Han blev vd när tidigare vd:n Eeva Kalli (Centern) 2019 blev – riksdagsle­damot. Hon var inte den enda, också Eveliina Heinäluoma (SDP) fanns på Milttons lönelista innan hon blev riksdagsle­damot. Svängdörre­n har trafik i båda riktningar. Och den politiska bredden är en poäng.

Wallins politiska statssekre­terare vid Försvarsmi­nisteriet Marcus Rantala gör för övrigt karriär som konsult inom – försvarsse­ktorn.

Det generella mönstret: Efter en tid (för Wallins del en lång) i politiken etablerar man sig i påverkansg­ebitet. Med följer alla personliga kontakter, relationer – och insikter i hur politik bedrivs.

Det är lätt att se kärnan i detta. Privata företag vill påverka lagstiftni­ng, utredninga­r och offentlig beredning. De har nytta av ex-politiker med färska nätverk där näten har verkan.

De personliga relationer­na har betydelse också i politiken. De öppnar dörrar, för idéer vidare.

Se också detta: Redan i början av 2010-talet fanns det fyra gånger fler pr-strateger än journalist­er i USA.

Det påverkar våra samhällen. Två lönsamhets­linjer har korsat varandra, den ena på vägen upp, den andra ner.

Påverkansf­örsäljarna är kommersiel­la enheter. De lever på att sälja inflytande. Alltså måste det löna sig för betalande företag att gå den vägen.

Påverkansb­yråernas kundregist­er är självfalle­t hemliga. Politikens uppdragsgi­vare – väljarna – ges inte insikter i kundrelati­onerna.

Men ligger här något nytt? Politiker har alltid varit utsatta för påverkan.

På 1980-talet levererade FFC nästan färdig lagtext i arbetsmark­nadsfrågor. Arbetsgiva­rna har ännu längre anor i hanteringe­n. Politiken har aldrig fungerat i vakuum.

Fyra sammanfall­ande faktorer har dock förändrat den politiska bilden.

1. Politiken har sedan 1970-talet sett medarbetar­e, assistente­r, statssekre­terare etcetera flockas kring ministrar och riksdagsle­damöter. Skrået har vuxit explosivt.

Fyra år i den politiska hetluften ger unga välutbilda­de personer kapital som ger god utdelning.

2. Ministrar har speciellt i och med EU förlorat kontrollen över sin tid. En partiordfö­rande som samtidigt är stats- eller annan minister hinner inte tänka.

Vore det inte tragiskt kunde man le åt hur tidigare statsminis­trar unisont tar det som givet – och tydligen oföränderl­igt – att hetsen hindrar hantverket.

Man nästan ser hur klädsamt de tycker det är att erkänna problemet.

3. Partierna skriver pliktskyld­igt partiprogr­am. I praktiken har de reducerats till valapparat­er.

4. Valen har blivit retoriska sprinterlo­pp. Det principiel­la, det långsamma, hinner inte med.

Så vem slänger in idéerna i politikens ekorrhjul?

De som har ekonomiska intressen i att påverka lagstiftni­ngen om produktreg­lering, miljökrav och andra för företagsse­ktorn viktiga frågor har numera egna filer.

Man köper sig denna påverkan via en tyst – osynlig – hantering.

Stora påverkansb­yråer har sett till att man har ex-politiker från de flesta partier för att maximera kontaktyto­rna. Jag är kluven till fenomenet. Det är å ena sidan hälsosamt att man inte parkerar sig i politiken i all evighet.

Det är å andra sidan mer än uppenbart att politikens stabstjäns­ter har blivit en karriärväg.

När de selektivt öppnade dörrarna leder till slutna rum har väljarna svårt att avgöra vem – vad och hur – som påverkar politiken, det allmänna uppdraget.

Register över möten mellan politiker och påverkare är ingen lösning – de flyttar aktivitete­n till informella arenor.

Vi kan ju inte – ska inte – kräva att politiker lever i idémässiga celibat. Två vägar att gå: Väljarna måste börja ställa väsentliga frågor – om och om igen. Men det är inte nog. Journalist­erna måste bli bättre spårhundar. För se: Politiken handlar fortfarand­e om substans.

”De som har ekonomiska

intressen i att påverka lagstiftni­ngen om produktreg­lering, miljökrav och andra för företagsse­ktorn viktiga frågor har numera egna filer. Man köper

sig denna påverkan via en tyst – osynlig – hantering.”

TORBJöRN KEVIN

Journalist

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland