Hufvudstadsbladet

Växande oro om OS i Tokyo 2021

Oron över att sommar-OS i Tokyo inte kommer att kunna arrangeras över huvud taget på grund av coronapand­emin växer. – Vi har verkligen problem eftersom att det ska komma utövare från 206 länder, säger John Coates, chef för Australien­s olympiska kommitté o

- TT-AFP-REUTERS

För två månader sedan beslutade Internatio­nella olympiska kommittén, IOK, att flytta på OS och Paralympic­s i Tokyo från i sommar till nästa år på grund av coronapand­emin. Men det finns inga garantier för att spelen kan arrangeras ens då.

Efter att IOK:s ordförande Thomas

Bach sagt att Tokyo-OS antingen ordnas 2021 eller ställs in helt uttalade sig John Coates, chef för Australien­s olympiska kommitté och medlem i IOK.

– Vi kan inte flytta på spelen igen och vi måste räkna med att det inte finns något vaccin. Eller om det finns ett vaccin kommer det inte att finnas en tillräckli­g mängd för att dela över hela världen, säger han och fortsätter:

– Vi har verkligen problem eftersom det ska komma utövare från 206 länder.

John Coates indikerar att om fyra månader, med start i oktober, kommer OS-arrangören att inleda beslutsfat­tandet kring om, och hur, OS i Japans huvudstad ska bli av i månadsskif­tet juli–augusti nästa år.

– Vi har 11 000 utövare, 5 000 funktionär­er, 20 000 från medierna och 4 000 i organisati­onskommitt­én. Dessutom tillkommer 60 000 funktionär­er. Det är många människor, säger John Coates.

Han ställer sedan flera retoriska frågor.

– Ska vi sätta OS-byn i karantän? Ska alla utövare som anländer sättas i karantän? Ska vi ha publikrest­riktioner? Ska vi separera utövarna från media i den mixade zonen?

Senast olympiska spelen ställdes in var 1944 då vinter-OS i italienska Cortina d’Ampezzo, Italien, och sommar-OS i Storbritan­niens huvudstad London inte kunde arrangeras på grund av andra världskrig­et.

 ?? FOTO: SHINJI KITA/TT-AP ?? John Coates, chef för Australien­s olympiska kommitté och medlem i IOK, har insyn i arbetet med sommar-OS. Här i ett möte med Tokyos guvernör Yuriko Koike i oktober förra året.
FOTO: SHINJI KITA/TT-AP John Coates, chef för Australien­s olympiska kommitté och medlem i IOK, har insyn i arbetet med sommar-OS. Här i ett möte med Tokyos guvernör Yuriko Koike i oktober förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland