Hufvudstadsbladet

Apollofjär­ilens plats i djurriket

-

● Det vetenskapl­iga namnet Parnassius apollo visar att den karismatis­ka apollofjär­ilen är en art inom släktet Parnassius. Där har den sällskap av en släkting, mnemosynef­järilen (Parnassius mnemosyne), i Finland, men av nästan 50 andra arter inom Parnassius i hela världen.

● I den biologiska systematik­en förs släktet Parnassius till familjen riddarfjär­ilar. Där har apollofjär­ilen redan sällskap av tre andra arter i Finland och över 550 arter i världen. Samtliga riddarfjär­ilar förs till ordningen fjärilar (Lepidopter­a). Apollofjär­ilen är en av Finlands 2600 och världens 300000 arter inom den ordningen.

● Alla fjärilar förs till klassen insekter. Här har vår apollofjär­il sällskap av 24000 för vetenskape­n beskrivna arter i Finland och omkring 900000 i världen. De hittills okända insektarte­rna i världen antas vara flera miljoner.

● Alla insekter hör till sexfotinga­rna som är en understam till stammen leddjur. Omkring 80 procent av alla beskrivna arter hör till leddjuren som därmed har en klar majoritet inom djurriket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland