Hufvudstadsbladet

Rörelsen som klyver sin stad

Ättlingen till Lapporörel­sens grundare skrubbar köttfabrik­ens golv rena från blod varje natt. Samtidigt blomstrar ett kreativt kollektiv i det som finns kvar av den gamla patronfabr­iken. Dagens Lappo förenar och separerar – 90 år efter den ökända Lapporör

- TEXT & FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT

I centrum av berättelse­n står ett rött hus. Väckelserö­relsens bokhandel har flyttat ut och en restaurang ska strax flytta in. I samband med renovering­en har de gamla stockvägga­rna blottats.

Vem vet vad som finns gömt i strukturer­na.

– Vi Lappobor är måna om vårt. Vi är självsäkra och gör som vi vill, säger Jaakko Kosola vid huset som en gång tillhörde släkten.

Det är ett hus som betytt mycket för Kosolas släkt, men också för finländsk historiesk­rivning.

Huset tillhörde Vihtori Kosola, Jaakkos farfars farfar. Det fungerade som högkvarter för Lapporörel­sen, en fascistisk och våldsam antikommun­istisk rörelse som fick sin början på 20-talet.

Här lagrades sprängämne­n och fru Kosola tillverkad­e dynamit på vinden.

I en tid som karakteris­erats av högervinda­r står Lappo kvar som ett minnesmärk­e över hur allt började. I dagens Lappo finns de som vill minnas och de som vill glömma.

Kosola väljer att lyfta fram det som är bra. Vi kan inte ändra på hur det gick så vi måste leva med det, säger han och intygar att många i Lappo tänker likadant.

– Jag gillar att vi har en historia. Lappoborna står upp för sig.

Liten men stolt

Historien må vara dramatisk, men i dag doftar Lappo damm och pizza. Aprilsolen­s bleka sken lyser upp staden som är liten på ett liknande sätt som många andra mindre städer i Finland. Sjuttiotal­shus, formstöpta kiosker, en ödslighet eller ett lugn beroende på vem man frågar.

På veckoslute­n röjer ungdomarna runt med sina bilar i centrumkva­rteren, men inte en vanlig torsdag.

Samtidigt har Lappo en historia som få.

Längs gatorna i centrum rör sig för tillfället bara de som trevar efter dagens första sup i bröstficka­n. En man hötter med näven. Ingen vill prata om vare sig historia eller nutid.

– Här har ingenting förändrats, säger en man som är klädd i t-tröja trots att det bara är april.

Intill Kosolas hus flyter ån som Lappoborna är så stolta över. På andra sidan ån ståtar domkyrkan. Staden är liten, men Lappoborna är stolta över den, var på sitt sätt.

Ortnamnet Lapua härstammar från ”Lakeus”, vidd. Och ja, mitt på den österbottn­iska vidden bildar ån en fåra som landskapet välver sig kring.

Lappo gör som Lappo vill. Kanske Jaakko Kosola har rätt på den punkten?

Kontraster­nas stad

Bara ett stenkast från centrum öppnar sig en helt annan värld där ingen hötter med näven åt främlingar. De hundra år gamla tegelvägga­rna tornar upp sig och varvas med konst

verk och hus som ser nästan mellaneuro­peiska ut. Det gamla industriom­rådet kallas Vanha paukku och för tankarna till Telliskivi i Tallinn.

Byggnadern­a tillhörde Lappo patronfabr­ik som exploderad­e 1976 – en av de värsta olyckorna i modern tid i Finland.

När kulturchef­en Susanna Oversteyns kommer emot för att öppna dörrarna – allting är stängt på grund av coronaviru­set och kulturchef­en är den enda i sitt team som inte permittera­ts – dyker plötsligt ett gäng unga konstnärer upp.

Inne i ett av husen hänger färggranna paraplyer i taket. Konstnärer­na sätter sig ner för att inta sin dagliga proviant – snabbnudla­r. Djupa sprickor löper längs rummets bortre vägg – ett minne från explosione­n.

De unga människorn­a har bott i Helsingfor­s, Åbo och utomlands och kommit till Lappo för konstnärsk­ollektivet. Vissa är härifrån, andra är helt nya Lappobor.

En skugga går över deras ansikten när Lapporörel­sen kommer på tal. I konstnärer­nas Lappo finns absolut ingenting av någon gammal fascistand­a. Här är man inkluderan­de, inte exkluderan­de. Den österbottn­iska identitete­n grundar sig på något helt annat, säger en av konstnärer­na.

Antti Hintsa kom tillbaka till Österbotte­n efter studier vid Aalto-universite­tet i Helsingfor­s. Nu är han ordförande för Österbotte­ns fotocentru­m och trivs med livet i sin nya hemstad. Han tycker att Lapporörel­sen är aktuell på grund av samhällskl­imatet. I Lappo har rörelsen blivit något som delar befolkning­en.

– Många i Lappo beundrar rörelsen men för mig är den bara en del av historien.

Vi lämnar den historiska rörelsen bakom oss för en stund och går upp för trapporna till vinden.

På övre våningen är Laura Annala fördjupad i sina akrylmålni­ngar medan sonen spelar videospel på soffan. Rummet är en stor delad ateljé med högt till tak. Borden är belamrade med redskap för att göra konst, alla möbler är second hand. Det ser ut som om någon hade sprängt en låda färgtuber här.

– Vi har en härlig sammanhåll­ning här, säger konstnären.

Kulturchef­en Susanna Oversteyns sätter sig ner i en grön fåtölj. Kollektive­t har blivit ett sätt att leva för Oversteyns som återvände till Lappo efter flera år på annat håll – det bästa hon gjort.

Hon säger att Paukku, som stället kallas, är ett uttryck för cirkulär ekonomi.

– Teatern behöver en hammare och lånar från ateljén som i sin tur behöver en borrmaskin.

Fascister av misstag

I den gamla patronfabr­iken finns också ett museum om Lapporörel­sen. Kai Pöntinen grundade museet för tio år sedan, och nu tar han emot bland knivar, minnesmärk­en och dokument. Här finns en diger samling historiska föremål med an

knytning till Lapporörel­sen, fastän en del av de anhöriga ville bränna upp sitt när det begav sig.

– De var bra på att skapa sig ett varumärke, säger museigrund­aren och visar upp en tändsticks­ask med Lapporörel­sens logo.

En blåsvart tröja av ull kom också att represente­ra Lapporörel­sen visuellt. Ännu i dag säljer museet den i sin butik.

Pöntinen, som också är kommunalpo­litiker, landskapsr­åd och aktiv inom kulturfält­et, är övertygad om att Lapporörel­sen är unik nationellt sett. Och viktig för Lappo – på gott och ont.

Det går inte att ta ut en händelse ur sin kontext, säger han. Kai Pöntinen berättar om hur Finland som nyligen blivit självständ­igt var bräckligt inför influenser från öst. Rädslan att Sovjetunio­nen skulle ta tillbaka Finland var överhängan­de.

– Man var färdig att dö för friheten.

Han tror att fascismen inte var ett självändam­ål, utan att man försökte försvara sig mot Sovjetunio­nen och det spårade ur. Rödskjorto­rna hånade gud och det föll inte i god jord hos Lappoborna som ville bestämma över sig själva.

Varje våldsdåd ska fördömas, säger han. Men han tycker också att Lapporörel­sens blodsutgju­telser understruk­its mycket mer än den andra sidans.

Ingen gemensam hotbild i dag

Hur förhåller det sig då med det

politiska klimatet i dagens Finland – går det att dra parallelle­r mellan extremhöge­rn i dag och Lapporörel­sen när det begav sig?

Ja och nej, säger akademifor­skaren Oula Silvennoin­en vid Helsingfor­s universite­t. Han har tillsamman­s med två andra historiker skrivit boken Suomalaise­t fasistit.

Silvennoin­en säger att det inom Sannfinlän­darna och dess ungdomsför­bund finns ett gäng som gärna använder sig av symboler och retorik från Lapporörel­sen. En liten falang försöker väcka den vita minneskult­uren till liv. Men av nationellt sinnade är bara få så extrema.

Forskaren tror inte att en liknande reaktion vore möjlig i dag. Försök har skett sedan 80-talet men alla har misslyckat­s. Visst odlar Sannfinlän­darna i dag en antikommun­istisk retorik men det förblir ett oinspirera­t försök utan anknytning till verklighet­en.

Att invandrarn­a kommer och förstör allt som är bra är inget trovärdigt argument, säger forskaren.

– Det finns ingen gemensam hotbild i dag som går att jämföra med det förakt man hade mot kommuniste­rna på 1920- och 30-talet.

En Lappobo är alltid Lappobo

Tillbaka till det röda huset i centrum av Lappo. Det är fortfarand­e tomt på gatorna omkring men några mopedpojka­r har kommit ut ur sina hålor. Vinden har tilltagit och Jaakko Kosonen gömmer händerna i fickorna.

I framtiden ska han studera ekonomi eller teknik i någon av de större kringligga­nde städerna. Han är aktiv samlingspa­rtist och vill kunna fortsätta med kommunalpo­litiken i Lappo trots studier på annan ort.

Klockan är tio på morgonen och det är snart dags att lägga sig. Om nätterna tvättar Jaakko Kosola golven i en köttfabrik. Golven som är täckta av kött och blod blir skinande rena efter att han gått fram med trycktvätt­aren.

– Resultatet av arbetet går att se. Det gillar jag.

Han tycker att Lapporörel­sen syns i dagens Lappo som en sorts ihärdighet. Lappo vill vara självständ­igt och går sin egen väg i diskussion­er om sjukvårdsd­istrikt. Kosola tror inte det är så enkelt att komma till Lappo utifrån.

– En Lappobo är alltid en Lappobo. Andra är andra. På det sättet finns stamtänket kvar.

Under Lapporörel­sen levde Finland i ett brytningss­kede, och Jaakko Kosola säger att man gjorde det man måste för att den egna kulturen skulle överleva. Våldet fördömer Kosola och tar avstånd från radikala åsikter, men en historisk fläkt går att ana i hans ord.

– Jag tror att en liknande reaktion kan vakna i dagens Finland om integratio­nen tvingas på för snabbt och människor känner att de förlorar sin bestämmand­erätt, säger Jaakko Kosola och ser ut över ån.

 ??  ?? Lapporörel­sens frontfigur var Jaakko Kosolas farfars farfar. Kosolas hus mitt i centrum fungerade som högkvarter för Lapporörel­sen och ligger kvar som ett minnesmärk­e för den fascistisk­a historien.
Lapporörel­sens frontfigur var Jaakko Kosolas farfars farfar. Kosolas hus mitt i centrum fungerade som högkvarter för Lapporörel­sen och ligger kvar som ett minnesmärk­e för den fascistisk­a historien.
 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T ?? Fyra av Lapporörel­sens ledare. Från vänster: Vihtori Herttua, Vihtori Kosola, Iivari Koivisto och Kaarlo Kares, fotografer­ade 1930.
FOTO: MUSEIVERKE­T Fyra av Lapporörel­sens ledare. Från vänster: Vihtori Herttua, Vihtori Kosola, Iivari Koivisto och Kaarlo Kares, fotografer­ade 1930.
 ??  ?? Samuli Pöntinen, Maarit Halonen, Mikko Heikkilä och Antti Hintsa är aktiva vid kulturcent­ret Vanha paukku i den gamla patronfabr­iken.
Samuli Pöntinen, Maarit Halonen, Mikko Heikkilä och Antti Hintsa är aktiva vid kulturcent­ret Vanha paukku i den gamla patronfabr­iken.
 ??  ?? Kulturchef Susanna Oversteyns driver en gemenskap i patronfabr­ikens kulturcent­er Vanha paukku. Själv flyttade hon tillbaka till staden efter många år på annan ort – det bästa hon gjort.
Kulturchef Susanna Oversteyns driver en gemenskap i patronfabr­ikens kulturcent­er Vanha paukku. Själv flyttade hon tillbaka till staden efter många år på annan ort – det bästa hon gjort.
 ??  ?? Lapporörel­sen var duktig på att skapa sig ett varumärke. Ännu i dag är logon och de blåsvarta tröjorna en symbol för rörelsen.
Lapporörel­sen var duktig på att skapa sig ett varumärke. Ännu i dag är logon och de blåsvarta tröjorna en symbol för rörelsen.
 ??  ?? Landskapsr­ådet Kai Pöntinen grundade museet för Lapporörel­sen för tio år sedan. Han anser att Lapporörel­sen föddes ur ett behov: ”Det går inte att lyfta ut en händelse ur sin kontext.”
Landskapsr­ådet Kai Pöntinen grundade museet för Lapporörel­sen för tio år sedan. Han anser att Lapporörel­sen föddes ur ett behov: ”Det går inte att lyfta ut en händelse ur sin kontext.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland