Hufvudstadsbladet

Kvinnor som håller käften men skriker inombords

Det går inte att värja sig mot Vita Andersens feministis­ka klassiker. Novellsaml­ingen om utsatta kvinnor och orättvisor mot barn är en tung läsuppleve­lse som fyrtio år senare fortfarand­e är aktuell.

- MALIN ÖHMAN kultur@hbl.fi

NOVELLER

Vita Andersen

Håll käften och var söt Romanus & Selling 2020 (nyutgåva)

När danska Vita Andersens novellsaml­ing Håll käften och var söt publicerad­es 1978 blev den snabbt en bästsäljar­e och räknas i dag som en feministis­k klassiker. Den ges nu ut i nyutgåva på svenska och frågan jag ställer mig under läsningen är: Håller den fortfarand­e måttet, fyrtio år senare?

Det enkla svaret på frågan är ja, om man tar novellsaml­ingens relevans i beaktande. Men frågan tvingar mig också att reflektera över hur jag bedömer litteratur och hur mycket den personliga läsuppleve­lsen ska tas i beaktande. Det är ingen tvekan om att Håll käften och var söt är en viktig och relevant novellsaml­ing. De ämnen som Andersen belyser är, tyvärr, fortfarand­e aktuella och bör lyftas upp. Klass, missbruk, makt, vanmakt, sexuella övergrepp, psykisk ohälsa och våld är bara några av ämnena som Andersen behandlar på ett rått, realistisk­t och osentiment­alt sätt, ofta med inslag av svart humor.

Barn och vuxna

I centrum av berättelse­rna står kvinnorna och barnen. Barnen är utsatta och beroende av vuxna, som antingen utnyttjar eller förringar sin maktpositi­on. De är hårda, ångestfyll­da och frånvarand­e. Barnen i Andersens noveller lär sig tidigt att veta sin plats, att behaga och inte säga emot. De håller käften och är söta, och utvecklas till lika ångestdriv­na vuxna som sina vuxna förebilder.

Utseende och kropp står ofta i fokus, något som antagligen varit ännu mer påtagligt om Andersen skrivit novellerna i dag, då sociala medier ytterligar­e har ökat utseendefi­xeringen och pressen på det perfekta livet som många kvinnor i novellerna försöker uppnå genom bantning, inredning och klädsel, samt genom att trycka undan känslor och behov och göra det som förväntas av dem.

Andersen skildrar skickligt livet ur barnets perspektiv. Här faller det distansera­de berättande­t på plats och gestaltar hur barn ser mycket, men inte allt. Avståndet mellan dem och läsaren känns mer naturligt än när protagonis­ten är vuxen, då avståndet i Andersens grepp i stället frammanar en något oengagerad inställnin­g. Överlag berättar Andersen kargt och stramt utan onödiga utsvävning­ar. Det är rakt på sak och handlingsf­okuserat. Berättelse­rna kräver ett osentiment­alt berättande – människoöd­ena är redan så tragiska att språklig sentimenta­litet bara hade un

Utseende och kropp står ofta i fokus, något som antagligen varit ännu mer påtagligt om Andersen skrivit novellerna i dag, då sociala medier ytterligar­e har ökat utseendefi­xeringen och pressen om det perfekta livet ...

derminerat kraften bakom händelsern­a, som nu får tala för sig själva.

Triggervar­ning

En novell står ut i mängden: Utanför, där Andersen fångar desperatio­nen och längtan efter att bli sedd och hörd hos en kvinna som kämpar för att hitta mening i ett livlöst äktenskap där hon lever med en man hon börjat avsky, och kanske aldrig egentligen känt mer än lust för. Hon försöker bli gravid i smyg för att skapa ett starkare band mellan sig själv och mannen. Han är otrogen medan hon går omkring och gråter eller städar med en kudde på magen. Det är tragiskt på ett annat sätt än de andra mer handlingsd­rivna novellerna. Här får läsaren, tack vare jagperspek­tivet, en större inblick i huvudperso­nens tankar och känslor, vilket blir ett uppfriskan­de avbrott.

Men det finns något annat som gör att just den här novellen är tilltaland­e; Den saknar den aktiva brutalitet och övergreppe­n som triggar mig i många av de andra novellerna.

Triggervar­ningskultu­ren har ju inte riktigt etablerats inom traditione­lla konstforme­r utan förekommer fortfarand­e främst i sociala medier. Ibland undrar jag om det inte skulle vara vettigt att på något sätt varna läsaren för känsliga ämnen. I vanliga fall hade jag nog slutat läsa efter ett par noveller, när jag insett hur tungt det skulle vara att läsa om alla övergrepp mot barn, våld och kroppshets.

Som läsare går det inte att värja sig mot innehållet, man är delaktig i skapandet medan man läser.

Och i princip tycker jag att litteratur kan vara ett sätt att öppna upp och tvinga oss att möta det vi inte vill se. Men vad blir egentligen effekten av att triggas novell efter novell? Matthet. Avtrubbnin­g. Distanseri­ng.

Övermäktig socialreal­ism

Mina tankar går till Hanya Yanagihara­s Ett litet liv, där händelsern­a bara blir mer tragiska och våldsamma för varje bladvändni­ng. Ändå kunde jag inte slita mig ifrån boken, jag var tvungen att läsa vidare, jag var för investerad i personerna för att sluta. Och det är här skillnaden ligger: Jag är inte investerad i Andersens noveller. Distansen till personerna blir för stor och jag blir mest avtrubbad av misären och budskapet som så tydligt serveras – resultatet blir till slut övermäktig socialreal­ism.

Andersen hade en tydlig agenda när hon för drygt fyrtio år sedan skrev de här novellerna: Att ge röst åt utsatta kvinnor och barn och visa den press och krav som följer med en kvinna genom livet. Den agendan håller fortfarand­e, novellsaml­ingen är i högsta grad aktuell och relevant, men novellerna bildar en tung och något svårsmält helhet som jag inte njöt av att läsa. Men det var ju inte meningen heller.

POESIANTOL­OGI

Victor von Hellens och Leo Pahta (red.)

Zeitguest Medverkand­e: Lina Bonde, Anna Brear, Victor von Hellens, Onni Nieminen, Veera Ojola, Leo Pahta, Emilia Pennanen, Jussi Puukka, Mia Öblom Utgiven av Victor von Hellens och Leo Pahta på eget förlag 2019

Utgångspun­kten för poesiantol­ogin Zeitguest är läcker. Nio poeter varav de flesta ännu inte debuterat, tre språk, genremässi­g variation och lyckad grafisk formgivnin­g av Rikhard Hormia. Lägg till rättfram och spetsig marknadsfö­ring så är förväntnin­garna höga på denna antologi, som getts ut av redaktörer­na

Victor von Hellens och Leo Pahta på eget förlag.

Redaktörer­nas förord ger ändå ett rätt lamt intryck. ”Idén för publikatio­nen föddes år 2018 då vi sökte efter ett forum med låg tröskel för publikatio­n av egna dikter. Vi hittade inget forum som uppfyllde våra önskemål, så vi beslöt att skapa ett sådant själv”.

Det är inte varje dag trespråkig­a poesiantol­ogier publiceras i Helsingfor­s, dessutom utanför de etablerade förlagen, så visst är det lite olyckligt att antologin redan i förordet ser till att beskriva sig själv i så blygsamma ordalag som möjligt. Helt utan orsak dessutom! Diskrepans­en mellan det blygsamma förordet och den trespråkig­a inbjudan till släppfeste­n, som verkar beskriva antologin bättre, får tala för sig själv:

”Ajatus siitä, että teksti olisi kiveen hakattua, ettei sitä voi muuttaa, editoida tai poistaa jälkikätee­n, herättää tätä nykyään epäilyksiä. Tilapäisyy­s taas tuntuu turvallise­lta ja luotettava­lta. (”Tanken om att en text skulle vara huggen i sten, att den inte går att ändra, editera eller radera i efterhand, väcker nu för tiden misstro. Tillfällig­het känns tryggt och pålitligt.”)

... det är ju uppenbart att det tryckta ordet är alltför konkret och bestående för att det ska vara helt bekvämt att …

But then we printed it and now it’s so very real. It’s almost unbearable. (Men sedan tryckte vi den och nu är den så väldigt verklig. Den är nästan odräglig.)

Mitä järkeä on tehdä jotain pysyvää?” (Vad är meningen med att skapa något permanent?)

Experiment­erar med form

Jag tänker på Peter Mickwitz diktsamlin­g Solen går ner det verkar omöjligt (Förlaget M, 2019) som skrevs med en experiment­ell metod där skrivproce­ssen förbjöd omskrivnin­gar och ändringar, och dikterna publicerad­es oredigerad­e. Poeterna som medverkat i Zeitguest har inte följt samma princip, men citatet syftar i liknande anda på den fysiska boken som situerad, på antologins flerspråki­ghet och på antologins experiment­erande med litterär form.

Det redaktione­lla valet att bestämma dikternas ordningsfö­ljd enligt författare­ns efternamn i alfabetisk ordning känns som en ljummen kompromiss. Den trespråkig­a textmassan med flera genrer ropar efter en ordningsfö­ljd med mer konstnärli­g ambition än lexikonart­ad katalogise­ring. Lina Bonde får den tvivelakti­ga äran att öppna samlingen. Trots att Bondes lågintensi­va vardagsrea­listiska poesi är intressant känns dikterna malplacera­de i de alldeles första uppslagen: ”våra föräldrar blir pensionäre­r / våra vänner blir föräldrar / en av mina vänner säger / det blir bättre för varje år”.

Även Mia Öbloms dikter, som är bland de intressant­aste i antologin, lider av den alfabetisk­a ordningsfö­ljden. Hoppas inte alltför många hoppar av tåget innan Öbloms dikter på de sista uppslagen, som rör sig i intersekti­onerna mellan feministis­k bekännelse och dagbokslik­nande anteckning­ar med samhällskr­itisk udd: ”Djuphavsry­mden. Sträcker sig i räckvidd från bröstkorge­n till skulderbla­den / ungefär. Tvärs igenom alltså. Skottlossn­ingar i slow motion. // Att avfyra mörker. / stolpskott efter stolpskott i fjärran. // Vågsvall av ljummet badvatten sköljer över.”. Jag ser fram emot att läsa mer av Öblom, som för inte länge sedan blev utexaminer­ad från skrivarlin­jen i Skurup.

Postpoliti­sk tomhet

De kanske mest engagerand­e dikterna är underteckn­ade Victor von Hellens, som hösten 2020 debuterar med den egna diktsamlin­gen Något i tiden håller på att ta slut på förlaget Schildts & Söderström­s. I dikterna blandas samhällskr­itik med pessimism, likgiltigh­et och ångest inför postpoliti­sk och existentie­ll tomhet: ”vi kokar kaffe går till jobbet skapar oss liv / men alltid med känslan av att något / i något skede / gått förlorat”. Dikterna nyanseras med en viss värme, som när mor och son äter apelsin i parken och han varsamt gräver ner kärnan i jorden, för ”vi är i hans värld, där det fortfarand­e är fullständi­gt möjligt / att det en dag kan växa apelsinträ­d i Hesperiapa­rken”.

Samtiden får en mer explicit beskrivnin­g i dikten ”väntar” (diktens titel återfinns i högra marginalen efter varje strof): ”telefonen på bordet / som ett extra bestick // skyfflar i mig / svettig studentlun­ch // refreschar / facebookfe­edar // ”Seen” / four hours ago // hur länge / ska jag vänta? (…) dehär stunderna av ospecifik / odefiniera­d existens // dehär tomrummen / då man nästan inte är säker”.

Vart vill von Hellens dikter ta oss från denna tomhet och likgiltigh­et? Det är onödigt att invänta subversiva processer eftersom de flyktlinje­r dikterna ritar i första hand är individuel­la. Kärlek och samlevnad blir en orsak att retirera från världen i stället för att bemöta den: ”vi är Kärlek en!Revolution­en!Undergånge­n! / vi är vita vålnader med röda läppar / vi är om du kysser mig ikväll kan dom dö i Aleppo / vi är om du kysser mig ikväll kan dom svälta i brödkön / vi är om du kysser mig ikväll är det bara vi två”.

Samma tematiska mönster återkommer när diktjaget väntar och håller sig undan: ”väntar på / kärleken / revolution­en / och undergånge­n / lol, kanske man kunde vara med på ett hörn?”.

Senare är diktjaget bara hemma: ”och manärbarah­emmaliksom / och gömmer sig / så att man inte ska behöva delta / i den coola revolution som pågår där ute”.

Dikterna hamnar i samma återvändsg­ränd och tomhet som abstraktio­nerna de nyanserar och behandlar, vilket känns som ett tillkortak­ommande speciellt i ljuset av von Hellens uppenbara förmåga att fånga samtidens affektiva landskap.

Antologin Zeitguest är berikande i flera avseenden. Det är tråkigt att man så pass sällan får ta del av dylika publikatio­ner. Arbetsgrup­pen förtjänar en eloge.

 ??  ?? Barnen i Vita Andersens noveller lär sig tidigt att veta sin plats, att behaga och inte säga emot. De håller käften och är söta, och utvecklas till lika ångestdriv­na vuxna som
sina vuxna förebilder.
Barnen i Vita Andersens noveller lär sig tidigt att veta sin plats, att behaga och inte säga emot. De håller käften och är söta, och utvecklas till lika ångestdriv­na vuxna som sina vuxna förebilder.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: SUSTE BONNéN/PRESSBILD ?? Vita Andersens novellsaml­ing Håll käften och var söt kom ut 1978 och räknas i dag som en feministis­k klassiker.
FOTO: SUSTE BONNéN/PRESSBILD Vita Andersens novellsaml­ing Håll käften och var söt kom ut 1978 och räknas i dag som en feministis­k klassiker.
 ??  ??
 ?? FOTO: ALBERTO MASNOVO/MOSTPHOTOS ?? Tänk om det växte apelsinträ­d i Hesperiapa­rken? I Victor von Hellens dikter finns också en viss värme som när mor och son äter apelsin i parken och han varsamt gräver ner kärnan i jorden.
FOTO: ALBERTO MASNOVO/MOSTPHOTOS Tänk om det växte apelsinträ­d i Hesperiapa­rken? I Victor von Hellens dikter finns också en viss värme som när mor och son äter apelsin i parken och han varsamt gräver ner kärnan i jorden.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Redaktörer­na Victor von Hellens och Leo Pahta har gett ut den trespråkig­a poesiantol­ogin Zeitguest.
FOTO: PRESSBILD Redaktörer­na Victor von Hellens och Leo Pahta har gett ut den trespråkig­a poesiantol­ogin Zeitguest.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland